Ugyanazt nézzük, mint a többiek, de mást látunk…

 

Magyarország tehetséges fiatal kutatói gyűltek össze szeptember 10-én éves találkozójukra, hogy bemutassák eddigi eredményeiket és inspirálódjanak egymás pályáját látva. Az idei rendezvénynek az EGIS Tudományos és Technológiai Központ adott otthont, ahol szó esett a Szilícium-völgyben szerzett tapasztalatokról, arról, milyen érzés visszaadni a kommunikációs szabadságát azoknak, akik elvesztették a hangjukat. A fiatalok egymás élményein keresztül láthatták, milyen út vezet egy középiskolás fejlesztéstől egy vállalkozás megalapításáig, valamint milyen keményen kell dolgozniuk ahhoz, hogy segítsenek ennek a világnak jobbá válni.

 

A rendezvény résztvevőit Pakucs János, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tiszteletbeli elnöke köszöntötte. Mint mondta: a MAFITUD-nak azok a fiatalok lehetnek tagjai, akik a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyeken díjazásban részesültek, és a hazai versenyhez kapcsolódó nemzetközi rendezvényeken részt vesznek. Minden évben 10-12 diákot választanak ki és regisztrálnak azzal a céllal, hogy minél több alkotó, szellemi tevékenységet végző tehetséget adjanak az országnak. A felelősségük hatalmas, mert nem elég megtalálni és kiválasztani a tehetséges gyerekeket, fel is kell őket nevelni, hogy tehetséges felnőttek legyenek belőlük.

 

 

Kiemelte: a tehetséges fiatal ugyanazt nézi, mint a többiek, de mást lát, így kreatív megoldást talál a felmerülő problémákra. Pakucs János azonban figyelmeztetett, hogy a tudás, a szellemi tulajdon gazdaggá teszi az embert, de ehhez nemcsak tehetség, szorgalom és ambíció kell, hanem erkölcs is. Ezen a negyedik összetevőn múlik ugyanis, hogy a többi szorzata pozitív vagy negatív lesz, és a fiatal szellemi vagyont vagy valami rosszat hoz a hazájának.

A tiszteletbeli elnök elmondta, hogy minden évben delegálják a hazai tehetséges fiatalokat nemzetközi versenyekre. A következő megméretés idén szeptemberben lesz Milánóban, ahova a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettjei: Pázmándi Zsolt Péter, Terék Viktor, Tóth Bence és Kecskés Dániel, valamint Király Szilvia utazhatnak, hogy pályázataikkal Magyarországot képviseljék az európai döntőben.

Egy ország innovációs képességét a kutatói teremtik meg

A találkozó résztvevőit Volk Balázs, az EGIS igazgatója is köszöntötte. Mint mondta: több szállal is kötődik a MAFITUD-hoz, hiszen 1991-ben ő is részt vett az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, a későbbi években pedig zsűritag volt, így sok tehetséges fiatallal találkozott. Kiemelte: egy ország innovációs képességét a kutatói teremtik meg. A tehetséges fiatalok ötletei, kreativitása viszi előre az országot, és ezt az EGIS is felismeri. Az EGIS évi 13 milliárdot fordít innovációs tevékenységre, és támogatja a fiatal kutatókat. Sokan írják a vállalat mentorálása alatt a diplomamunkájukat, tudományos dolgozatukat, publikációikat, de nyári munkára is több hallgató érkezik, és kezdi meg itt munkás éveit. Az EGIS pedig arra törekszik, hogy minél több magyar fiatal helyezkedhessen el itthon, és segítse őket a pályájuk elindításában. Az épület célja, amelyben a találkozót tartják, szintén az, hogy kedvet csináljon az idelátogató diákoknak, hallgatóknak a gyógyszeriparhoz, az itteni munkához.

Fenntarthatóság a pazarlás földjén

Wesely Norbert Sopronban született majd tanult, és az iskolai robotika szakkör vezetője lett. Itteni fejlesztésével pályázott a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre, ahol díjat kapott, idén májusban pedig Magyarországot képviselte Houstonban, a 8. Fenntarthatósági Olimpián (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad). A magyar diák 70 ország több mint 600 diákjával vett részt a megméretésen, és a Mikrokontrolleres fűtésvezérlés című munkájával elnyerte a mérnöki kategóriában a bronzérmet.

