Mi legyek, ha nagy leszek?

10 tanács, amely megkönnyíti a szakválasztást

 

Ahogy közeledik a jelentkezési lap kitöltésének határideje, úgy nő a diákokban a feszültség. Sokan úgy érzik, életük egyik legfontosabb döntését hozzák meg a szakválasztással, ezért szeretnének jól dönteni. Ez azonban nem könnyű, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni a jelentkezésnél. Lapunk 10 tanáccsal segít a választásban.

 

 

 

 

Több szempontot is vegyél figyelembe!

 

A Felvi szerint a legtöbben az egyéni érdeklődés, az ismerősök véleménye, a szak presztízse és a szakma pénzkereseti lehetőségei alapján döntenek. Ezeket érdemes neked is mérlegelned. Készíthetsz listát is, amelyre felírod a számodra legszimpatikusabb szakokat, majd mindegyik alá kigyűjtöd a legfontosabb információkat a megadott szempontok szerint.

 

Tényleg csak a presztízs számít?

 

Vannak igazán népszerű, minden évben toplistán szereplő szakok, amelyekre a legmagasabb a ponthatár a túljelentkezés miatt. Ezzel az információval azonban érdemes óvatosan bánni. Ne válassz szakot csak az alapján, hogy népszerű! Ha nem tudod, hogy ott pontosan milyen tárgyaid lesznek, milyen szakirányok felé mehetsz, és milyen munkakörökben dolgozhatsz majd a diplomával, akkor előtte mindenképpen érdeklődj!

 

Keresd magadban a motivációt!

 

A választás legfontosabb irányát aszerint határozd meg, hogy mi érdekel, milyen területen értél már el eredményeket, mely tantárgyak mennek jól! Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a képességeiddel, és azzal, mi motivál téged a továbbtanulásra. Ez természetesen nem egyszerű kérdés. Ha segítségre lenne szükséged: a Felvinek ingyenes pályaorientációs és életpálya-tervezési tanácsadó szolgáltatása van, amelynek keretében a Felvi által megbízott pszichológus segítséget nyújt a szak- és az intézményválasztásban is. Írhatsz e-mailt a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, itt a valós személyes adatok megadása nem kötelező, de személyes találkozásra is kérhetsz időpontot (www.felvi.hu/felveteli/felveteli_segitseg/palyatanacsadas). Emellett az oldalon találsz pályaorientációs önismereti teszteket is (www.felvi.hu/felveteli/teszt).

 

Képzeld el a jövőt!

 

Bár az érettségire készülve még nagyon távolinak tűnhet a diplomázás időpontja, ettől még kell vele számolni. Érdemes már most számba venned, milyen területeken, milyen munkakörökben végezhetsz szakmai gyakorlatot majd hallgatóként, és helyezkedhetsz el a diplomázást követően. Ha megvan, hogy milyen munkakörökben lehet elhelyezkedni azzal a végzettséggel, képzeld el magad bennük! Ha egyiket sem érzed szimpatikusnak és hozzád illőnek, nem érdemes arra a szakra jelentkezned.

 

Már most tervezz!

 

Ne nyugtasd magad azzal, hogy majd az egyetemi vagy a főiskolai évek során kitalálod, mi lesz veled később, ugyanis a diploma még nem minden. Állást úgy kaphatsz majd, ha addigra gyakorlatot, eredményeket tudsz felmutatni. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha már a tanulmányaid során meghatározol magadnak célokat, és tudod, merre haladsz. Amikor szakot választasz, gondold át, milyen rövid és hosszabb távú terveket tudnál kitűzni ezen a területen! Ha az egyik szakhoz sok ilyen reális célt tudsz felsorakoztatni, máris könnyebb a választás.

 

Az intézményről se feledkezz el!

 

A jelentkezéskor nemcsak szakot kell bejelölnöd, hanem ezzel együtt az általad választott felsőoktatási intézményt is. A döntés tehát kétszeres. Hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelned előtte? A leggyakrabban az intézmény presztízsét, az oktatás színvonalát, az ismerősök véleményét, az intézményi életet és a lakóhelyhez való közelséget szokták számba venni. Tudnod kell: amikor jelentkezel, azt döntöd el, hova fogsz éveken keresztül bejárni, kik fogják segíteni az utadat, ezért érdemes olyan szempontokat is figyelembe venned, minthogy milyen ösztöndíj-lehetőségek, programok, szakmai rendezvények vannak az adott intézménynél, milyen cégekkel, intézményekkel, külföldi partnerekkel működik együtt, amelyeknél a gyakorlatodat is végezhetnéd. Illetve: milyen intézetei, szakmai csoportjai vannak, amelyek munkájába akár te is bekapcsolódhatnál.

 

Jelölj meg több szakot!

 

Ha két-három szak is érdekel, és még nem tudsz dönteni, de már sürget a határidő, jelentkezz mindegyikre! Bár a sorrendet meg kell jelölnöd a felvételi során, júliusig még lesz alkalmad egyszer módosítani, így addig még marad időd gondolkozni és érdeklődni, merre indulj.

 

Tájékozódj!

 

A szakok leírását megtalálod a www.felvi.hu szakleírások menüpontjában (www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok). Emellett azonban érdeklődj személyesen is a nyílt napokon és az adott intézmények hallgatóinál arról, milyen óráid, gyakorlataid lehetnek az adott szakon! Nézz és kérdezz utána, milyen szakirányokra jelentkezhetsz majd!

 

Gyere el az Educatio Kiállításra!

 

Érdemes ellátogatnod a 16. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra is 2016. január 21. és 23. között. A programon a legtöbb egyetem és főiskola képviseli magát, saját standjaiknál a hallgatóktól és az oktatóktól személyesen kérdezhetsz. Az is lehet, hogy a kiállításon bukkansz rá olyan intézményre vagy szakra, amely korábban elkerülte a figyelmedet.

 

Hagyj magadnak időt!

 

Bár a nehéz döntéseket gyakran halogatjuk, a szakválasztást semmiképp ne hagyd az utolsó pillanatra! Ne hirtelen felindulásból dönts, várj pár napot, amíg átgondolod mindazt, amire jutottál! Ha aludtál rá egyet, és biztos vagy benne, bátran belevághatsz.

 

 

 

EDUCATIO Kiállítás 2016

 

Időpont: 2016. január 21–23.

 

Helyszín: SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ, 1146 Budapest, Dózsa György út 1.

 

Információ: www.educatiokiallitas.hu

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/759380727500709/

 

 

Készítette: Wéber Anikó

 

(Fotó: ratch0013 at FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1