A Pannon Egyetem folytatja a mérnökképzést Zalaegerszegen

Februártól a Pannon Egyetem (PE) keretei között működik a zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzés. A tervekről, a kutatásfejlesztés irányairól, a campus fejlesztéséről, valamint az oktatásban várható változásokról február 8-án évindító sajtótájékoztatón számoltak be.

A Dunaújvárosi Főiskola egyetemmé vált

A Dunaújvárosi Főiskola egyetemmé válását ünnepelték február 5-én, miután az intézmény 2016. január 1-jétől alkalmazott tudományok egyetemeként, Dunaújvárosi Egyetemként (DUE) működik tovább.

Havi támogatást kapnak a frissen szakvizsgázott orvosok

A szakorvosok támogatására idén januártól új támogatási formát vezettek be, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követően a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151.000 forint támogatásban részesülhetnek.

Mi a baj a nyelvoktatással?

A Nyelvtudásért Egyesület konferenciát szervez nyelvtanárok, nyelvvizsgáztatási szakemberek, oktatási és oktatáspolitikai szakértők, valamint tanárképző szakemberek számára annak érdekében, hogy kiderüljön, mi a baj a hazai általános- és középiskolai nyelvoktatással; mi az oka annak, hogy sok diák a megfelelő óraszámban történő általános- és középiskolai nyelvtanulás ellenére sem jut el a B2-es nyelvi szintig egyetlen idegen nyelvből sem a közoktatásban elvégzett tanulmányai során.

Majdnem kétezer iskola vett részt eddig a konzultációban

A tankerületek 91 százalékában, 182 helyszínen már lezajlottak a konzultációk, amelyeken 1996 iskola képviselői vettek részt. Az „Országjárás az oktatásról” elnevezésű fórumokat a fennmaradó tankerületekben is megtartják február 5-én.

„Csak egyeztetésekkel lehet eredményeket elérni”

Csak egyeztetésekkel lehet eredményt elérni, a tüntetés felgyorsíthatta az egyeztetési eljárásokat – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a jövő hétre összehívott köznevelési kerekasztallal kapcsolatban február 4-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, utalva arra, hogy az egyik pedagógus-szakszervezet a kerekasztal bojkottjára szólított fel.

Milyen szakokra mentek a legjobbak?

Mely szakterületek és felsőoktatási intézmények voltak vonzóak, kívánatos életpályát ígérők a rendszerváltozás után született első nemzedék legjobbjai számára? Erre a kérdésre ad választ a legjobb érettségi eredményű továbbtanulók preferenciáinak elemzése.

A felvételizők fele külföldön tanulna

A felvételiző diákok közel fele szeretne külföldön is tanulni, és tavalyhoz képest duplájára nőtt azok száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, vagy részképzéssel (pl. ösztöndíjjal) utaznának ki – világított rá a Budapesti Gazdasági Egyetem által az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett kutatás.

Műszaki és informatikai kutatások versenyben

Összesen 79 fiatal versenyez a csaknem hárommillió forint összegű ösztöndíjakért a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A pályázatok közül a legtöbb műszaki vagy informatikai témájú.

A szakképzés átalakítása a minőségi oktatást szolgálja

A szakképzési rendszer átalakítása a minőségi oktatást szolgálja – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium január 29-én. A tárca közleményében arra reagált, hogy január 28-án közoktatási szakmai szervezetek és pedagógus-szakszervezetek közös állásfoglalásban hívták fel a figyelmet „a szakképzésben jelentkező súlyos problémákra”.

Erasmus+ program segíti a tanuló és az oktató fejlődését

A kibővített és a céljának jobban megfelelő Erasmus+ program már az első évben teljesítette a hozzá fűzött várakozásokat – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos január 26-án Brüsszelben.

Támogatást kapnak a roma szakkollégiumok

A roma szakkollégiumok támogatására ebben az évben 1,5 milliárd forint európai uniós forrást biztosít a kormány – közölte a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár január 15-én Debrecenben. Langerné Victor Katalin a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tehetséggondozó konferenciáján elmondta: az idén két új roma szakkollégium alakult – Debrecenben görög katolikus, Budapesten református –, ezzel az országban kilencre nőtt a roma felsőoktatási szakkollégiumok száma, amelyekben összesen mintegy 235-en tanulnak.

Űrrobotikai workshop a Gateway to Space kiállításon

Milyen az emberközpontú robotika, és hogyan mérte az űrbeli sugárzást Farkas Bertalan és Charles Simonyi? Mindent megtudhatunk február 4-én az Óbudai Egyetem és a Magyar Asztronautikai Társaság workshopján, a világ legnagyobb utazó „űrkiállításán”, a Gateway to Space-en, a Millenárison.

Táborozz ingyen!

Általános iskolás osztályok ingyenes táborozást nyerhetnek a magyarhertelendi Hello Tábor és Erdei Iskolába. A pályázat célja általános iskolai osztályok együttműködése a kreatív gondolkodás érdekében.

Vernétől Gagarinon át Darth Vaderig

Az emberiség legnagyobb kalandját kíséri végig a világ számos pontján nagy sikerrel bemutatott, Brüsszel és Johannesburg után most Budapestre érkezett Gateway to Space kiállítás. A világ legnagyobb utazó „űrgyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó anyag az űrrepülést megálmodók első lépéseitől az eseménydús XX. századon, valamint a holdra szálláson át egészen napjainkig tart, átlépve a Naprendszerünk határait is. A kiállítás március 15-ig látogatható.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Február 2016
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6