Nyílt Társadalom Díjat adott át a CEU

Az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek (Médecins Sans Frontières – MSF) ítélte idén a Nyílt Társadalom Díjat (CEU Open Society Prize) a Közép-európai Egyetem (CEU) a világon a humanitárius területen betöltött vezető szerepéért. Az 1994-ben létrehozott és azóta évente átnyújtott díjat Sir Karl Popper filozófus, a nyílt társadalmak ideájának kiemelkedő támogatója kapta meg elsőként. A rákövetkező években az elismerést elnyerők között volt többek között Václav Havel, Göncz Árpád, Ricardo Lagos, Carla Del Ponte, Kofi Annan, Javier Solana és Richard C. Holbrooke.

 

 

 

 

A díjat Budapesten, a CEU 25. diplomaosztó ünnepségén vette át június 25-én át két, szolgálatban lévő MSF-orvos. „Hálásak vagyunk az MSF-nél a CEU-nak azért, hogy mi vehetjük át ezt a díjat, mely számunkra a 70 országban végzett független és pártatlan munkánk elismerése. Különös jelentősége van ennek a díjnak egy olyan időszakban, amikor a humanitárius elveket sutba vágják és bombázzák a háborús övezetekben található kórházakat is a nemzetközi humanitárius egyezmények égbekiáltó megszegésével” – mondta Joanne Liu, az MSF nemzetközi igazgatója.

 

„Európában azt látjuk, hogy a menedékjog leépült, a menekülők jogait és biztonságát sérelem éri a nemzeti biztonságpolitikai szempontok előtérbe helyezése miatt. Az európai kormányok nem tudták támogatni és megvédeni az olyan, konfliktust elszenvedő országokból érkezőket, mint Szíria. Ma a díj átvételével, amelyet a világ sebesültjeinek ajánlok, felszólítom az európai kormányokat arra, hogy tiszteljék az emberi méltóságot és a menedékkérelemhez való alapvető jogot.”

 

 

 

 

Az 1971-ben, Párizsban alapított Orvosok Határok Nélkül szervezet egy nemzetközi, független, orvosi humanitárius szervezet, amely katonai konfliktusok, járványok, természeti katasztrófák által érintett területeken, valamint az egészségügyi ellátásból kiszorult embereknek nyújt elsősegélyt. A szervezet megalapítását az a hit motiválta, hogy egészségügyi szolgáltatások minden egyes embert nemre, származásra, vallásra, meggyőződésre vagy politikai nézetre való tekintet nélkül megilletnek, valamint, hogy az emberek orvosi szükségletei fontosabbak, mint a nemzeti határok tisztelete.

 

Tavaly októberben légi bombázások részben megsemmisítették az afganisztáni Kunduzban található MSF-kórházat, ahol legalább 42 ember meghalt – beleértve 24 beteget, 14 ott dolgozót és a személyzet 4 tagját – és több tucatnyian sebesültek meg. Idén április végén a szíriai Aleppo városban semmisítette meg egy légi bombatámadás az MSF által támogatott Al Quds Kórházat, ahol legalább 55 férfi és nő vesztette életét, beleértve az ostromlott város utolsó gyermekorvosát, majd május 3-án Dr. Liu az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt mondott beszédében kérte, hogy „álljanak le a támadásokkal”.

 

„Az MSF következetesen kiállt a civil lakosság mellett a világ minden konfliktusában” – mondta Soros György, a CEU alapítója és kuratóriumának tiszteletbeli elnöke. „Most elsősorban Szíriába, Jemenbe és Afganisztánba visz az MSF arra rászoruló embereknek orvosi és humanitárius segélyt, és néz szembe az épületei elleni támadásokkal mind a nemzetközi, mind a helyi katonai erők által.”

 

„Az MSF elszánt elköteleződése az emberi jogok mellett mindennap kifejeződésre jut abban az életbevágóan fontos munkában, amelyet a háború sújtotta övezetekben nyújt, valamint a legelesettebbekért való határozott kiállásában” – mondta John Shattuck, a CEU elnök-rektora. „Az MSF a nyílt társadalom eszméjét képviseli a konfliktus közepette. Példájuk nagyszerű inspiráció a CEU diákjainak amikor az egyetem fennállásának 25. évfordulóját ünnepli.”

 

Az MSF missziója jóval túlmutat a jelenlegi menekültválságon. A szervezet tevékenységei közé tartozik a sérülések és a betegségek kezelése, terhességi és szülészeti ellátás, a védőoltások népszerűsítésére szervezett kampányok, valamint a humanitárius segítségnyújtás. Amikor szükséges, a szervezet higiéniai központokat állít fel, biztonságos ivóvizet biztosít, és életmentő segélyt oszt. Az MSF 69 országban van jelen. Az MSF 1999-ben megkapta a Nobel-békedíjat. A szervezet a díjjal járó pénzjutalmat arra fordítja, hogy tájékoztatást nyújtson és küzdjön az elhanyagolt betegségekkel.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1