Ünnepel a SZIE GTK

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (SZIE GTK) idén ünnepli 30 éves jubileumát. Ebből az alkalomból a 2016/2017-es tanév folyamán ünnepi rendezvénysorozat indult. A programokról, a SZIE GTK eddigi eredményeiről és sikereiről Dr. Káposzta Józsefet, a kar dékánját kérdeztük.

 

 

 

 

A 2016/2017-es tanévben ünnepli a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar a 30 éves fennállását. Milyen programokkal készültek eddig?

 

A programok szervezésére és koordinálására még ez év elején létrehoztunk egy bizottságot. E bizottság szisztematikus szervezéssel készítette elő a jubileumi időszak rendezvényeit. Ünnepségeinket a júniusi Diplomaátadó Ünnepséggel kezdtük, ahol csaknem 500 végzős hallgatónk vehette át a jól megérdemelt diplomát. A nyári szünet befejezése után, szeptemberben a Visegrádi Egyetemi Szövetség (VUA) közgyűlését szerveztük meg, ahol a V4 országok társegyetemei is részt vettek, majd egy jó hangulatú Kari Napon együtt ünnepeltünk, főztünk és sportoltunk hallgatóinkkal. A hónap zárásaként a Kutatók Éjszakája programsorozatban 18 intézeti és kari programmal emlékeztünk meg a jubileumunkról. Míg októberben egy szakmai előadás és vita keretén belül láttuk vendégül Dr. Stumpf István Professzor Urat, alkotmánybírót, majd elérkeztünk a novemberi GTK Tudományos Diákköri Konferenciánkhoz, ahol 71 magyar pályamunka és három nemzetközi szekcióban 31 angol nyelvű előadás mutatkozott be. Központi rendezvényünket november 24-én tartottuk, amikor megrendeztük a IV. Tradíció és Innováció konferenciát. A program keretein belül számos szakmai előadás mellett meghallgattuk a kar volt dékánjainak megemlékezéseit és megkoszorúztuk a kar emlékfáját, ahol tiszteletünket tettük a már elhunyt elődök emléke előtt.

 

Mely programok várnak még a hallgatókra, oktatókra 2016-ban?

 

Az év végéhez érve további két programra készülünk, ami a hagyományos végzős bál (Talléravató Bál) és a decemberi Diplomaátadó Ünnepségünk, ahol várhatóan több mint 400 „volt” hallgatónk kapja meg megérdemelt diplomáját. Jelenleg is folynak a záróvizsgák.

 

A 30 éves jubileum kapcsán nem hagyható ki a visszaemlékezés az eddigi sikerekre. Melyek azok a fordulópontok, eredmények, amelyeket kiemelne a kar történetében 30 év távlatából?

 

Azt gondolhatnánk, hogy 30 év nem túl hosszú időszak, mégis azt kell mondanom, hogy a felsőoktatás világában, annak átalakulásában számos fordulópontot kiemelhetnék. A teljesség igénye nélkül itt meg kell említenem a gazdasági agrármérnök és a humán erőforrás menedzser szakok kialakítását, indítását és éveken keresztüli sikeres működtetését, a határon túli képzéseink sikereit, melynek ebben az évben ünnepeltük 25 éves jubileumát, a bolognai folyamat adaptációját, a kialakult képzési portfóliónkat, az idegen nyelvű képzéseink sikereit, ahol napjainkban már több mint 40 országból érkező 300 hallgató tanul. Természetesen mindez nem jöhetett volna létre azon oktatói, kutatói és adminisztratív munkát végző kollégák nélkül, akik időt és energiát nem sajnálva végezték azt a kiemelkedő szakmai és tudományos munkát, amely napjainkra a hazai felsőoktatás élvonalába helyezi a SZIE GTK-t és elfogadottá teszi azt a több mint 16 ezer diplomát, amit a kar megalakulása óta kiadott.

 

Milyen szerepet tölt be ma a GTK az egyetem és az ország életében?

 

Azt gondolom, hogy az elmúlt években végzett szisztematikus fejlesztési stratégiánk megvalósításával pozícionáltuk magunkat a hazai gazdaságtudományi képzés élvonalában és döngetjük a nemzetközi kapukat is. Mind az alap-, mind a mesterképzési szakjaink felvételi számai kiemelkedőek és évenként 10-15 százalékos hallgatói növekedést tudtunk elérni akkor, amikor az országos demográfiai adatok csökkenést prognosztizálnak. Bízom abban, hogy a hazai és nemzetközi kapcsolataink folyamatos fejlődése tovább erősíti azt a meghatározó szerepet, ami a nemzetközi felsőoktatási térben hosszú időre stabil jövőt biztosíthat a kar számára.

 

(Forrás: Edupress)

 

(Fotó: Balázs Gusztáv)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1