Siker és elkötelezettség

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (SZIE GTK) 22 alap és mesterképzési szakkal, Kiválósági Díjjal, két doktori iskolával és több mint négyezer hallgatóval rendelkezik. Az elmúlt tanév tapasztalatairól dr. Káposzta József, a kar dékánja mesélt. (X)

 

 

 

 

Miként látja a lezárt tanévet?

 

Dolgos és intenzív tanévet zártunk, hiszen az elmúlt évek fejlesztéseinek hatására jelentős átalakuláson mentünk át, de számunkra az elmúlt évek mindegyike ilyennek nevezhető. Itt elsősorban és többek között az oktatói állomány korösszetételének és tudományos minősítésének, a kar szervezeti struktúrájának, gazdálkodási, foglalkoztatási szabályozásának, az oktatási rendszerünk alapjainak változtatására gondolok. Ezen átalakítások eredményei jól mutatják a bővülést szinte minden szinten, hiszen jelenleg több mint 60 képzésben biztonságosan mozgó, 22 alap és mesterképzési szakot indító, Kiválósági Díjjal is kitüntetett egyetemi kar vagyunk, amely az évek kitartó fejlesztéseit megvalósítva, ma már két doktori iskolával és több mint négyezer hallgatóval rendelkezik. Ezúton is szeretném megköszönni az oktatásban, kutatásban, adminisztrációban dolgozó kari kollégáknak azt a kitartó és sokszor erőn felüli munkát, amellyel segítették az elmúlt tanévben is eredményeink bővülését, és munkájuk eredményeként megvalósulhatott a világos kari jövőkép.

 

 

Milyen eredményeket emelne ki a tanévből, és melyek a jövőbeni tervei?

 

A kar kiváló teljesítményével mindenképpen elégedett vagyok, hiszen az előzőekben említett fejlesztéseink hatására az elmúlt években, átlagosan évi 10 százalékos hallgatói létszámnövekedést értünk el. Ez most már minden szinten érzékelhető is, hiszen az elmúlt hetekben 46 záróvizsga bizottságban 525 hallgató tett sikeres záróvizsgát, ami már magában is egy kiemelkedő teljesítmény. Ki kell emelnem a végzettek kiváló eredményeit, hiszen a frissdiplomásaink 32 százaléka jeles vagy kiváló minősítést kapott. Azt gondolom, hogy egy ilyen eredményre minden dékán büszke lehet! Mindezek mellett a kar tudományos munkájának fejlődését, az egyéni publikációs teljesítmények ugrásszerű bővülését kell kiemelnem, hiszen mára már a SZIE két kutatói karának tudományos eredményeivel is vetekszik a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar tevékenysége. Nagyon büszke vagyok! Természetesen vannak jövőbeli terveink, melyek megvalósítására nagy hangsúlyt helyezünk. Ilyenek többek között az új szakstruktúra kialakulása után újabb alap és mesterképzési szakok indítása, újabb idegen nyelvű képzések szervezése, a már évtizedek óta jól és hatékonyan működő külhoni képzéseink bővítése, illetve a doktori iskoláink a Kárpát-medencei oktatási térbe való bevonása. Ám mindezek előtt szakmailag is tartalmas nyarat, jó felvételi, pótfelvételi időszakot és egy kis pihenést tervezek.

 

 

 

 

Mi a véleménye a kivándorlásról és a hozzánk érkező külföldi diákokról?

 

Az emberek vándorlási hajlandósága nem új keletű dolog, hiszen az emberiség történetének része. Minden embernek saját élet-algoritmusa van (munkahely, család, jövedelem, kalandvágy stb.) amely befolyásolja a hajlandóságot. Ennek következtében természetesnek tekintem a fiatalok határon belüli vándorlását, illetve fontosnak tartom a nemzetközi tapasztalatszerzést, hiszen a változó globalizálódó térben ma már létszükséglet az újra való nyitottság. Ennek a logikáján elindulva fejlesztjük már negyedik éve a nemzetközi kapcsolatainkat, idegen nyelvű képzéseinket is. Igyekszünk a hozzánk érkező, egyébként is kiváló külföldi hallgatók gyors integrálására, melyet több speciális szakmai, nyelvi programmal, előtanulmányi lehetőséggel segítünk. Munkánk úgy tűnik, jól halad, hiszen idegen nyelvű képzéseink nagy népszerűségnek örvendenek és a doktori képzéseink is jelentős bővülést mutatnak. Ebben az évben a csaknem 40 jelentkező jól mutatja a doktori képzéseink elismertségének színvonalát. Mára már karunkon több mint 300 külföldi hallgató tanul, akik a világ 39 országából érkeztek hozzánk. Természetesen a szisztematikus szervezési munka mellett a létszámok bővülését számos ösztöndíjprogram is elősegíti. Ilyenek a magyar kormány által indított Stipendium Hungaricum, a FAO ösztöndíjprogramjai valamint az Erasmus Mundus-projekt is. A kar vezetése rendkívül elkötelezett az idegen nyelvű szakok fejlesztése iránt, hiszen e képzések biztosíthatnak kilépési lehetőséget a nemzetközi felsőoktatási térbe, ami, úgy gondolom, minden intézmény álma.

 

 

(Forrás és fotó: SZIE GTK)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1