Mindennapos összefogásra van szükség a generációk között

Hogyan tolerálhatja a veteránok generációja” az online térben élő, néha pimasz „Z” generációt?  Miként lehet közös nevezőre hozni a szorongó, nagy munkabírású „szendvics generációt” a fiatal, magas mobilitással rendelkező „Y” generációval? A témáról Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral beszélt a CSR Üzleti Reggeli vendégeként.

 

 

 

 

„A generációk közötti méltányosság ma már többet jelent a fenntartható fejlődésnél. Ez a mindennapos összefogás jelenti a generációk között az egymásra figyelést és az értékközpontú, értékalapú gondolkodást, illetve ezek megerősítését a generációknál” – fogalmazta meg Novák Katalin. Majd hozzátette: nagyon fontosnak tartja azt, hogy a generációk ne legyenek kijátszhatóak egymással szemben, ne azt érezzék, hogy folyamatosan egymással kell versengeniük. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy mindenki felé azt éreztessük, a megoldás az értékalapú összefogásban van.

 

Jelenleg hat generáció él együtt Magyarországon és itt fontos kiemelni, hogy a generációk tagjai nemcsak azonos életkori sajátossággal rendelkeznek, hanem hasonlóan is gondolkodnak, hasonló mentalitásúak, valamint a szokásaik, a megtapasztalt és átélt korszakhoz kapcsolódó élményeik, értékeik is azonosak.

 

 

Magányos-e a Z generáció?

 

A Z generációba (1995–2009 között születtek) az 5–20 év közöttiek tartoznak, de a magányosságot inkább az Y generációra (1980–1994 között születtek) használják. A mai fiatalok sok mindent szeretnének, de nehezen hoznak döntéseket. Igaz ez arra, hogy hol éljék a jövőjüket, kimenjenek-e külföldre, vagy inkább a szülőhazájukban tervezzék az életüket. A „láthatatlan határok” számukra átjárhatóak, minden eddiginél nagyobb kínálat mellett tudnak élni. A közösséghez tartozás szerepe kiemelten fontos számukra, azonban sokkal inkább jelen vannak virtuális közösségekben, mint tényleges, élő közösségekben.

 

A cél az, hogy a virtuális valóságon keresztül el tudjuk vezetni őket a megfelelő programokhoz a teljes eszköztár bevetésével. A megoldás nem az, hogy ezeket a fiatalokat kihozzuk a virtuális világból, hanem ezen keresztül kell nekik lehetőséget kínálni a valós világ eseményeire – összegezte az államtitkár asszony.

 

A helyzetértékeléshez azonban természetesen hozzátartoznak az ifjúsági munkanélküliség számai is. Ezeket elnézve kijelenthetjük, hogy a magyar tendencia pozitív. Elmondható, hogy az ifjúsági munkanélküliség Európában minden országban meghaladja a teljes munkanélküliséget, de ennek tendenciája Magyarországon jelentősen javult, a 2012-es 28,2 százalékról, 15,1 százalékra csökkent a 2015-ös adatok szerint a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében, amivel a magyar arány aláment az Európai Unió átlagának. A pályakezdők számára óriási tehertétel, hogy kilépve az életbe nem tudnak munkához jutni, vagy hamar elveszítik a munkahelyüket. „Ez egy olyan kihívás, amivel nekünk kiemelten foglalkozni kell” – hangsúlyozta Novák Katalin a CSR Üzleti Reggelin.

 

Az esszencia az államtitkár asszony szerint, hogy a felnövekvő generációknak hosszú távon is meg tudjuk mutatni az értékeket, tudjuk őket konzekvensen segíteni, ez a munka pedig a közneveléssel kezdődik el állami oldalról és a családok szerepével és támogatásával egészül ki, ami kiemelten fontos és nem megkérdőjelezhető.

 

 

A legfontosabb eszközök ezen a téren:

 

1. tehetséggondozás: Nemzeti Tehetségprogram

 

2. munkahelyvédelmi akció: ez a 25 év alatti munkavállalók esetében alkalmazható, és szociális hozzájárulási adókedvezménnyel jár a munkáltató számára, ami segíti a fiatalok munkahelyteremtését. Átlagosan 160 ezer fiatal dolgozik Magyarországon ennek a támogatásnak a keretein belül.

 

3. önkéntes tevékenység: ez a generációk közötti összefogást, illetve a felelősségérzetet is erősíti. Ezen belül kiemelt szerepe van az iskolai közösségi szolgálat bevezetésének.

 

4. CSOK – családi otthonteremtési kedvezmény és program. Ez jelenleg egy olyan terület, ahol valóban nagy szükség van a támogatásra, hiszen az otthonteremtés egy esszenciális kérdés. A fiatalok itt is fókuszba kerülnek, ha elköteleződnek amellett, hogy három gyermeket vállalnak és nevelnek fel.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1