Átalakult a Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem szenátusa szeptember 5-én tartotta tanévnyitó ünnepi ülését a gödöllői campuson. Tanévnyitó ünnepi beszédet dr. Tőzsér János rektor mondott. Az eseményen esküt tettek az elsőéves hallgatók, beiktatták a tanulmányaikat kezdő doktoranduszokat, továbbá köztársasági ösztöndíjakat adtak át.

 

 

 

 

Tiszteletbeli professzori címet adományoztak Martin van den Toorn egyetemi tanárnak (Delft University of Technology Holland). Az eseményen részt vett dr. Bozsó Zoltán dandártábornok, rendőrkapitány, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője és dr. Pappné Pintér Csilla önkormányzati képviselő is.

 

Dr. Tőzsér János rektor tanévnyitó ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a Szent István Egyetem a 2016/2017. tanév kezdetére jelentősen átalakult, új vizekre hajózott. Mint elmondta: „intézményünk történetében ez nem meglepő fordulat, hiszen több nagy átalakuláson estünk át fennállásunk 16 éve alatt, és persze a legutóbbi változás sem volt átmenet nélküli”.

 

A Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia megvalósításának jegyében az elmúlt tanév a Kertészettudományi Kar, az Élelmiszertudományi Kar, valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Kar érkezésének, továbbá az Állatorvos-tudományi Kar önálló egyetemmé válásának, valamint az Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar egri egyetemhez történő csatlakozásának a jegyében telt.

 

 

 

 

Mint a rektor kiemelte: „az egyetem az „átépítés” alatt zavartalanul működött, annak ellenére is, hogy össze kellett hangolni a régi és az új karok eltérő rendszereit, szabályzatait és munkastílusát. Már az eltelt háromnegyed év is bizonyította, hogy a Budai Campus karainak csatlakozásával a Szent István Egyetem feladatkörében, képességeiben, tudományos kapacitásában, vállalati-gyakorlati kapcsolataiban egyaránt erősödött, gazdagodott.”

 

A Szent István Egyetem számos karán elérhető a felsőoktatás teljes spektruma. Feltörekvő ágazatok oktatása került az intézményhez, melynek portfóliója a mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés területén teljesebbé vált. Ez a változás új hajtóerőt jelent a tudáspiacokon zajló versenyben, amelynek gazdasági, társadalmi szereplői egyre inkább azt várják a felsőoktatástól, hogy az egyetemek a jövőt mutassák meg, azaz a gyakorlat előtt járjanak.  

 

„Sokat kell tennünk azért is, hogy az elméleti kutató munka eredményei – küldetésünknek megfelelően – az agrárgyakorlatba kerüljenek” – folytatta dr. Tőzsér János. Ehhez arra is szükség van, hogy a gazdák-gazdálkodók fogadó készek legyenek az új technológiákra, versenyképesebb eljárásokra. A Szent István Egyetem stratégiai partnerségben a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, szakmai szervezetekkel és gazdaságokkal szorosan együttműködve ezen fáradozik.

 

A tanévnyitó ünnepség keretében a rektor megemlékezett arról, hogy a jogelőd intézmény, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem 25 évvel ezelőtt, a hazai felsőoktatási intézmények között úttörő szerepet vállalt a külhoni magyar agrárszakember képzésben. Az elvetett mag jó talajba hullott. A magyar kormány Kárpátalján, Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben alap- és mesterszakok oktatását támogatja a Szent István Egyetem égisze alatt, a helyi intézményekkel együttműködésben.

 

„Miért fontos ez számunkra? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elfogadott középtávú Intézményfejlesztési Tervünkben célul tűztük ki, hogy a Szent István Egyetem a Kárpát-medence vezető agrár- és vidékfejlesztési tudásközpontjává váljon, amely átfogja az élelmiszergazdaság teljes vertikumát, erősíti a vidék népességmegtartó képességét, egyben részese a közép-európai társegyetemek együttműködésének. Határon túli kapcsolataink – beleértve a helyi gazdaságok fejlesztését szolgáló agrár- és vidékfejlesztési tudástranszfer hálózat kialakítását – e cél elérését nagy mértékben segítik” – fejezte be ünnepi beszédét dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1