Két magyar fiatal is ott lesz a Nobel-békedíj átadóján

Kiválasztották azt a huszonhat fiatalt, akik között két magyar, Németh Annamária és Zubor Zalán is részt vehet a Telenor és a Nobel Békeközpont közös szervezésű globális fórumán, valamint a Nobel-békedíj átadásának programjain. A Telenor Csoport nemzetközi pályázatán kiválasztott résztvevők több mint egymilliárd embert képviselnek. A fiatalok egy évet töltenek a globális társadalmi kihívásokra reagáló megoldások kidolgozásával.

 

 

 

 

A Telenor Youth Forum zsűrije bejelentette, hogy a 2016-os programban Németh Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, valamint Zubor Zalán, fiatal újságíró képviselik hazánkat. Az Európából és Ázsiából érkezett mintegy ötezer jelentkező közül választották ki azt az ezredforduló környékén született 26 tehetséget, akik országuk képviseletében részt vehetnek a négy esztendeje életre hívott programon.

 

„Már negyedik éve hirdetjük meg a programot, mely egyedülálló lehetőséget teremt azon fiatalok számára, akik aktívan szeretnének részt venni világunk formálásában. A Telenornál úgy gondoljuk, hogy a technológia elengedhetetlen szerepet tölt be a társadalmi problémák leküzdésében és az esélyegyenlőség megvalósításában. Ahhoz, hogy hatékony megoldásokat találjunk ezekre a kérdésekre, a fiatalok ötleteire és digitális készségeire is szükség van. Oslóban minden évben azért találkozik 26 Európából és Ázsiából érkező pályakezdő, hogy megosszák egymással tudásukat, meglátásaikat, tapasztalataikat. Örülünk, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a programra, és egyedi ötleteket hoznak magukkal, melyekkel pozitív változásokat indíthatnak el a környezetükben” – mondta Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

 

Ledönteni a társadalmi korlátokat és digitális ötletekkel megoldani fontos társadalmi problémákat – ez a Telenor Youth Forum 2016 résztvevőinek feladata. Az egy éven át tartó program december 8. és 11. között, a Nobel-békedíj átadásának hetében kezdődik Oslóban. A kiválasztott fiatalok részt vesznek a Nobel-békedíj kitüntetettje, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök tiszteletére szervezett programokon, és emellett csapatokban dolgoznak majd komoly társadalmi ügyek megoldásán.

 

„Hiszünk a fiatalok ötleteinek, lelkesedésének és társadalmi felelősségérzetének erejében. Optimisták vagyunk a technológia lehetőségeivel kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy a határokon átívelő kommunikáció előmozdíthatja a békét. Izgatottan várjuk, hogy ezek a fiatal gondolkodók velünk, szakértőinkkel és partnerünkkel, a Nobel Békeközponttal közösen dolgozzanak társadalmi problémák megoldásán” – mondta Sigve Brekke, a Telenor Csoport elnök-vezérigazgatója.

 

A hazai zsűrinek nehéz dolga volt a magyar jelöltek kiválasztásánál, hiszen számos színvonalas pályázat érkezett. Fenyvesi Zoltán, azaz Wheelchairguy színész-blogger életében kulcsfontosságú szerepet játszik a közösségi média, rengeteg követővel rendelkezik a különböző platformokon, benne van a digitális körforgásban. „Jól ismerem a fiatalok gondolkodását formáló jelenségeket, hiszen én is a digitális univerzumban élek, ugyanabból a szemszögből látom a világot” – árulta el a blogger.

 

Görög Zita is élvezte a feladatot. „Nagyszerű érzés volt, hogy ekkora lehetőséget adhatunk a fiatalok kezébe, hiszen olyan különleges környezetbe kerülnek majd az oslói konferencián és az azt követő eseményeken, amely az egész későbbi életüket meghatározza majd. Fantasztikus, hogy két magyar tehetség is világszintű kérdésekre kereshet megoldásokat, közben pedig megismertethetik magukat a nemzetközi kreatív közeggel” – mondta az ismert modell-műsorvezető.


Dunder Krisztián marketing szakember szerint a magyar fiatalok értéket teremtenek majd Oslóban. „Manapság a fiatalok könnyen hagyhatnak „digitális lábnyomot” az online felületeken azáltal, hogy aktívan használják őket, csakhogy ezek nem mindig értékesek. Az általunk kiválasztott két tehetség viszont biztosan olyan lenyomatot hagy majd maga után, amely valamilyen módon jobbá teheti a világot.”

 

A decemberi oslói rendezvény után virtuális csapatmunka jön. Mindegyik csapat munkáját egész éven át egy szakértő mentor kíséri, aki segítséget nyújt nekik a megoldások kidolgozásában. Így 2017 májusában újra találkoznak a fiatalok – ezúttal Bangkokban. Ez lesz az első fontos mérföldkő a csapatok számára a megoldások gyakorlati megvalósítása során. A program 2017 októberében ér véget az idei résztvevők számára, amikor a Telenor és egy szakértő zsűri értékelni fogja munkájukat, és kiválasztja a győztes csapatot, amelynek tagjai 2017 decemberében visszatérnek Oslóba, hogy átadják élményeiket és tudásukat a következő évi Telenor Youth Forum résztvevőinek.

 

További információk a Telenor Youth Forumról: http://www.telenor.com/youthforum/.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1