Sok külföldi hallgató érdeklődik az SZTE iránt

Az előzetes jelentkezések alapján csaknem 600 külföldi fiatal érdeklődött első helyen a Stipendium Hungaricum-ösztöndíj keretében elsősorban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) teljes idejű képzései iránt. A jelentkezések szinte az egyetem teljes idegen nyelvű képzési palettáját lefedik. A jelentős létszámnövekedés nemcsak az universitas, hanem Szeged város életére is hatással lehet.

LEGO Nap az egyetemen

A LEGO nevet mindenki ismeri. A kreativitást fejlesztő játék Dániából kelt útjára 1932-ben, és azóta meghódította a világot. A kezdetek kezdetén még egyszerű elemekből állt, mára azonban megtalálható számtalan formában és platformon. Kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy az egyes sorozatok darabjai kompatibilisek egymással, így az újonnan megjelenő darabok összeépíthetőek a régiekkel. Az ily módon megalkotott, több mint tízezerféle darabnak köszönhetően szinte minden megépíthető belőle. Ez az, amitől a kicsik és a nagyok is megtalálhatják benne a nekik való szórakozást vagy a kihívást

Felsőoktatási képzés indulhat Sátoraljaújhelyen

Közösségi felsőoktatási képzési központ nyílhat Sátoraljaújhelyen, a zempléni város önkormányzatának vezetése erről írt alá együttműködési szerződést a Miskolci Egyetemmel április 26-án.

Megoldhatónak találták a tételsort a diákok

Megoldhatónak, a középszintű tételsor első részét kifejezetten könnyűnek találták május 3-án a matematikából érettségiző diákok – derült ki az MTI által megkérdezett középiskolai tanárok nyilatkozataiból.

Ma matematikából bizonyítanak a diákok

Folytatódik az érettségi, május 3-án 8 órától a matematika vizsgatárgy írásbelijét kezdték meg a tanulók. Matematikából középszinten 1.232 helyszínen 73.629 vizsgázó, emelt szinten 88 helyszínen 3.774 vizsgázó bizonyít. Matematika vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német, spanyol és szerb nyelven is lesz vizsgázó.

A magyar írásbelikkel megkezdődtek a vizsgák

Megkezdődött május 2-án reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgával az idei tanév május–júniusi érettségi időszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.

Harsányi István-díjra lehet pályázni

A „Harsányi István-díj” (és a velejáró kutatási ösztöndíj) a 35 év alatti fiatalokat segíti. A Manager Képzés Alapítvány az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú tudományos diákköri munkák, kutatási munkák, szakdolgozatok, diplomamunkák, PhD-disszertációk készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

Rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók

Az Y generáció tagjai komoly elvárásokkal lépnek ki a munkaerőpiacra, amelyhez a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell – derült ki a „Meet Microsoft: A jövő munkahelye” című nyílt napot követő kerekasztal-beszélgetésen. A Microsoft komoly hangsúlyt helyez a fiatal munkavállalók alkalmazására, de a vállalat szerint jelentős munkaerő-piaci potenciált jelent a női pályaorientáció erősítése is.

Kinyílnak a kapuk a lányok előtt

Ötödik alkalommal, tizenhét településen, ötvenhét helyszínen ezerhatszáz középiskolás lány részvételével tartották meg idén a Lányok Napja programsorozatot. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület 2020-ra meg szeretné duplázni a műszaki karokon tanuló nők arányát, így hozzájárulhatna az ezeken a területeken uralkodó munkaerőhiány csökkentéséhez, valamint a fiatal nők versenyképességének és egzisztenciális biztonságának növeléséhez.

Rendhagyó tanórák hátrányos helyzetű gyerekeknek

A UPC Magyarország a tanév végéig meghosszabbítja új oktatási programját, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által életre hívott Digitális Témahét keretében indított el. A „60 perc alatt az internet körül” című interaktív órákon általános iskolásoknak mutatják meg, hogyan épül fel a világháló és hogyan kell okosan élni a lehetőségeivel.

A finnektől tanulunk

Nemzetközi együttműködések a szakképzésben


A magyar szakképző intézmények még gyerekcipőben járnak a nemzetköziesítés terén, de számos hazai és külföldi példát láthatunk arra, hogyan is zajlik ez a folyamat a gyakorlatban. Éppen ez, az egymástól tanulás volt a célja annak a rendezvénynek is, amelyen tíz ország képviselői oszthatták meg ismereteiket és tapasztalataikat a témáról.

Mentőöv a nyelvvizsga nélküli diplomamentőknek

E-learning alapú távoktató felkészítő tanfolyamra jelentkezhet április 22-től a Diplomamentő program minden olyan résztvevője, aki – a próbálkozások ellenére – eddig még nem tudott nyelvvizsgát szerezni, ám a külön kérelemre, decemberi 31-ig meghosszabbítható végső határidőig számot kíván adni tudásáról.

Adj vérplazmát, hogy segíthess másoknak!

A Plazmaszolgálat Kft. Budapesten hat éve folytatja tevékenységét. A vérplazmát egy speciális berendezés segítségével gyűjtik, a vérsejteket visszajuttatják a keringésbe. A plazmából többféle gyógyszert állítanak elő, ilyen készítményeket alkalmaznak többek között csontvelő- és szervátültetésen átesett betegeknél, égési sérülteknél, immunhiányban és vérzékenységben szenvedőknél.

A fizika mindenkié!

Újra a fizika kerül középpontba április 16-án: planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok, interaktív kísérletek, rendhagyó fizikaórák – számos városban várják az érdeklődőket Győrtől Debrecenig, Pécstől Egerig. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató, ingyenes programsorozat ünnepélyes megnyitójának 11 órakor az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusa ad helyet. A rendezvényt Patkós András, az ELTE professor emeritusa, az ELFT elnöke nyitja meg.

Digitális témahét: majdnem kétezer program vár

Nem várt sikernek nevezte a digitális kompetenciák elterjesztését segítő eseménysorozatot a digitálistartalom-fejlesztésért felelős kormánybiztos április 4-én Budapesten. Hétszázötvennél több intézmény csatlakozott, és 5500 pedagógus csaknem 1900 programot kínál az első alkalommal megrendezett eseménysorozat ideje alatt, mintegy 75 ezer diákot elérve ezzel – mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Május 2016
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5