Wesely Norbert elmondta: számára nagyon fontos a fenntarthatóság, ezért egy intelligens fűtésszabályzót tervezett, amely zöldebb megoldás a korábbi elavult vezérlésnél. Elmesélte, a versenyről szóló későbbi beszámolójának azt a címet adta, hogy Fenntarthatóság a pazarlás földjén. Döbbenetes volt ugyanis látnia, mennyire pazarolnak a vízzel, a világítással, az árammal Texas államban. A városban járva azonban folyamatosan jöttek az ötletek, és minden fölösleges pocsékolásra talált fejben megoldást. A konferencián pedig csupa olyan fiatallal találkozott, akik munkájukkal jobbá és környezettudatosabbá próbálják tenni a világot, és ez őt is nagyon inspirálta.

Amikor a gyerekként hallott intelem valósággá válik

B. Kiss Bálint a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa volt, idén pedig kijutott a MILSET Expo-Science International (ESI) nemzetközi ifjúsági tudományos világkiállításra, amelyet Brüsszelben rendeztek meg. A fiatal kutató apaBoard elnevezésű kreatív eszközfejlesztő rendszere nagy sikert ért el, és bekerült az öt kiválasztott pályamű közé, amelyet a belga állami televízió híradója is leadott. Az apaBoard egy elektronikai kísérletezést és tanulást segítő eszköz, amelynek segítségével a középiskolás fiatalok megismerhetik a modern elektronikát.

B. Kiss Bálint megjegyezte: édesapja mindig azzal fegyelmeztette őt és testvérét, ha valami rosszaságot követtek el, hogy a fejét fogta, és felkiáltott: Fiam, mit mondok, ha jön a köztársasági elnök, és megkérdezi, mire neveltelek? Most az eredményeinek köszönhetően tényleg két köztársasági elnök is gratulált már neki. És hogy mi a siker titka? Bálint szerint keményen és sokáig kell dolgozni.

Középiskolai versenytől a cégalapításig

Zsombori Balázs a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa volt, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén pedig a III. helyezést érte el fejlesztésével: a PictoVerb nevű, a verbális kommunikációban korlátozottakat segítő applikációjával. A résztvevőknek most azt mutatta be, milyen út vezetett az innovációs versenytől a cégalapításig, hiszen 2015 szeptemberében PictoVerb Kft. néven elindította saját vállalkozását. Elmondta: az applikáció ötlete akkor fogant meg benne, amikor egy ismerőse egy betegség következtében elvesztette a hangját. Ez annyira megérintette, hogy elkezdett dolgozni egy alkalmazáson, amely visszaadhatja a kommunikációs szabadságát. Ez lett a PictoVerb, amely azóta több mint ezer családnak segített már, sőt: Balázs Máltára is elutazott, és a máltaiak kérésére az ő nyelvükön is elérhetővé tette a programot. Mint mondta: próbál sok időt tölteni a családoknál, mert ilyenkor látja, milyen fejlesztésre van még szükség, amellyel további segítséget nyújthat nekik, és ilyenkor él át olyan pillanatokat, amelyek további motivációt adnak a munka folytatásához.

Soós István a 9. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen lett díjazott, és a Google kaliforniai székhelyén szerzett tapasztalatairól mesélt a fiatal kutatóknak. Elmondta: a Szilícium-völgyben töltött évekre úgy emlékszik vissza, mint egy hároméves nyaralásra. Beszélt az ottani inspiráló légkörről, a kreatív megoldásokról, és arról, hogy aki oda megy egy ötlettel vagy felkéréssel, például: szeretne űrhajót építeni, azt ott biztosan sikerül megvalósítania, hiszen minden tudományágnak megtalálhatja a tudósát.

A bemutatókkal nem ért véget a 14. országos találkozó. A fiatal tehetségek állófogadás keretében oszthatták meg egymással kérdéseiket, ötleteiket, majd külön vezetéssel megtekinthették az EGIS Tudományos és Technológiai Központot.

 

 

(Fotó: somkku9 at FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1