Kreatív programozó verseny lányoknak

Másodszor rendezik meg a Scratch Meccset, Magyarország első, lányoknak szóló programozó versenyét, melyet idén már regionálisan is terjesztenek a szervezők. Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is kipróbálhatják januárban kreativitásukat és játékfejlesztő tudásukat a fiatal lányok. Itthon szeptember 5. és október 30. között várják a 3 fős, 12-16 év közötti lánycsapatok jelentkezését, amelyeknek egy Scratch-alkalmazásban fejlesztett, saját játékot kell készíteniük. Az első helyezett csapat a Facebook varsói irodájába látogathat el, és további értékes és izgalmas díjakat is kiosztanak.

 

 

 

 

A Skool szervezésében, az ELTE IK T@T labor szakmai irányításával, valamint a Facebook és az EIT (European Institute of Innovation and Technology) támogatásával elindult a Scratch Meccs második évada. A kifejezetten lányoknak szóló programozó verseny célja, hogy az érdeklődő lányok kipróbálhassák magukat egy kreatív versenyen, melyen háromfős csapatokban grafikai, zenei és programozói elemeket ötvözve kell saját játékot fejleszteniük. A verseny platformja a Scratch, egy kifejezetten gyermekeknek készített fejlesztői környezet, melyben gyorsan, élményeket szerezve sajátíthatják el a fiatalok a programozás alapjait. A tavaly először megrendezett Scratch Meccs a tapasztalatok szerint ideális keretet biztosít a lányoknak arra, hogy újszerű formában, kreatív közegben megvalósítsák ötleteiket, ezáltal bátrabbakká váljanak tech területen.

 

„A félelmeket kell leküzdeni” – mondta el a nők és a technológia kapcsán Cseh Gabriella, a Facebook kelet-közép-európai szabályozási vezetője. „A cél egyrészt az, hogy minél többen kössenek ki a technológia világában. Másfelől, hogy aki nem ezt választja, az is értse a működését. Bármely területen is helyezkedik el az ember, legyen az irodai munka, egy pékség vagy épp a marketing világa, a technológia mindig jelen van, ezért érdemes tudni, hogyan lehet jól használni és alakítani. Ahhoz azonban, hogy a lányok is merjenek a technológia eszközeihez nyúlni – például vállalkozóként egy saját applikációt fejleszteni – a külső akadályokat és a belső félelmeket kell leküzdeni. Ez a kezdeményezés ezt szolgálja nagyon jól.”

 

 

 

 

A hazai sikeren felbuzdulva, a Skool 2016-ban megpályázta és el is nyerte a Visegrádi Alap pályázatát a verseny regionális terjesztésére. Az informatikus hiány és a nők alulreprezentáltsága a technológiai szektorban ugyanis regionálisan is jelenlévő probléma. A Visegrádi Alap pályázatának keretében a Skool egy-egy lengyel, szlovák és cseh partnerszervezetnek adja át a versenyszervezés jogát, infrastruktúráját és a felhalmozott tapasztalatokat, hogy 2017 januárjában a többi országban is elindulhasson a Scratch Meccs. A verseny közös eleme továbbá, hogy a győztes csapatok egy külföldi utazást nyernek az egyik visegrádi országba.

 

A magyar nyertes csapat főnyereménye egy Varsói látogatás lesz, mely keretében egy napot tölthet el a Facebook varsói irodájában, ahol megismerhetik az ottani fejlesztőket, betekintést nyerhetnek egy programozó csapat mindennapjaiba és megnézhetik, hogy néz ki a világ egyik legmenőbb munkahelyeként számon tartott cég irodája.

 

„Az oktatás lehetőségeinek, színterének megváltozása és a társadalmi elvárások módosulása miatt fontos, hogy gondolkodási képességeket, rendszerszemléletet és problémamegoldást is tanítsunk a fiataloknak. Ennek egyik nagyszerű eszköze a programozás és a Scratch. A Scratch Meccs-versenyen elsajátított tudáselemeket a fiatalok az élet más területein is tudják majd hasznosítani, valamint megtapasztalhatják az informatika sokszínűségét és lehetőségeit az alkotási folyamatokban. Az ELTE IK T@T Labor több évtizede dolgozik azon, hogy ilyen és ehhez hasonló tevékenységeken keresztül az információs és kommunikációs technológiák (IKT) lehetőségeivel az oktatást színesítse és a tanulási folyamatokat, az ezekhez kapcsolódó motivációt támogassa” – mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE IK T@T Labor munkatársa.

 

A Scratch Meccs megszervezéséhez idén csatlakozott az EIT is, akik a verseny zsűrizésében is részt vesznek. „Mi Európa legnagyobb kiaknázatlan potenciálja a vállalkozásokat és a digitális szektort illetően? A nők. Európa lakosságának 52 százaléka nő, miközben a digitális szektorban foglalkoztatottak és vállalkozók között mindössze 30 százalék a hölgyek aránya. Ezen változtatnunk kell. A lányoknak szóló verseny, a Scratch Meccs nagyszerű példa arra, hogyan lehet ösztönözni a csodás tehetségeket és teret adni az innovatív ötleteknek. A növekedéshez Európának több nőre van szüksége a digitális szektorban, a kreatív és vezető pozíciókban, és a vállalkozók között is. Az EIT célja, hogy összehozza az oktatást és a vállalkozói szellemet. Pontosan erről szól a Scratch Meccs is. Ha szeretnénk egyre több nőt látni a jövő sikeres vállalkozói és vezetői között, akkor szükséges minél fiatalabb korban elkezdeni a vállalkozói és a digitális képességek fejlesztését. Örülünk annak, hogy együttműködhetünk a Skoollal ebben a lényeges törekvésben” – mondta el Martin Kern, az EIT igazgatója.

 

A Scratch Meccsre szeptember 5. és október 30. között lehet nevezni 3 fős 12-16 év közötti lánycsapatoknak. A beküldött pályamunka lehet bármely, Scratch-ben készített alkotás, zenei és grafikai elemekkel színesített animáció vagy saját fejlesztésű játék. A projekteket öttagú szakmai zsűri értékeli, és ők választják ki a 10 legjobb csapatot, amelyek részt vesznek a december 17-én rendezendő döntőn. A zsűri olyan neves szakemberekből áll, mint Harcsa Veronika jazzénekes, dr. Turcsányi Szabó Márta, az ELTE IK docense, Nagyillés Amália designer, Sörös Attila játékfejlesztő és Laurent Roux, az EIT vállalkozásokért felelős munkatársa.

 

További információ a Scratch Meccsről: scratchmeccs.hu.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1