Tarolnak az angol nyelvű képzések

Az elmúlt évihez képest 24 százalékkal többen jelentkeztek angol nyelvű képzésre a Budapesti Metropolitan Egyetemre (METU). A METU-t első helyen választók száma összességében is nőtt, négy százalékkal – továbbra is ez az intézmény a legnépszerűbb magánegyetem hazánkban. A július 26-i ponthúzás után a kimaradóknak vagy a magukat most elhatározóknak is marad esély, hiszen a pótfelvételi eljárásban augusztus 7-ig akár a legnépszerűbb szakokra is beadhatják jelentkezésüket.

 

 

 

 

A legidősebb felvételiző 61 évesen járna a Budapesti Metropolitan Egyetemre. A példa nem is olyan meglepő, ugyanis országos tendencia, hogy a 27 év feletti korosztályból is egyre többen döntenek úgy, hogy felsőoktatási tanulmányokba kezdenek. Számuk az idén országosan 23 ezerre nőtt a tavalyi 19 ezerről. A Budapest Metropolitan Egyetemen is érzik a növekedést, a 27 év feletti jelentkezők aránya meghaladja a 10 százalékot. 

 

„A METU-n már korábban is meghaladta az országos átlagot a 27 év feletti felvételizők aránya. Tapasztalataink szerint vannak közöttük, akik korábbi diplomájukat szeretnék más képzési területtel kiegészíteni, vagy azért mert jelenlegi munkájuk eltér alapvégzettségüktől vagy mert élethosszig tartó tanulásban gondolkoznak. Továbbá ide tartoznak a karrierváltók és azok is, akik ekkora találják meg, hogy mit szeretnének valójában tanulni. A 27 év feletti jelentkezők közül sokak számára a szakmai előrelépés feltétele a diploma” – mondta dr. Papp-Váry Árpád, a METU rektorhelyettese.

 

A főiskolából egyetemmé vált magánintézmény felvételi adatai szerint egyre többen jelölik meg első helyen a METU-t. Az alapképzések esetében ez 6 százalékos, a felsőoktatási szakképzések esetében 11 százalékos növekedést jelent. A METU-n az angol nyelvű képzések népszerűsége nőtt leginkább: a tavalyi adatokhoz képest 24 százalékkal többen jelöltek meg angol nyelvű képzést, első helyen pedig 60 százalékkal többen, ez kiugróan magas arány.

 

A magyar nyelvű képzések közül az országosan legnépszerűbb három alapszak kivétel nélkül megtalálható a METU képzési palettáján is. Ezek a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a turizmus-vendéglátás. Ugyancsak népszerű a duális képzési forma, idén 35 százalékkal nőtt az erre jelentkezők száma az egyetemen. Ez nem meglepő, hiszen a képzés magában foglal egy három és fél éves gyakorlati időszakot is, ami azt jelenti, hogy már pályakezdőként is szakmai tapasztalatot tudnak felmutatni, könnyebben helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon.

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem nemzetközi szinten is egyre népszerűbb. A 2016-os felvételi eljárás keretén belül 29 országból jelentkeztek a magánegyetemre, többek között Peruból, Szudánból, Egyiptomból, Ausztráliából és Vietnamból is. A külföldi jelentkezés ugyan még nem zárult le, de az előzetes adatok alapján a növekedés akár a 25 százalékot is elérheti.

 

Az, hogy kit vesznek fel első körben, július 26-án dől el. Azonban tavaly is hozzávetőlegesen minden harmadik diák csalódott a ponthatárok kihirdetése után, hiszen csak 68 százalékukat vették fel a normál felvételi eljárásban. Idén hasonló arányok várhatók, de aggódnia annak sem kell, akit nem vesznek fel, vagy lemaradt a jelentkezésről: pótfelvételi eljárásban augusztus 7-ig lehet jelentkezni a választott egyetemre vagy főiskolára.

 

A METU azok számára is kínál lehetőséget, akiknek nincs meg a felvételihez szükséges 280 pontjuk vagy emelt szintű érettségijük, mégis szeretnének továbbtanulni. Az intézmény ugyanis olyan jelentkezési formát is meghirdet az induló szakokra, ahol kizárólag a felvételi vizsga eredménye a mérvadó. Ez például azok számára jelent könnyebbséget, akik korábban, más rendszerben érettségiztek és most tanulnának tovább.

 

Dr. Papp-Váry Árpád felhívta a figyelmet arra is, hogy a pótfelvételi időszak az idén rövidebb lesz. „A pótfelvételi időszak idén csak 10 napig tart, ráadásul sok fiatal ilyenkor épp nyaral vagy fesztiválozik. Akinek fontos a jövője és szeretne egy jól használható diplomával kilépni a munkaerőpiacra, annak két koncert között érdemes egy-két órát rászánnia a pótfelvételi jelentkezésre, mert a jövője múlhat rajta. Ráadásul a legnépszerűbb szakokon is vannak még helyeink” – tette hozzá dr. Papp-Váry Árpád.

 

A METU augusztus 3-án 16 órától a Rózsa utcai campuson a művészeti képzésekről, augusztus 4-én pedig a Nagy Lajos campuson a kommunikációs, üzleti és turizmus képzésekről tart nyílt napot 16:30-tól. A hódmezővásárhelyi képzésekről augusztus 3-án 10 órától a helyszínen kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1