Michael Ignatieffet választották a CEU elnök-rektorává

Dr. Michael Ignatieffet, a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának (Kennedy School of Government) professzorát, napjaink demokráciával, emberi jogokkal és kormányzással kapcsolatos kérdéseinek nemzetközi szakértőjét, kanadai állampolgárt választotta a Közép-európai Egyetem (CEU) szenátusa és kuratóriuma az egyetem ötödik elnök-rektorává.

 

 

 

 

A díjnyertes író, tanár, korábbi politikus és Közép- és Kelet Európát kiválóan ismerő történész, Michael Ignatieff remek választás az intézmény élére, amely a jelenlegi elnök-rektor, John Shattuck vezetése alatt dinamikusan fejlődött. Az 1991-ben a magyar-amerikai filantróp Soros György által alapított CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált posztgraduális felsőoktatási intézmény, melynek küldetése a nyílt társadalom és a demokrácia eszméjének tanulmányozása és támogatása.

 

„Nagy örömmel tölt el, hogy Michael Ignatieff követi posztján John Shattuckot, akinek vezetése alatt egyedülálló, globális intézménnyé fejlődött az egyetem” – mondta Soros György, a CEU alapítója és kuratóriumának tiszteletbeli elnöke. „Dr. Ignatieff tudós, de jártas a politika világában is, ezért ideális választás a CEU vezetésére ezekben a kihívásokkal teli időkben.”

 

John Shattuck, aki hét éven át volt a CEU elnök-rektora, 2015 szeptemberében jelentette be, hogy az előzetes terveknek megfelelően 2016. július végével leköszön az intézmény vezetői posztjáról. Az egyetem fenntartója a Nemzeti Felsőoktatási Törvénynek megfelelően az illetékes magyar hatóságoknál kezdeményezni fogja Ignatieff professzor rektori megbízását.

 

„Michael Ignatieff tudósként, íróként, oktatóként és közszereplőként is bizonyította kvalitásait. Nem riadt vissza a demokratikus politikában való aktív részvételtől sem. A CEU kuratóriumát nagy megelégedéssel tölti el, hogy ilyen elismert és széles látókörű személy lesz az egyetem következő elnök-rektora, aki továbbépíthet a John Shattuck által elért eredményekre” – mondta Leon Botstein, a CEU kuratóriumának elnöke.

 

Shattuck vezetése alatt a CEU megújult erővel fogott küldetésének megvalósításába, miközben a posztgraduális oktatás és kutatás, valamint a nyílt vita előmozdításának és a társadalmi problémák vizsgálatának széles körben ismert és elismert globális központjává vált. 107 országból érkező hallgatói közösségével a világ egyik legnemzetközibb egyeteme lett. Shattuck és kollégái a kihívásokkal teli környezetben is sikeresen megőrizték az egyetem autonómiáját és akadémiai szabadságát.

 

Shattuck vezetése alatt a CEU tantestülete rekord összegű kutatási támogatást nyert, nagymértékben nőtt a jelentkező diákok száma, valamint az egyetem adományozóitól beérkezett pénzügyi támogatás mértéke is emelkedett. Az intézmény tudományos eredményeit nemzetközileg is magasan jegyzik. Új, interdiszciplináris programok indultak a kognitív tudományoktól kezdve a hálózattudományig, megnyitotta kapuit a Közpolitikai Iskola (CEU School of Public Policy – SPP), a Felsőfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study, CEU – IAS), az Oktatási és Tanulási Központ (CEU Center for Teaching and Learning – CTL), és tovább fejlődtek a CEU romákat támogató, világviszonylatban egyedülálló képzései (Roma Access Programs – RAP). Az egyetem megkezdte küldetésének újrafogalmazását, és A demokrácia határai című előadás-sorozat (Frontiers of Democracy) keretében vizsgálta a demokrácia intézményét világszerte érő kihívásokat. A Bölcsészettudományi Kezdeményezés (Humanities Initiative) és az Intellektuális Témák Kezdeményezés (Intellectual Themes Initiative) azért indult el, hogy új irányt szabjon a CEU tudományos és intézményi fejlődésének. Mindezek mellett Shattuck felügyelte az egyetem ambiciózus és izgalmas campus-újjáépítési projektjének megtervezését, majd munkálatainak beindítását. Az új CEU campus megerősíti az egyetem belvárosi jelenlétét Budapesten, és egy inspiráló, egybefüggő campust hoz létre, amely jelképezi és elősegíti azt a nyitottságot és szabad véleménycserét, amelyet az intézmény képvisel.  

  

„Michael Ignatieff nagyszerű választás a Közép-európai Egyetem elnök-rektori posztjára abban a pillanatban, amikor az egyetem fennállásának 25. évfordulóján megerősíti a nyílt társadalom és demokrácia iránti elkötelezettségét” – mondta John Shattuck.

 

Ignatieff a CEU által szervezett A demokrácia határai című előadás-sorozat keretében már tartott előadást az egyetemen. Régi kötelékek fűzik Magyarországhoz. Felesége, Zsohár Zsuzsanna magyar születésű. Doktorátusát a Harvard Egyetemen szerezte történelemből. Tudományos állásokat töltött be többek között a Cambridge-i Egyetemen (King’s College), a Torontói Egyetemen és a British Columbia Egyetemen. Részt vett a Kanadai Parlament munkájában és vezette a Kanadai Liberális Pártot.

 

Shattuck, aki elnök-rektori pozíciója előtt az Amerikai Egyesült Államok csehországi nagyköveteként és demokrácia-, emberi jogi és munkaügyi külügyi államtitkáraként is szolgált, augusztus 1-jétől a CEU rector emeritusa lesz. Ezután Bostonba költözik, hogy ellássa a Fletcher Jogi és Diplomáciai Iskola professzoraként (Fletcher School of Law and Diplomacy) és a Harvard Egyetem Kennedy Iskolája Emberi Jogi Politikai Központjának (Kennedy School Center for Human Rights Policy) senior fellow-jaként rá háruló feladatait.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1