Tanítás a XXI. századi kompetenciák mentén – a Mozaik Múzeumtúra éppen ezt nyújtja

November 29-én Kiskunhalasra látogat a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja, hogy az 5-8. osztályos diákokat fél napon keresztül a múzeumok világában való kalandozásra invitálja. A házigazda ezúttal a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium lesz, amely intézmény kiemelt jelentőséggel ápolja a Reformáció 500. évfordulóját is. A hagyományok ápolásáról, a tanórán kívüli foglalkozások jelentőségéről, a XXI. századi kompetenciák szerinti tanításról és a múzeumba járásról is beszélgettünk Varga Judittal, az intézmény igazgatójával. Interjú.

 

 

 

A 2017/18-as tanévben második állomásként Hozzátok érkezik a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja 6 közreműködő múzeumi partnerrel, vetélkedővel és sok játékos feladattal, amik mind az interaktív, élmény alapú oktatásból merítenek. Nagyon nyitottan fogadtátok a megkeresést és a programot. Ti is hasonló szemléletet képviseltek a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium falain belül?

 

A Sziládyban évek óta sok “nem hagyományos” iskolai programot szervezünk: minden tanévben témanapok, témahetek kerülnek megrendezésre. A célunk, hogy a gyerekek ismereteit, tudását minden lehetséges módon és területen fejlesszük; hiszen nem csak a lexikális tudásra van szükségük, sőt a munkaerőpiacon: egyre inkább előtérbe kerülnek az egyéb képességek, készségek, mint például a kommunikáció, együttműködési készség, kreativitás. Ezeket nem lehet a hagyományos 45 perc tanítás- 10 perc szünet keretek között hatékonyan fejleszteni. Így nyugodt szívvel mondhatom, hogy nálunk divat a tanulás, tanítás a XXI. századi kompetenciák mentén. A Mozaik Múzeumtúra éppen ezt nyújtja!

 

 

 

 

Az 5-8. osztályos diákok fél napon keresztül különböző foglalkozásokon, múzeumpedagógiai játékokon, aktivitásokon vesznek majd részt. Hogyan tudjátok például erre a múzeumi programra ráhangolni Őket? Illetve miként állnak a Szilády pedagógusai a különböző tanórán kívüli foglalkozásokhoz, projektnapokhoz, vetélkedőkhöz?

 

Egy pedagógusnak mindig külön kihívás egy új projekt megvalósítása – sok idő, energia kell ehhez. Mégis, minden évben vállaljuk, hiszen újra és újra megtapasztaljuk ennek hozadékát: a személyes kapcsolatok bővülését, az érzelmi intelligencia fejlesztésének lehetőségét és a sok hálás diákot, szülőt.

 

 

A gimnáziumotok több mint 350 éves múltra tekint vissza, az alföldi magyar reformátusság egyik kiemelkedő és meghatározó intézménye. 2017-ben a Reformáció 500. évfordulójára emlékezünk, amely a Mozaik Múzeumtúra Hozzátok érkező programjaiban is kiemelt szerepet kap, mind Balatoni József, Jocó bácsi vetélkedőjében, mind az osztályok bemutatkozóiban, saját alkotásaikban, melyekkel előre készülnek a megméretésre, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum foglalkozásában is, akik az Ige-Idők c. időszaki kiállításukból hoznak részleteket. Ti a diákokkal hogyan emlékeztetek meg a Reformáció 500 emlékévről?

 

Egy nagyszerű programot szerveztünk. Palásti Károly Tanár Úr irányításával és aznap avattuk fel a korcsolyapályánkat. Ezen a linken olvasható, látható a program:  https://szilady.net/hireink/408-reformacio-500-sziladyban

 

 

Gyakran jártok a diákokkal a gimnázium vagy a pedagógusok által megszervezett múzeumlátogatásokra?

 

Minden évben több osztályunk, évfolyamunk látogat el múzeumokba. A Terror Háza a 11-es évfolyam számára minden évben visszatérő program. Idén a Nemzeti Múzeum reformációval kapcsolatos kiállítására több alkalommal is mentek Sziládysok, de persze a halasi Thorma János Múzeum is rendszeres partnerünk.

 

 

Neked van kedvenc múzeumod, kiállításod?

