Kitüntetést kaptak az Óbudai Egyetem oktatói

Idén augusztus 18-án, a Pesti Vigadó dísztermében az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelkedő szakmai teljesítményük elismeréséül kitüntetéseket adott át az Óbudai Egyetem dolgozóinak.

 

 

 

 

Az államalapítás és államalapító Szent István emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésében részesült dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, habilitált egyetemi docens a székesfehérvári műszaki felsőoktatásban negyedszázadon át végzett színvonalas, az ipari gyakorlathoz szorosan kötődő kutató- és oktatómunkája, valamint szervezetirányítási tevékenysége elismeréseként.

 

Dr. Györök György a jogelőd Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Székesfehérváron működő Számítógéptechnikai Intézetében villamos üzemmérnökként végzett 1977-ben, majd fejlesztési osztályvezetői állása mellett elvégezte a BME villamosmérnöki szakját. Közel 10 évnyi szakmai tapasztalattal tért vissza egykori főiskolájába, ahol adjunktusként, majd docensként folytatta tevékenységét. A BME Villamosmérnöki Karán egyetemi doktori, majd PhD fokozatot szerzett, majd habilitált az Óbudai Egyetemen.

 

Több mint száz szakdolgozat konzulense volt és számos tudományos diákköri dolgozatot is konzultált. Az általa oktatott, sokak által is kihívást jelentő tárgyak – többek között a Perifériák, a Számítógépes folyamatirányítás, az Elektronikai technológia, a Beágyazott rendszerek, az Ambiens rendszerek − tananyagának kidolgozója. Vendégoktatója német, majd kazah egyetemeknek. A kutatási témái az elektronikus és a digitális áramkörök, a mágneses perifériák, az elektronikai CAD-ek és a beágyazott rendszerek alkalmazásához kötődnek, több pályázat és konzorcium résztvevője és vezetője volt.

 

Dr. Györök György hosszú éveken át volt tudományos igazgatóhelyettes, majd 2009-től főigazgató, és 2014-ben, az Óbudai Egyetem hatodik karaként létrehozott Alba Regia Műszaki Kar megbízott, majd kinevezett dékánja lett. Irányításával, az egyetem és Székesfehérvár támogatása mellett, megkezdődött a székesfehérvári műszaki felsőoktatás erőteljes fejlesztése. Ebben a folyamatban kezdeményező és vezető szerepet vállalt a gazdasági kapcsolatok kiépítésében, a duális képzés elindításában, az infrastruktúra fejlesztésében, az emberi kapcsolatok és jó gyakorlatok fenntartásában.

 

Ugyancsak Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehetett át dr. Rácz Pál, az egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar kutatási dékánhelyettese, egyetemi docens, az anyagmegmunkálási, alakítástechnológiai tárgyú, a gyártásautomatizálás és az elektronikus alakítás területén végzett kutatási, fejlesztési és oktatási eredményeiért, valamint a kari tudományos élet összefogásában elért eredményeiének elismeréseként.

 

Dr. Rácz Pál 1976-ban a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán okleveles gépészmérnöki, 1979-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen képlékenyalakító szakmérnöki képesítést szerzett, majd 1976-1999 között a Nehézipari Műszaki Egyetemen és jogutódjánál a Miskolci Egyetemen töltött be különböző oktatói fokozatokat, tanársegédtől az egyetemi docensig. Később, 1984-ben szerezte műszaki egyetemi doktori címét a „Fűtött ráncgátlójú szerszámban végzett mélyhúzás elméleti és kísérleti vizsgálata” című dolgozatával, majd 1996-ban PhD fokozatát, értekezésének címe: „Kutatási és fejlesztési eredmények a képlékeny-alakításban.” Azután 1996-1997 között a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, míg 1998-2010 között az iparban kamatoztatta megszerzett tudását gyárigazgatóként, műszaki vezetőként illetve műszaki tanácsadóként. Már 2010 óta az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán egyetemi docens, 2011-től a kar kutatási dékánhelyettese, az Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Anyag- és Alakítástechnológiai Szakcsoportjának vezetője.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1