Csúcstechnológiával az oktatásért

A Közép-európai Egyetem (CEU) két ultramodern épületet nyit meg szeptember 15-én Budapest belvárosában, amelyek – összhangban az egyetem elhivatottságával a nyitott szellemiségű vita és a közösségi szerepvállalás iránt – csúcstechnológiával felszerelt teret kínálnak a tanulás, az oktatás, a kutatás és az eszmecsere számára.

 

 

 

 

A zöld technológiát alkalmazó két épület megnyitása (miközben egyikük még műemlék jellegű homlokzatát és belső kialakítását is megőrizte) a háromlépcsős campus-újjáépítési projekt első szakaszának befejezését jelenti. Az épületeket Sheila O’Donnell és John Tuomey díjnyertes építészek, illetve magyarországi partnerük, az M-Teampannon tervezte, a kivitelező a Market-Strabag konzorcium. Mindkét épület a CEU Nádor utcai, belvárosi campusához tartozik, és UNESCO világörökségi területen található.

 

„A CEU campus-újjáépítési projekttel szó szerint és átvitt értelemben is új magasságokba tör az egyetem” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Az, hogy klasszikus magyar stíluselemeket ötvözünk ultramodern, energiahatékony megoldásokkal, különösen fontos számunkra, hiszen a CEU egy olyan ambiciózus, mester- és doktori képzéseket nyújtó oktatási intézmény, amely erős magyar gyökereire és globális vonzerejére egyaránt támaszkodva biztosít innovatív tanulási környezetet a jövő vezetői számára.”

 

A CEU a Market Építő Zrt.-ből és a Strabagból álló konzorciumot bízta meg 2014 decemberében a projekt kivitelezésével. A fővállalkozó kiterjedt helyi és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a kötött városi környezetben elhelyezkedő oktatási célú épületek felújítása terén. A kibővített műszaki ellenőri szolgáltatást a DVM group látta el, amely a lebonyolításban is aktívan részt vett. A költségszakértői feladatok elvégzése a TOMLIN Kft. feladata volt.

 

 

 

 

„Nagy örömmel vágtunk bele a Közép-európai Egyetem felújításába, hiszen a Market Építő Zrt. 20 éves fennállása során több oktatási intézmény kivitelezési munkálatait láttuk már el. Ez az építkezés számos izgalmas kihívással szolgált a szoros határidőből, a belvárosi környezetből és a komplex, részletgazdag feladatokból adódóan. Mindemellett komoly műszaki kompetenciát is igényelt a legapróbb részleteket is meghatározó tervek kivitelezése. Az oktatás mindig is fontos részét képezte a társadalmunk alakításának, ezért elengedhetetlen, hogy a magukat képezni kívánó diákok a lehető legjobb körülmények között sajátíthassák el tanulmányaikat. A CEU erre most minden téren lehetőséget biztosít, büszkeséggel tölt el, hogy ennek mi is részesei lehettünk” – mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. 

 

Az új, illetve felújított épületeket akusztikai szempontból úgy alakították ki, hogy a folyosókon és a nyitott terekben tompítsák a hangokat, az előadókban és a tantermekben pedig javítsák a hangminőséget. A tantermeket és a tárgyalókat a legfejlettebb multimédiás technológiával szerelték fel, így a professzorok, a vendégelőadók és a hallgatók könnyedén megoszthatják egymással a jegyzeteiket, a prezentációkat és egyéb médiatartalmakat az elektronikus okostáblák és képernyők, illetve a Barco Clickshare rendszer segítségével. A két, lépcsőzetes elrendezésű tantermet olyan médiatechnológiával látták el, amely lehetővé teszi felvételek készítését és webináriumok megtartását. A közösségi terek és találkozóhelyek számát jelentősen megnövelték a CEU több mint 100 országból érkező, közel 1500 hallgatója számára. A Nádor utca 13. alatt található épületben minden szinten tanulósarkokat alakítottak ki, az épület központi, belső udvarát pedig hatalmas, üvegezett tető fedi, amely nyitott és tágas teret hoz létre, és ideális a különböző összejövetelekhez.

 

A Nádor utcára néző, új, 400 férőhelyes auditórium több mint kétszer akkora, mint a CEU korábbi auditóriuma. A helyiséget két, akusztikai szempontból egyenrangú teremre lehet osztani konferenciák vagy előadások megtartásához. Ugyanitt beépített videó- és közvetítéstechnika, illetve – művészeti produkciókhoz – színpadi világítástechnika és backstage terület is rendelkezésre állnak.  Az épület minden része megközelíthető kerekesszékkel, sőt a konnektorokat is alacsonyabbra helyezték, hogy az egyetem minden vendége kényelmesen hozzájuk férhessen. A CEU új, októberben megnyíló könyvtára – amely a térség legnagyobb angol nyelvű gyűjteményével büszkélkedhet – a Nádor utca 15. alatti épület öt legfelső emeletét foglalja majd el. Az épületben található két kávézó is, amelyek amellett, hogy kiszolgálják az egyetem és a budapesti közösség napi szintű igényeit, catering szolgáltatást is nyújtanak majd a különböző rendezvények és konferenciák alkalmával.

