Már a végzésük előtt elkelnek a BME mérnökei

Ismét a világ 300 legjobb képzése közé tette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gépészmérnöki oktatását az egyik világszerte elismert rangsorkészítő. Idén már a 258. helyen áll a BME gépészmérnöki képzése a National Taiwan University Ranking (NTU) legfrissebb listáján, egyetlen magyarországi mérnökszakként.

 

 

 

 

„Tavaly nem sikerült bekerülnünk a legjobb háromszáz képzőhely közé, így ez az utóbbi idők legjobb eredménye” – tájékoztatta a bme.hu-t Czigány Tibor akadémikus, a BME Gépészmérnöki Karának (GPK) dékánja. A Gépészmérnöki Kar képzése 2013-ban a 294., 2014-ben pedig a 300. helyen állt. A NTU Ranking az elismert és számon tartott listák közé számít a világban készített egyetemi rangsorok között.

 

A Ljubljanai Egyetem és a BME gépészmérnöki oktatásán kívül egyetlen szomszédunk műszaki egyeteme sem szerepel a 300-as listán, beleértve a bécsi vagy a pozsonyi műegyetemet is. Ha egy kicsit távolabbra tekintünk, sem cseh, sem olasz intézmény nem szerepel a listán. Sőt a BME gépészmérnöki képzése olyan egyetemeket előz meg, mint a University of Pittsburgh, a University of Edinburgh, a University of Kaiserslautern, a Trinity College Dublin. A szakterületi listák első 300 helyén kapott helyet még Magyarországról a Semmelweis Egyetem orvos- és gyógyszerész képzése, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizikus képzése.

 

Egy 8-10 éves folyamat eredménye ez a helyezés e listán – összegezte Czigány Tibor, hozzáfűzve, hogy a karon folyamatosan jobbítják a képzést. „Mind több szakmai követelményt teljesítenek oktatóink, akik közül egyre többen szereznek tudományos minősítést és lesznek az MTA doktorai.  Az előrelépés egy másik fontos tényezőjeként beépítettük a kari költségvetésbe a minőségi tudományos teljesítmény elismerését, ami hatással volt a tanszékek munkájára: olyan eredményeket érnek el és minőségi cikkeket írnak a munkatársaink, amelyek a világ vezető, nagy impakt faktorral rendelkező folyóirataiban jelennek meg,  így ezekre néhány év elteltével szép számmal jönnek hivatkozások. Bízunk benne, hogy még jobb eredményt érünk el a következő években.”

 

Az idei régiós eredmények alapján az első 200 egyetem közé csupán két intézmény került: 171. helyen áll a Varsói Műszaki Egyetem, míg 173. helyen a fent említett Ljubljanai Egyetem. A legjobb 300-ban pedig a budapesti Műegyetemen kívül csupán lengyel műszaki felsőoktatási intézmények találhatók meg (a Wroclawi Műszaki Egyetem a 249., a gliwicei Silesian University of Technology a 258., a krakkói AGH University of Science and Technology pedig a 295. helyen).

 

„Nagy nyomást érzékelünk, hogy hatékony legyen a képzés, és e közben az elitképzés se csorbuljon. Nem nagyon tudunk már több diákot felvenni, hiszen egyrészt lassan elérjük kapacitásaink határait, másrészt ha engedünk a felvételi követelményekből, az a végzett mérnökök minőségén fog meglátszani, de kétségtelen, hogy Magyarország legjobbjait vesszük fel. Büszkék vagyunk arra, hogy a legeredményesebben teljesítő középiskolás diákok továbbtanulási választásai között ezüstérmesek vagyunk (első a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakja, harmadik a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kara – szerk.), tehát nemcsak az oktatóink, hanem a hallgatóink is egyre jobbak” – folytatta a GPK dékánja. „Van olyan szakunk, ahová csak akkor tudjuk felvenni a jelentkezőt, ha több nyelvvizsgája és emelt szintű érettségije van. Ez a mechatronikai mérnök szakunk, ide 110-120 hallgató jár évfolyamonként. A többi szakunkra is legalább 100-120 ponttal többel vesszük fel a jelentkezőket, mint amennyivel bekerülhetnek az ország bármely más intézményének hasonló szakára.”

 

„Ipari partnereink visszaigazolják eredményeinket, elsősorban fejlesztőmérnöki pozíciókba keresik nagyon a karunkon végzetteket: verseny van a hallgatóinkért, néha nem is tudjuk kielégíteni az igényeket” – nyomatékosította a GPK első embere, hozzátéve, hogy hallgatóik már jóval a végzés előtt „elkelnek”.

 

 

(Forrás és fotó: bme.hu)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1