Szövetségeseink az egykor itt végzett diákok

Magyarország azt szeretné, ha a korábban itt végzett külföldi hallgatók nemcsak vendégei, barátai, hanem szövetségesei is lennének hazánknak – emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Nemzetközi Alumni Találkozó október 27-ei nyitónapján, Budapesten.

 

 

 

 

Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott előadásában azt mondta: szeretnének egy régi utat újra megnyitni, és újra felvenni azt a fonalat, ami a 90-es éveke elején „megszakadt, leesett, megszűnt”. Szeretnék, ha a volt külföldi hallgatók nemcsak barátok, vendégek, hanem  szövetségesek is lennének, a magyar ügyekben, saját államaik ügyeiben és az országok közötti az együttműködésben. A miniszter rámutatott: ma a legfontosabb krízisnek a világban a migrációt tartják, s erre határozott választ ad Magyarország, amely vallja: ez nem egy jó folyamat. Azt jelzi, valami baj van a világban, nem egészséges a munkamegosztás a népek között.

 

A tárca vezetője azt mondta: ez a mostani találkozó, amelyre több mint 40 országból hívtak vendégeket, azért is fontos, mert jelezni szeretnék azt is: Magyarország egy nyitott ország, nemcsak az oktatáspolitikája nyitott, hanem a kül- és a nemzetpolitikája is, és minden szempontból érdekelt a nemzetközi együttműködésekben. Kifejtette: továbbra is várjuk azokat, akik ide szeretnének jönni, ennek megvan a törvényes útja. Azt szeretnék, akik vendégként idejönnek, úgy is viselkednének, „betartanák a törvényeinket és érvényesülne a kölcsönös tisztelet, akkor is, ha más kultúrából érkeztek, más a vallásuk” – hangzott el.

 

A miniszter kitért a magyar kormány által 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum programra és arra: jelenleg 3500 olyan diák tanul Magyarországon, akinek tanulmányait a magyar állam állja. A 2017-es költségvetésben e célra hatmillió dollárt szánnak – közölte. Megerősítette: az ide érkező külföldi hallgatók számát 10 évben belül szeretnék megkétszerezni. Azt szeretnék, ha az ajtó kelet, délkelet és délnyugat, azaz a Távol-Kelet, Délkelet-, és Délnyugat-Ázsia felé is nyitva lenne – jelezte, kiemelve: a magyar állam kétoldalú megállapodások keretében országonként ösztöndíjas helyeket ajánl fel, és ezen államok is biztosítanak helyeket magyar diákoknak.


Balog Zoltán felidézte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot is, és azt mondta: ez egy olyan tapasztalat volt, hogy egyedül vagyunk a világban. Elbukott a szabadságharc, nem sietettek a segítségünkre azok, akiktől vártuk, akiket szerettük volna, hogy ne jöjjenek, újra idejöttek és elfoglalták az országot – mondta. A tárcavezető szerint ugyanakkor amikor elkezdték a 60. évfordulóra a megemlékezések szervezését, azt a felfedezést tették, hogy százak, ezrek és százezrek álltak a magyarok mellé, nem a nagypolitikusok közül kizárólag, hanem művészek, a kultúra hordozói, egyetemi tanárok, egyszerű állampolgárok, segítőszervezetek, családok. Kiderült mennyi barátunk van a világban – mondta a miniszter, aki egy afrikai mondással zárta előadását: „ha gyorsan akarsz haladni egyedül menjél, ha messzire akarsz eljutni, akkor menjetek együtt”. Mi együtt szeretnénk menni azokkal az országokkal, ahol Magyarországnak barátai, szövetségesei, üzleti, politikai partnerei vannak – fogalmazott.


Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntőjében kiemelte: Magyarország méltán büszke a volt külföldi hallgatóira, akiknek sikeres karrierje a biztosítéka és bizonyítéka annak, hogy Magyarországon versenyképes tudást lehet szerezni, s a magyar tudomány és oktatás világszínvonalú. Reményét fejezte ki, hogy a most itt tanulók a hagyományt tovább folytatják. Jorgosz Vasziliu, Ciprus korábbi elnöke – aki magyarul szólt a jelenlévőkhöz – azt mondta: nagyon örül annak, hogy itt tanulhatott, a „forradalom egyetemén”, a Műegyetemen. A magyar forradalom 1956-ban kezdete volt a világ megváltozásának – mutatott rá, hozzátéve: együtt remélték, hogy egy új világot lehet építeni. Olyan világot, amelyben az emberek valóban szabadok – fűzte hozzá. Kiemelte: a magyaroknak büszkének kell lenniük arra is, mennyit adtak akár a zene, akár a műszaki tudományok területén.

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár köszöntőjében kulcsfontosságúnak nevezte a társadalmi tőkét. Kitért arra, hogy az elmúlt években sok diák végezte Magyarországon a felsőfokú tanulmányait, s országaikkal jó kapcsolatot lehetett kiépíteni. Ezeket szeretnék kihasználni a kapcsolatok további erősítése érdekében – jelezte. A találkozót az egykor Magyarországon tanuló diákok számára rendezték meg, akik hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be. Az alumni találkozó október 28-án folytatódik plenáris üléssel, és több szekcióban panelbeszélgetéseket tartanak.

 

 

(Forrás: MTI)

 

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1