Hazánk az innovációra szeretné építeni jövőjét

Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét – emelte ki a nemzeti fejlesztési miniszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén szeptember 9-én Budapesten. Seszták Miklós az ELTE 382. tanévnyitóján úgy fogalmazott: az ország egyik legnépszerűbb és legjobb intézményének a feladata, hogy „embert faragjon a diákokból”. 

 

Úgy fogalmazott: több mint nyolcezer egyetemi polgár kezdi meg tanulmányait az egyetemen, és a világhírű magyar szürkeállomány jelentős része az itt tanulók fejében van. Ezt fejleszteni kell, és meg kell tanítani nekik azt is, hogy merjenek nagyok lenni – mondta.

 

Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: tudatosítani kell a hallgatókban, az egész világ az otthonuk, de ez az ország a hazájuk. Arra biztatta őket, tanuljanak, szerezzenek tapasztalatot, azonban ne felejtsék el, hogy egy hely van, ahová lelkük gyökeret vert.


Mezey Barna, rektor elmondta: idén az egyetemnek 27 843 aktív hallgatója van, reményei szerint ez a szám tovább nő majd, s az intézmény európai egyetemként kiélezett nemzetközi verseny szereplője. Külön kiemelte, hogy idén jelentősen nőtt a tanárképzésre jelentkezők száma.

 

A felsőoktatási intézmények kettős vezetéséről, a kancellári rendszerről azt mondta, hogy a tapasztalatok országosan eltérőek, náluk a rendszer működik, a berendezkedés stabilizálódott. Megjegyezte: az egyetem pénzügyi helyzete a bevezetéskor is stabil volt, az ELTE a felsőoktatásban betöltött pozícióját megőrizte.

 

A rektori megbízása utolsó évét töltő intézményvezető úgy összegzett: az elmúlt 10 évben nem volt könnyű a felsőoktatás élete. A gazdasági válság hatásai jelentősen csökkentették az egyetem lehetőségeit, a pályázati rendszer megnyirbálása szintén leszűkítette a lehetőségeket. A felsőoktatás átalakítására vonatkozó különböző koncepciók, a finanszírozási rendszer radikális átalakítása nem könnyítették meg a gazdasági tervezést – mutatott rá.

 

Kiemelte, hogy az utóbbi két évben stabilizációs folyamatok indultak el, és kitért a felsőoktatási stratégiára, a doktori képzés átalakítására, a doktori ösztöndíjak emelésére. A strukturális alapok újra megnyíltak az egyetem előtt, amely már pályázatot is nyújtott be – jegyezte meg.

 

A rektor szerint fontos a kutatás-fejlesztés eredményeinek még erőteljesebb összekapcsolása az üzleti élettel. Az elmúlt három évben száznál is több k+f megbízatást kapott az egyetem, s a jövőben biotechológiai központ létrehozását tervezik a lágymányosi campuson. Kiemelt cél a nemzetköziesítés, ennek jegyében fejlesztették az idegen nyelvi képzési kínálatot – jelezte.

 

Megerősítette: előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem több kara és a Savaria Egyetemi Központ csatlakozzon az ELTE-hez, annak szombathelyi karaiként, és ezzel többek között műszaki képzéssel bővülhet az egyetem portfóliója.

 

Az ünnepségen Mezey Barna egyetemi kitüntetéseket adott át, majd az egybegyűltek megkoszorúzták Pázmány Péter emléktábláját és Eötvös Loránd mellszobrát. A tanévnyitó végén felavatták Eötvös Loránd új szobrát az Egyetem téren.

 

 

(Forrás: MTI)

 

(Fotó: ajk.elte.hu)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1