 

Biológia szakos vagyok, nyilván ezért a kedvencem a Természettudományi Múzeum és a Mezőgazdasági Múzeum, de nagyon szeretem a Ludwig Múzeumot is. Amíg Budapesten éltem hetente jártam múzeumba, a gyerekeimmel együtt; most talán ez hiányzik a legjobban a fővárosból. (Meg az Opera.)

 

 

A Mozaik Múzeumtúra programról további információ a weboldalon és Facebook-oldalon található.

 

 

Készítette: Vargacz Alexandra

forrás: felelosszulokiskolaja.hu

 

 

 

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Népszerű az online Diákhitel igénylés

Várakozáson felül teljesít a szeptember 6-ával elindult személyes megjelenés nélküli online Diákhitel igénylés. Az elmúlt időszakban beérkezett szerződések 40%-át már elektronikus aláírással kötötték meg. Az online platform népszerűsége és a telefonos ügyintézés általánossá válása indokolja, hogy a Társaság október 15-én bezárja a KÖKI Terminálon működtetett személyes ügyfélszolgálatát. A Budán működő Kacsa utcai ügyfélszolgálat a jövőben meghosszabbított nyitva tartással, mindennap este 6-ig várja az érdeklődőket.

Tanítás a XXI. századi kompetenciák mentén – a Mozaik Múzeumtúra éppen ezt nyújtja

November 29-én Kiskunhalasra látogat a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja, hogy az 5-8. osztályos diákokat fél napon keresztül a múzeumok világában való kalandozásra invitálja. A házigazda ezúttal a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium lesz, amely intézmény kiemelt jelentőséggel ápolja a Reformáció 500. évfordulóját is. A hagyományok ápolásáról, a tanórán kívüli foglalkozások jelentőségéről, a XXI. századi kompetenciák szerinti tanításról és a múzeumba járásról is beszélgettünk Varga Judittal, az intézmény igazgatójával. Interjú.

Újra több ezer gyerekhez látogat el a Mozaik Múzeumtúra

A 2017-2018-as tanévben is útjára indul a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozata a Felelős Szülők Iskolája szervezésében. A tanévben összesen 7 iskolába látogatunk el, ebből egy határon túli intézménybe is, Szlovákiába. A program célja, hogy élményszerű, látványos és tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozások bemutatásával közel hozzuk a diákokat és tanárokat a múzeumokhoz, megkedveltessük velük a kiállításokat. A program már 3000 diákhoz látogatott el eddig, töretlen sikerrel.

A finn „csoda” nálunk is működhetne és a boldog gyerekeket taníthatnánk

In medias res - egyenesen a közepébe vágva – azokat a fontosabb impulzusokat igyekszem boncolgatni, amelyek az október 25-i Learning Reloaded (Tanulás Újratöltve) elnevezésű konferencián értek. Miért sikeres? Kész „módszerről” van szó? Mi a céljuk? A nap végével mindezen kérdésekre meg is kaptam a válaszokat.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Fedezzük fel a csodálatos bolygót!

Síeltél a gleccsereken? Részt vettél mélytengeri merülésen? Úsztál a delfinekkel? Ha igen, szerencsés vagy, de hanem…  Esetleg olvastad Verne Gyula regényeit?

Fókuszban a Föld – most sok érdekességre fény derül

Utaztál már az álmaidban? Mit láttál ott? Mit szólsz, ha azt mondom, vannak olyan gyerekek, akik elrepülnek az iskolába? És ez komoly!  Mi a véleményed a szél hajtotta autókról? Ezek olyan álmok, amelyek valóra váltak, léteznek, pedig nem is tudtál róla!

A játékos tanulás élménye és a boldogságra nevelés titkai: ezeket visszük a BabaMama Expóra és a KIDexpóra!

A hétvégén a gyerekeké a főszerep: a BabaMama Expón és a KIDexpón több száz játék, korszerű baba-mama termékújdonság és kiállító, szakértői tanács, fergeteges program és kaland vár mindenkit az egészen csöppektől a kiskamaszokig, anyukákkal és apukákkal együtt. A Felelős Szülők Iskolája Szuper Szülő standja a boldogságra nevelés kiaknázatlan lehetőségeit, az érzelmi fejlesztésben rejlő útravalót, a Da Vinci Learning Tv csatorna a játékos, élményalapú tanulás örömét kínálja látogatói számára.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
December 2017
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31