Új rektor a Budapesti Gazdasági Egyetem élén

Mandátuma lejártával leköszön rektori tisztségéről Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora. A posztot 2007 óta betöltő felsőoktatási szakember vezetése alatt a korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola először alkalmazott tudományok főiskolája minősítést, majd egyetemi státuszt kapott, szorosra fűzte együttműködését a vállalati szektorral és elindította duális képzéseit, bővítette nemzetközi kapcsolatait.

 

 

 

 

Vezetése alatt vált a BGE az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemévé, amelynek végzős hallgatói a legkeresettebb gazdasági szakemberek közé tartoznak. Sándorné dr. Kriszt Éva 2007-ben nyerte el az akkori Budapesti Gazdasági Főiskola rektori tisztségét. A kitartó, magas minőségre törekvő szakmai munka eredményeként az intézmény 2010-ben elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat, majd 2013-ban az alkalmazott tudományok főiskolája minősítést, 2016-tól pedig az alkalmazott tudományok egyeteme címet kiérdemelve Budapesti Gazdasági Egyetemként működik.

 

Vezetése alatt vált meghatározóvá az intézmény munkaerő-piaci igényekhez igazodó, gyakorlatorientált képzési szemlélete. Ennek részeként a BGE mára kiterjedt vállalati kapcsolatrendszert épített ki – bevonva az üzleti szféra szakértőit az oktatásba és vállalati gyakorlati helyet biztosítva a hallgatóknak –, 2015-ben pedig Magyarországon az elsők között vezette be a duális képzést. A nemzetközi szinten is versenyképes képzés érdekében a BGE már főiskolaként jelentős külföldi együttműködések kiépítésébe kezdett, így mára 45 ország több mint 200 intézményével tart fenn aktív kapcsolatot. Hallgatóinak kettős diploma megszerzésére és külföldi résztanulmányok folytatására, szakmai gyakorlat végzésére is lehetőséget biztosít.

 

A zalai régió munkaerő-piaci lehetőségeinek fejlesztése, fiataljainak, értelmiségének megtartása érdekében 2011-ben az addig a Pénzügyi és Számviteli Kar részeként működő zalaegerszegi intézet Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven önálló karrá vált. Sándorné dr. Kriszt Éva rektori tevékenysége alatt a BGE életében kiemelt szerepet kapott a tehetséggondozás is: a 2012-ben megalapított Biztos Jövő Ösztöndíjprogram keretében évente több száz tehetséges önköltséges hallgató tanulmányait támogatja az intézmény.

  

„Büszkén adom át a rektori stafétabotot, hiszen a BGE ma Magyarország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb felsőoktatási intézménye, amely népszerű a felvételizők körében, friss diplomásai pedig a legkeresettebb gazdasági szakemberek között vannak a munkaerőpiacon” – emelte ki Sándorné dr. Kriszt Éva.

 

 

Megvan az új rektor

 

Dr. Heidrich Balázs a Budapesti Gazdasági Egyetem új rektora 2016. július 1-jétől. A BGE Pénzügyi és Számviteli Karának eddigi dékánja június 29-én dr. Áder János köztársasági elnöktől vette át három évre szóló kinevezését a Sándor-palotában.

 

Dr. Heidrich Balázs 2009 óta oktat a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán, ahol a Menedzsment és Emberi Erőforrások Intézet intézetvezetője, 2010 óta pedig a Kar dékánja. Oktatóként és kutatóként szakterületéhez tartozik a vállalatok és felsőoktatási intézmények vezetése, szervezeti kultúrájának változása és annak fejlesztése, valamint a szolgáltatások menedzsmentje. Üzleti területen a kilencvenes évek közepe óta dolgozik szervezetfejlesztési tanácsadóként, hazai és multikulturális környezetben egyaránt.

 

Rektori pályázatában Dr. Heidrich Balázs a BGE Kelet-Közép-Európa meghatározó üzleti alkalmazott tudományok egyetemévé fejlődését tűzte ki célul. Emellett célja, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazított képzéseiről híres intézmény még integráltabban bevonja a vállalati szféra szereplőit az oktatásba, ami egyrészt a gyakorlatorientáltság egyik záloga, másrészt a hallgatók körében növekedhet a vállalkozói hajlandóság. Rektorként emellett külön figyelmet kíván fordítani a BGE mint „szerethető munkahely” fejlesztésére is.

 

„Szerencsésnek tartom magam, hiszen mind tudományos pályám, mind tanácsadói munkám során nagy rálátást szereztem a szervezetek vezetésére és fejlesztésére, nem csak hazai, de nemzetközi környezetben is. Azzal, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem alkalmazott tudományok egyetemévé vált, egy új fejlődési út nyílt meg előtte, amiben ezek az üzleti életben és nemzetközi tudományos pályán szerzett tapasztalataim jól szolgálhatják a fejlődést” – mondta el Dr. Heidrich Balázs kinevezése kapcsán.

 

„A Budapesti Gazdasági Egyetem a következetes szakmai munka, a gyakorlatorientált oktatás, kutatás eredményeként ma Magyarország legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme, széles körű nemzetközi kapcsolatokkal, ötödik legkedveltebb felsőoktatási intézményként a felvételizők körében. Dr. Heidrich Balázs rektor úrral változatlanul a jó hagyományainkat megtartva, de a 21. század kihívásainak megfelelő egyetem működtetése a közös célunk” – tette hozzá dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1