5+1 tipp a sikeres szóbeli érettségihez

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik. A sikeres vizsgához rengeteg tételt, témakört, adatot kell feldolgozni és megtanulni. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tanulási tippjeit, hogy a szóbeli érettségin sikerrel vegye mindenki az akadályokat.

 

 

 

 

Az emelt szinten érettségizőknek csupán néhány napjuk maradt, hogy a lehető legtöbb tudást magukba szívják, ők ugyanis június 2. és 9. között szóbeliznek, míg középszinten érettségiző társaik június 13. és 24. között húzzák a tételeket. Senkinek nem árt azonban időben elkezdeni a tanulást, hiszen a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint kulcsfontosságú szerepe van a felkészülésben annak is, hogy miként gazdálkodunk az időnkkel.

 

 

1. Osszuk be az időnket!

 

A legnagyobb csapda, ha halogatjuk a tanulást, mert még olyan távolinak tűnik a vizsga. A kampányszerű tanulás megbosszulhatja önmagát. Ha időben belefogunk, és felosztjuk, hogy naponta hány tételt tanulunk meg, akár még arra is tudunk időt spórolni, hogy az utolsó napokban már csak az ismétléssel kelljen foglalkoznunk.

 

 

2. Magolás helyett értelmezzünk!

 

Ha túl sok száraz adat van a fejünkben, amelyek között nem látjuk meg az összefüggést, fennáll a veszélye, hogy felcseréljük őket, vagy belezavarodunk a feleletünkbe, amint belekérdez a vizsgáztató. Keressünk ok-okozati, térbeli vagy időrendi összefüggéseket az adatok, események között! A felsorolandó listák elemeit pedig próbáljuk meg fejben hozzákötni ismert helyeken lévő tárgyakhoz – így hosszabb listákat is könnyen elő tudunk hívni például a lakásunkon keresztül képzeletben végighaladva. Használhatunk online felkészítő anyagokat is. A Perfekt videós érettségi felkészítője például 56 darab 15-20 perces előadás keretében mutatja be a legfontosabb szóbeli témaköröket a kötelező tárgyakból: matematika, történelem, magyar nyelv- és irodalom. A videók segítenek átlátni az összefüggéseket, és muníciót adnak az egyes tárgyakhoz tartozó kifejezések érthető szóbeli megfogalmazásához is. A felkészítő anyagok a www.perfekt.hu/erettsegi oldalon érhetőek el.

 

 

3. Mondjuk fel hangosan a tételt!

 

Ha felmondjuk magunknak hangosan a tételt, kiderül, hogy képesek vagyunk-e összefoglalni a témát. Ha megakadunk, vagy bele kell néznünk a jegyzeteinkbe, akkor valószínűleg a bizottság előtt is bizonytalanul fogunk beszélni. Ismételjük el többször a feleletünket, egészen addig, amíg össze nem áll a szöveg a fejünkben!

 

 

4. Olvassunk hozzá a jegyzeteinkhez!

 

Megéri a plusz munka, amelyet egy téma feltárására fordítunk. Amellett, hogy sok új és hasznos információval gazdagodhatunk, a szélesebb ismeretek segíthetnek megérteni és megtanulni az anyagot. Emellett a vizsgáztatók is nagyra értékelik majd, hogy utánajártunk néhány érdekességnek.

 

 

5. Aludjunk eleget!

 

Fontos, hogy ne merítsük ki a szervezetünket! Ha túl sokat vállalunk egy napra, egy idő után a fáradtság meggátol abban, hogy hatékonyan tudjunk készülni a vizsgára. Kezdjünk neki időben, és félóránként szakítsuk meg a tanulást néhány percre, hogy képesek legyünk optimális szinten tartani az éberségünket! Aludjunk eleget éjszakánként, és üljünk neki frissen a tételeknek!

 

 

+1 Ne izguljuk túl!

 

Az érettségi mérföldkő az ember életében, amely nemcsak az előző négy évet zárja le, de a következő éveket is befolyásolja, hiszen a továbbtanulási lehetőségeinkre is hatással van. Nagy a tét, természetes, ha izgulunk, de a túlzott izgalom miatt akár le is blokkolhatunk a fontos pillanatokban. Tudatosítsuk, hogy akkor sincs veszve semmi, ha nem sikerül életünk legjobbját nyújtani ezen a napon! Fontos, hogy ismerjük az előttünk álló lehetőségeket abban az esetben is, ha nem tudunk elegendő pontot szerezni a vágyott szakunkhoz. Dr. Dobay Péter szerint a felsőoktatás reális alternatíváját képezik például a rövid idő alatt elvégezhető OKJ-s képzések. Ezek versenyképes és gyakorlatias tudást adnak, így könnyű velük elhelyezkedni, ugyanakkor plusz pontot is kaphatunk értük, ha később a felsőoktatás mellett döntünk.

 

 (Fotó: FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1