Tanítás a XXI. századi kompetenciák mentén – a Mozaik Múzeumtúra éppen ezt nyújtja

November 29-én Kiskunhalasra látogat a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja, hogy az 5-8. osztályos diákokat fél napon keresztül a múzeumok világában való kalandozásra invitálja. A házigazda ezúttal a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium lesz, amely intézmény kiemelt jelentőséggel ápolja a Reformáció 500. évfordulóját is. A hagyományok ápolásáról, a tanórán kívüli foglalkozások jelentőségéről, a XXI. századi kompetenciák szerinti tanításról és a múzeumba járásról is beszélgettünk Varga Judittal, az intézmény igazgatójával. Interjú.

 

 

 

A 2017/18-as tanévben második állomásként Hozzátok érkezik a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja 6 közreműködő múzeumi partnerrel, vetélkedővel és sok játékos feladattal, amik mind az interaktív, élmény alapú oktatásból merítenek. Nagyon nyitottan fogadtátok a megkeresést és a programot. Ti is hasonló szemléletet képviseltek a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium falain belül?

 

A Sziládyban évek óta sok “nem hagyományos” iskolai programot szervezünk: minden tanévben témanapok, témahetek kerülnek megrendezésre. A célunk, hogy a gyerekek ismereteit, tudását minden lehetséges módon és területen fejlesszük; hiszen nem csak a lexikális tudásra van szükségük, sőt a munkaerőpiacon: egyre inkább előtérbe kerülnek az egyéb képességek, készségek, mint például a kommunikáció, együttműködési készség, kreativitás. Ezeket nem lehet a hagyományos 45 perc tanítás- 10 perc szünet keretek között hatékonyan fejleszteni. Így nyugodt szívvel mondhatom, hogy nálunk divat a tanulás, tanítás a XXI. századi kompetenciák mentén. A Mozaik Múzeumtúra éppen ezt nyújtja!

 

 

 

 

Az 5-8. osztályos diákok fél napon keresztül különböző foglalkozásokon, múzeumpedagógiai játékokon, aktivitásokon vesznek majd részt. Hogyan tudjátok például erre a múzeumi programra ráhangolni Őket? Illetve miként állnak a Szilády pedagógusai a különböző tanórán kívüli foglalkozásokhoz, projektnapokhoz, vetélkedőkhöz?

 

Egy pedagógusnak mindig külön kihívás egy új projekt megvalósítása – sok idő, energia kell ehhez. Mégis, minden évben vállaljuk, hiszen újra és újra megtapasztaljuk ennek hozadékát: a személyes kapcsolatok bővülését, az érzelmi intelligencia fejlesztésének lehetőségét és a sok hálás diákot, szülőt.

 

 

A gimnáziumotok több mint 350 éves múltra tekint vissza, az alföldi magyar reformátusság egyik kiemelkedő és meghatározó intézménye. 2017-ben a Reformáció 500. évfordulójára emlékezünk, amely a Mozaik Múzeumtúra Hozzátok érkező programjaiban is kiemelt szerepet kap, mind Balatoni József, Jocó bácsi vetélkedőjében, mind az osztályok bemutatkozóiban, saját alkotásaikban, melyekkel előre készülnek a megméretésre, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum foglalkozásában is, akik az Ige-Idők c. időszaki kiállításukból hoznak részleteket. Ti a diákokkal hogyan emlékeztetek meg a Reformáció 500 emlékévről?

 

Egy nagyszerű programot szerveztünk. Palásti Károly Tanár Úr irányításával és aznap avattuk fel a korcsolyapályánkat. Ezen a linken olvasható, látható a program:  https://szilady.net/hireink/408-reformacio-500-sziladyban

 

 

Gyakran jártok a diákokkal a gimnázium vagy a pedagógusok által megszervezett múzeumlátogatásokra?

 

Minden évben több osztályunk, évfolyamunk látogat el múzeumokba. A Terror Háza a 11-es évfolyam számára minden évben visszatérő program. Idén a Nemzeti Múzeum reformációval kapcsolatos kiállítására több alkalommal is mentek Sziládysok, de persze a halasi Thorma János Múzeum is rendszeres partnerünk.

 

 

Neked van kedvenc múzeumod, kiállításod?

 

Biológia szakos vagyok, nyilván ezért a kedvencem a Természettudományi Múzeum és a Mezőgazdasági Múzeum, de nagyon szeretem a Ludwig Múzeumot is. Amíg Budapesten éltem hetente jártam múzeumba, a gyerekeimmel együtt; most talán ez hiányzik a legjobban a fővárosból. (Meg az Opera.)

 

 

A Mozaik Múzeumtúra programról további információ a weboldalon és Facebook-oldalon található.

 

 

Készítette: Vargacz Alexandra

forrás: felelosszulokiskolaja.hu

 

 

 

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Szeptember 2020
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4