LEGO Nap az egyetemen

A LEGO nevet mindenki ismeri. A kreativitást fejlesztő játék Dániából kelt útjára 1932-ben, és azóta meghódította a világot. A kezdetek kezdetén még egyszerű elemekből állt, mára azonban megtalálható számtalan formában és platformon. Kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy az egyes sorozatok darabjai kompatibilisek egymással, így az újonnan megjelenő darabok összeépíthetőek a régiekkel. Az ily módon megalkotott, több mint tízezerféle darabnak köszönhetően szinte minden megépíthető belőle. Ez az, amitől a kicsik és a nagyok is megtalálhatják benne a nekik való szórakozást vagy a kihívást

Lendületben az ELTE

Taroltak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kiváló kutatói a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programján. Az idei tizenegy nyertes közül három az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója, így Markó Alexandra fonetikus, Szöllősi Gergely János biofizikus és Werner Norbert asztrofizikus az ELTE-n alapíthat önálló kutatócsoportot. Összesen 53 Lendület-kutatócsoport alakult felsőoktatási intézményekben 2011 óta: a legtöbb egyetemi csoport az ELTE-n működik.

Tehetséges roma fiatalok a legjobb egyetemeken

A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően tehetséges roma fiatalok a világ legjobb egyetemeire juthatnak el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Milestone Intézet egy cambridge-i konferencián jelentette be április 24-én, hogy hárommillió forintból új programot indítanak. A program célja a roma diákokat hozzásegíteni ahhoz, hogy világszínvonalú egyetemeken tanulhassanak tovább.

Nőnek az oktatásra jutó források

Bővülnek a jövő évi költségvetésben az oktatásra jutó források, a terület mintegy 270 milliárdos többlettel számolhat. Az állami intézményfenntartó több mint 23 százalékkal, 100 milliárddal nagyobb keretet kap, mint az idén. Az Országgyűlés honlapján olvasható kormányzati előterjesztés szerint az átalakuló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 535 millió forintból gazdálkodhat majd.

Fedezi a Klik a rendkívüli kiadásokat

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 2016 áprilisától biztosítja az intézmények számára a működést kiegészítő ellátmányt, amelynek összege intézményenként havonta 50 ezer forint. Ezt az összeget az illetékes tankerület biztosítja készpénzfelvétel vagy postai kézbesítés útján.

Szintet lépett a digitális pedagógia

Lezárult az első Digitális Témahét (DTH), amelyhez 785 iskola 1919 projekttel, 77812 diák és 5165 tanár csatlakozott. Ezzel a DTH volt az eddigi legnagyobb volumenű kezdeményezés a digitális pedagógiában Magyarországon, azaz a digitális kompetencia fejlesztése április első hetében minden eddiginél nagyobb figyelmet kapott.  

Még lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Programra

A Nemzeti Tehetség Program az idén 2,8 milliárd forinttal támogatja a tehetséges fiatalokat, a 42 felhívásra május 2-ig várják a pályázatokat. Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a programról tartott április 27-ei budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a támogatások forrását a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok adják.

A Corvinus csapata nyerte a protokollversenyt

Nemzeti zászló-puzzle, angolkeringő bemutató és a japán császár ültetése is kihívás elé állította a határon túli és a magyar felsőoktatási intézmények hallgatóit a hatodik Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Protokollversenyen. A diákoknak a mindennapi és a diplomáciai élet protokollhelyzeteire kellett választ adniuk műveltségi kérdéseken és szituációs feladatokon keresztül. A szoros versenyben a Budapesti Corvinus Egyetem csapata vitte el az első helyezettnek járó Hungarikum-csomagot és -kupát.

Önjáró gokartok cirkáltak Budapesten

Kiélezett küzdelemmel zárult a Bosch által három éve életre hívott Go-Kart, Go-Bosch! verseny, ahol nyolc felsőoktatási intézmény tíz csapata a Bosch termékeinek és innovatív technológiáinak felhasználásával intelligens gokartokat épített. A feladat bonyolult volt: a hazai műszaki felsőoktatás legtehetségesebb diákjai a Bosch-tól kapott vadonatúj gokartokat szerelték fel a jövő technikáival, szenzorokkal, kamerákkal és radarokkal.

Rendhagyó tanórák hátrányos helyzetű gyerekeknek

A UPC Magyarország a tanév végéig meghosszabbítja új oktatási programját, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által életre hívott Digitális Témahét keretében indított el. A „60 perc alatt az internet körül” című interaktív órákon általános iskolásoknak mutatják meg, hogyan épül fel a világháló és hogyan kell okosan élni a lehetőségeivel.

A finnektől tanulunk

Nemzetközi együttműködések a szakképzésben


A magyar szakképző intézmények még gyerekcipőben járnak a nemzetköziesítés terén, de számos hazai és külföldi példát láthatunk arra, hogyan is zajlik ez a folyamat a gyakorlatban. Éppen ez, az egymástól tanulás volt a célja annak a rendezvénynek is, amelyen tíz ország képviselői oszthatták meg ismereteiket és tapasztalataikat a témáról.

Mentőöv a nyelvvizsga nélküli diplomamentőknek

E-learning alapú távoktató felkészítő tanfolyamra jelentkezhet április 22-től a Diplomamentő program minden olyan résztvevője, aki – a próbálkozások ellenére – eddig még nem tudott nyelvvizsgát szerezni, ám a külön kérelemre, decemberi 31-ig meghosszabbítható végső határidőig számot kíván adni tudásáról.

A fizika mindenkié!

Újra a fizika kerül középpontba április 16-án: planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok, interaktív kísérletek, rendhagyó fizikaórák – számos városban várják az érdeklődőket Győrtől Debrecenig, Pécstől Egerig. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató, ingyenes programsorozat ünnepélyes megnyitójának 11 órakor az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusa ad helyet. A rendezvényt Patkós András, az ELTE professor emeritusa, az ELFT elnöke nyitja meg.

Digitális témahét: majdnem kétezer program vár

Nem várt sikernek nevezte a digitális kompetenciák elterjesztését segítő eseménysorozatot a digitálistartalom-fejlesztésért felelős kormánybiztos április 4-én Budapesten. Hétszázötvennél több intézmény csatlakozott, és 5500 pedagógus csaknem 1900 programot kínál az első alkalommal megrendezett eseménysorozat ideje alatt, mintegy 75 ezer diákot elérve ezzel – mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Megnyílt a 42. Műegyetemi Állásbörze

Több ezer hazai és külföldi állás és szakmai gyakorlati lehetőség várja az álláskeresőket március 31. délutánig a 42. Műegyetemi Állásbörzén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi, K. épületében.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Április 2016
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1