 

 

 

 

„Nagy örömmel tölt el minket, hogy mi tervezhettük ezt a komplex és lenyűgöző projektet a Közép-európai Egyetem számára. Az volt a célunk, hogy olyan campust alakítsunk ki, amely megtestesíti a CEU nyitott szellemiségét. Bízunk benne, hogy az általunk tervezett campus tovább erősíti majd az egyetem és a város közötti tudományos és kulturális összefonódást” – fogalmazott Sheila O’Donnell, a Royal Gold Medallal kitüntetett O’Donnel + Tuomey tervezőiroda vezetője. „Különösen az foglalkoztat minket, hogyan lehet történelmi környezetben új építészeti alkotást létrehozni és már meglévő épületeket radikálisan átalakítani. Ebben a projektben mindkettőre lehetőség nyílt. Építészeti megközelítésünk a budapesti belváros belső udvarral rendelkező épületeinek jellegzetes tulajdonságaira támaszkodik. Az új épületek egyértelműen kortárs jellegűek, ugyanakkor tiszteletben tartják történelmi szomszédjaik építőanyagait, méreteit és arányait.”

 

O’Donnel és Tuomey olyan új campust tervezett, amely összhangban van a CEU fenntarthatóság iránti elkötelezettségével. A CEU új campusának terve 2015 júliusában „Nagyon jó” minősítést kapott a BREEAM szakembereitől, így az egyetem lett a kontinentális Európában a második, Közép- és Kelet-Európában pedig az első olyan felsőoktatási intézmény, amely elnyerte ezt az elismerést. A BREEAM a világ vezető tervezési és értékelési módszerét képviseli a fenntartható projektek, infrastruktúrák és épületek vonatkozásában. A tervezés során minden apró részletet figyelembe vettek, hogy csökkentsék a környezeti terhelést és a közművek használatát, kezdve az üvegezett struktúráknál és a nyílászáróknál alkalmazott mikro árnyékolástechnikától a természetes szellőzőrendszeren át (amelyet az üvegezett tető segítségével oldottak meg) a jellemző helyi madár- és méhbarát növényeket felvonultató közösségi tetőtéri kertig és az esővízgyűjtő rendszerig. A Siemens által tervezett okos épületirányítási rendszer (BMS – building management system) figyelemmel kíséri az épületeken belül tartózkodók számát, és ahhoz igazítva jelentősen képes csökkenteni a fűtési-hűtési szükségleteket és kiadásokat.

 

„Büszkék vagyunk mindarra az energiára és szakértelemre, amit a projekt első szakasza során a campusunk átalakításába fektettünk a kiindulási koncepciótól kezdve az utolsó ecsetvonásig. Mindezt egy elhivatott és tehetséges csapat valósította meg” – mondta Baross Pál, a CEU campus-újjáépítési projekt igazgatója. „Már alig várjuk, hogy megnyithassuk ezt az új teret a nagyközönség számára, amely nemcsak tanári karunk, hallgatóink és kutatóink tanulását és munkáját segíti majd elő, hanem oktatási és kulturális teret is kínál szomszédaink és a tágabb értelemben vett budapesti közösség számára.”

 

 

 

 

A CEU campus-újjáépítési projektjének egyik fő célja, hogy egyetlen tágas, egybefüggő campuson egyesítse az egyetem épületeit. A projekt ezen szakaszában a CEU Üzleti Iskolája (CEU Business School) már beköltözött a Nádor utca 13. szám alatti épületbe. A most kezdődő II. szakaszban új épületet emelnek a CEU Október 6. utca 12. alatti épülete helyén, felújítják a Tornyépületet (Faculty Tower) az egyetem Nádor utca 9. alatti épületében, és egy új szárnnyal kapcsolják össze a két épületet. Ezáltal egy nyilvános átjáró jön létre ezen épületek megőrzött udvarain keresztül, amely összeköti majd a Nádor utcát és az Október 6. utcát. A projekt utolsó szakaszában, amelyre előreláthatólag 2019-2020-ban kerül sor, a CEU a Nádor utca 11. alatti épületét, illetve kisebb mértékben a Nádor utca 9. alatti műemléképületét (Monument Building) újítja fel. A campus-újjáépítési projekt teljes körű leírása itt olvasható.

 

A CEU, az amerikai egyetemek hagyományait követve, adományokat is gyűjt campusa újjáépítésére, amelyet részben az Európai Beruházási Bank kölcsönéből finanszíroz. A háromlépcsős, a tervek szerint 2020-ra befejeződő projekt költségét 34 millió euróra becsülik, ez egészül ki a könyvtár, valamint az infokommunikációs és audiovizuális rendszerek fejlesztésének költségével.

 

 

(Fotó: CEU/Daniel Vegel)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1