Megreformálná az ösztöndíjrendszert a HÖOK

Megreformálná a jelenlegi ösztöndíjrendszert és emelné a juttatásokat jövő szeptembertől a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke április 22-én budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: a 2007-es szabályozás megváltoztatására szerintük azért van szükség, mert jelenleg nincs koherens rendszer, a források – normatívák – és a juttatások között nincs összhang.

 

 

 

 

Nehezen átlátható a rendszer, és tíz éve változatlanok az összegek. Új, kezelendő problémaként jelölte meg, hogy a 41 szak, ahol központi a ponthatár, az önköltséges képzésben részt vevők számának emelkedését hozta. Jelezte: felmerült az önköltséges képzés reformja is, és a teljesítmény és szociális alapú ösztöndíj megjelenítése. Javaslatuk érintené az ösztöndíjakat és normatívákat is, és kilencmilliárd forintot többletforrást igényelne a jövő évi költségvetésben.

 

Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK tanulmányi és juttatási ügyekért felelős elnökségi tagja elmondta: javaslatuk szerint az egy főre jutó hallgatói normatíva a jelenlegi 119 ezer forintról 176 ezerre nőne, a lakhatási támogatás 60 ezer helyett 86 ezer forint lenne, a tankönyv, jegyzettámogatási, sport és kulturális normatíva 11 900 forint helyett 15 400 forint, a kollégiumi fenntartási normatíva 116 500 forint helyett 168 ezer forint, a köztársasági ösztöndíj 34 ezer forint helyett 44 ezer forint lenne. Gulyás Tibor a tanulmányi ösztöndíj esetében a fokozott teljesítményorientációt, az erősebb motivációt, a lemorzsolódás csökkenését jelölte meg célul.

 

Javaslatuk szerint az ösztöndíjakat az egyes tantárgyakban elért teljesítményekhez kötnék, és a részösztöndíjakból állna össze a teljes juttatási összeg. A HÖOK kiemelt szociális ösztöndíjjal támogatná a leginkább rászoruló csoportokat, így azokat a hallgatókat, akik szülei alacsony iskolai végzettségűek (legfeljebb nyolc általános), továbbá akik elégtelen lakókörnyezetben (szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezet, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakás) élnek. Ebbe a körbe sorolnák azokat, akiknek a szülei tartósan munkanélküliek (elmúlt 16 hónapból 12 hónap), továbbá a családfenntartó hallgatókat, a súlyosan fogyatékos vagy korábban tartós nevelésbe vett hallgatókat.  

 

Átalakítanák ugyanakkor a bírálati rendszert, beemelnék a kritériumok közé a fajlagos jövedelem számítását, és a visszaélések megakadályozása érdekében objektív szempontként a szülői jövedelmet vennék figyelembe, függetlenül a hallgató bejelentett lakcímétől. Számítanának a lakóhely távolsága mellett az utazási körülmények is. Változtatnának a köztársasági ösztöndíj összegén és rendszerén is. Előbbi 2008 óta változatlan, és jelenleg 1000-1200 hallgató részesül az ösztöndíjban. A cél a juttatás presztízsének visszaállítása, az ösztöndíj mértékének növelése. Azt is szeretnék, ha a jövőben az okleveleket a köztársasági elnök adná át.

 

Gulyás Tibor kitért az önköltséges hallgatók számára javasolt ösztöndíjra is, és elmondta: különösen fontos ösztönözni azon szakok hallgatóit, ahol az önköltséges hallgatók aránya nagy részét teszi ki az összes felvettnek. Ilyen juttatást ott adnának, ahol százból minimum hatvan önköltséges hallgató van. Az önköltség 5-10 százalékát különítenék el modelljavaslatuk szerint, a legjobbak akár teljes egészében megkaphatnák a költséget.

 

A HÖOK elnöke közölte: a szükséges törvénymódosítások reményeik szerint már a nyáron, de legkésőbb ősszel megszülethetnek, és az új rendszer 2017 szeptemberében léphetne életbe.

 

(Forrás: MTI)

 

(Fotó: FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1