A művészeket köszöntötték

Jubileumi oklevelet adtak át az ötven, a hatvan és a hatvanöt éve diplomázott művészeknek és köszöntötték az elsőéves növendékeket szeptember 4-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) 151. tanévnyitóján, Budapesten. Idén szintén sokan választották az intézményt, volt olyan szak, ahol 56-szoros volt a túljelentkezés.

 

 

 

 

Az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében megrendezett ünnepségen Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kiemelte: a színművészetire minden évben óriási a túljelentkezés – az idén 15-ször többen szerettek volna bejutni, mint ahány hallgatói hely van. Hazánk legrégebbi művészeti felsőoktatási intézménye idén 151 éves, legendás színészek, rendezők, híres tévés személyiségek, nemzetközileg is elismert művészek kerültek ki innen. „A kreativitás és az inspiráció ebben az intézményben ölt leginkább testet” – mondta Palkovics László, hozzátéve: a szellemi műhely, a gyakorlatorientált tehetséggondozó munka példát mutathat a többi intézménynek is. Az egyetem a hagyományt és a megújulást egyaránt szolgálja.

 

Az SzFE az elmúlt években az európai művészeti felsőoktatás meghatározó részévé vált. Az egyetemen folyó képzést a minőség és szakmaiság jellemzi – emelte ki. Az államtitkár arról is beszélt, hogy olyan felsőoktatási rendszert alakítanak ki, amely a versenyről, a hatékonyságról és a sikerről szól. A felsőoktatási intézmények tevékenysége átláthatóbbá vált, gazdasági-pénzügyi működésük racionálisabb, jobban tervezhető, adósságuk megszűnt.

 

„Dolgozunk a képzés tartalmi és infrastruktúrájához kapcsolódó finanszírozási rendszer átalakításán is” – mondta és hozzáfűzte, hogy kiemelt programot hirdettek meg az öt művészeti felsőoktatási intézmény számára, kétmilliárd forint értékben. Az SzFE fejlesztési céljai között szerepel az egyetem infrastrukturális megújítása. „Ahol szándék van, ott út is van. Az egyetem részéről a szándék az látszik, útra fogunk találni” – fogalmazott az államtitkár.

 

Az SzFE új campusának tervével kapcsolatban M. Tóth Géza, az egyetem rektora beszélt a tárgyalássorozatról, amelyet a fenntartóval folytattak arról, hogy miként lehet korszerűbb, hatékonyabb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb képzési környezetet létrehozni az egyetem számára. „A tehetség az egyik legnagyobb érték, meg kell becsülni, akkor is, ha a miénk, akkor is, ha a másé” – jelentette ki a rektor a képzés szakszerű és korszerű feltételeinek biztosítását hangsúlyozva.

 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyetemnek nemcsak ezen a területen kell megfelelnie az igényeknek, hanem folyamatosan meg kell újítani képzési kínálatát, támogatói körét, hazai és külföldi szakmai és felsőoktatási kapcsolatrendszerét, kommunikációját is. Mint mondta: a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai képzési pályázati felhívására 15 új képzésre adtak be pályázatot. Egyúttal újra kezdeményezték a minisztérium és a Filmalap képviselőivel a rendszeres szakmai párbeszédet a mozgóképes területek művész- és szakemberképzésének aktuális kérdéseiről.

 

Arról is beszámolt, hogy több új MA-szak és szakirányú továbbképzés akkreditálását vagy indítását is előkészítették, és nyáron megújították a Film- és Médiaintézet televízióstúdióját, és az egyetem honlapját is. Kiemelte: az idén rekordszámú, 1739 felvételiző közül 115 főt vettek fel, van olyan szakuk, ahol 56-szoros volt a túljelentkezés. A 151. tanévre 35 osztályban összesen 441 hallgatóval készülnek.

 

A rektor az elsőéveseknek azt tanácsolta: mindig a feladatukat vegyék komolyan, soha ne saját magukat. Ne a korábbi sikerekre, rutinokra akarjanak építeni, hanem legyenek készek a folyamatos megújulásra. Minden nap, amikor nem szabnak a tehetségüket próbára tévő feladatot saját maguknak, visszalépést jelent a pályájukon – mondta.

 

Az elsőévesek köszöntése és fogadalomtétele mellett a tanévnyitón átadták a jubileumi okleveleket, az arany-, a gyémánt- és a vasdiplomákat. Az egykori hallgatókat Huszti Péter színművész, rendező köszöntötte, aki szintén aranydiplomás lett. A tanévnyitón jubileumi oklevelet vehetett át Huszti Péter mellett többek között Babarczy László, Dőry Virág, Esztergályos Károly, Gyarmathy Lívia, Gyurkovics Zsuzsa, Horváth Ádám, Kende János, Kerényi Imre, Kovács István, Sándor Pál, Tahi-Tóth László és Voith Ági.

 

 

(Forrás: MTI)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1