A színház a gyerekeké

A legnemesebb eszköz a felzárkózás segítésére a kultúra – mondta el dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár június 2-án a Marczibányi Téri Művelődési Központban annak apropóján, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek színházi felzárkózási programjait támogatja a Kultúráért Felelős Államtitkárság és a Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság.

 

 

 

 

Dr. Hoppál Péter megfogalmazta: a két államtitkárság 2015-ben már másodszor írta ki 10 millió forint keretösszeggel, a szakterületek öt-ötmillió forint összegű támogatásával a pályázatot, amelyre idén jóval többen jelentkeztek, így 26,5 millió forintnyi igény érkezett az államtitkárságra. A pályamunkákat kulturális és felzárkózási szakértők bírálták el, a nyertes programokról közösen döntött Dr. Hoppál Péter és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Döntésük alapján minden pályázó nyert a támogatásból.

 

A pályázati lehetőség fő célja a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésének, felzárkóztatásának segítése színházi nevelési programokkal. A sajtótájékoztatón Hoppál Péter kiemelte: a kormány szándéka a minőségi kultúrával való találkozás kereteinek bővítése, erre törekszenek ezzel a pályázattal is.

 

Az államtitkár megjegyezte: a programmal a gyermekeket, különösen a hátrányos helyzetű diákokat támogatják. Bár az összeg csepp a tengerben, ebben a cseppben mégis láthatjuk az egész tengert, azt az össztársadalmi törekvést, amellyel az életminőség növeléséért küzdünk. A támogatásnak köszönhetően több mint 50 színházi nevelési alkalmon, több mint 3000 hátrányos helyzetű gyerek vehet részt.

 

A gyerekeket kézen kell fogni és elvinni a szakemberekhez, akik vonzóvá tehetik a számukra a kultúrát, a színház világát – mondta el Hoppál Péter, hozzátéve: a pályázatot másodszorra írták ki, és bíznak benne, hogy ez csak a kezdet, és a programot folytathatják a jövőben is, egyre több családhoz, gyermekhez juttatva el a kultúrát.

 

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár elmondta: a program egy jó hagyomány kezdete, amelyet szeretnének bővíteni. Hangsúlyozta: társadalmi felzárkózás nincs kultúra nélkül. Ezek a gyermekek ugyanúgy vágynak arra, hogy életük teljes legyen, színházba járhassanak, és ez élményt adjon a számukra. Az élmény azonban csak úgy érhető el, ha értik a színház nyelvét – ebben is segít a program színház-pedagógiai módszere.

 

Kiemelte: a második pályázatra már többen jelentkeztek, sokan hazánk leghátrányosabb településeiről, amely azt is jelenti, hogy mindenhol igény van a színházra, a drámapedagógiára. Hozzátette: abban bíznak, hogy a pályázat segítségével könnyebben elfogadják egymást és a világot a gyermekek, és erősebb jövőképük alakul ki.

 

A sajtótájékoztató ideje alatt is zajlott egy foglalkozás, amelynek keretében a gyerekek A széttört tál című előadást tekinthették meg. A program nemcsak egy előadásra adott alkalmat, hanem arra is, hogy a diákcsoport előzetes foglalkozással felkészüljön a történetre, majd a függöny legördülése után beszélgethessen is arról.

 

A Kultúráért Felelős Államtitkárság háttéranyagából kiderül: a pályázat által támogatott foglalkozások egy része tematikájában is segíti a hátrányos helyzetből érkezők problémáinak feloldását, ugyanis támogattak iskolai erőszakot feldolgozó színházi nevelési foglalkozást, a romák elleni erőszakkal foglalkozó előadást, komplex drogprevenciós foglalkozást, de olyan színházi nevelési foglalkozást is, amely a színházértésre fókuszál. A pályázattal az ország valamennyi nehéz helyzetben lévő térségét sikerült megszólítani a Nyírségtől Baranyáig.

 

Készítette: Wéber Anikó

 

Fotó: Csákvári Zsigmond

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Szeptember 2019
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6