Sikerrel zárult a XIX. Tavaszi Szél Konferencia

Idén 19. alkalommal rendezték meg a Tavaszi Szél Konferenciát, amelynek az Óbudai Egyetem adott otthont. Hosszú idő után újra Budapesten kerülhetett sor a fiatal kutatók ilyen szintű pártfogására, amelyet az egyetemi vezetés maximálisan támogatott. A rangos esemény fővédnöke dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt.

 

 

 

 

A Tavaszi Szél Konferencia a tudományos utánpótlás, a doktorandusz társadalom legfontosabb országos szintű éves rendezvénye. A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) által életre hívott konferencia az elmúlt évek során mind nagyobbá és teljesebbé vált. Ebben az évben már több mint 500 jelentkező részvételével csaknem 470 tudományos előadást tartottak meg a találkozó idején, amely a teljes magyar tudományos spektrumot átfogja.

 

Az Óbudai Egyetem komoly hagyományokkal rendelkezik, és kiemelten fontosnak tartja, hogy a doktoranduszok tradícióit felkarolja, támogassa. Az egyetem és a DOSZ elkötelezett abban, hogy a jövő oktatóinak, professzorainak utánpótlását biztosító doktoranduszok számára olyan közösséget, tudományos közeget teremtsen e konferencia alkalmával is, amely elősegíti a tudományos szocializációt. Kiemelt célként tűzték ki, hogy a Tavaszi Szél a doktoranduszok tudományos életpályájának fontos és meghatározó pontjává váljon.

 

A rendezvényt megelőzte egy sajtótájékoztató, amelyen dr. Rajnai Zoltán, az egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja köszöntötte elsőként a megjelenteket. Majd dr. Maruzsa Zoltán miniszteri biztos, az Oktatási Hivatal elnöke méltatta a konferenciát és örömét fejezte ki, hogy egyre több a tudomány irányába nyitott fiatal. Elmondta, hogy a kormány átalakítja a doktoranduszképzést: megemelik az ösztöndíjakat, amellett plusztámogatást juttatnak a diplomavédéshez, melynek összege 400 ezer forint lesz. Így kívánják a képzést megerősíteni, illetve vonzóvá tenni.

 

Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: az első perctől támogatta a konferencia Óbudai Egyetemen való megtartását, amely az egész magyar felsőoktatás javát szolgálja, az egyetemet pedig még szélesebb körben ismerté teszi.

 

Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke elmondta: a DOSZ-nak alapvetően két feladata van: az érdekvédelem és a tudományszervezés. A konferencia iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés, az OTDK győztesek is sikeresen pályáztak, akik potenciális utánpótlását jelenthetik a doktoranduszképzésnek. Majd köszönetét fejezte ki az Óbudai Egyetemnek, amiért befogadta a rendezvényt.

 

A sajtótájékoztató után megnyitották a konferenciát, amelyen az esemény fővédnöke, dr. Pálinkás József üdvözlő beszédében a rendezvény életútját méltatta. A doktoranduszokat a magyar tudományos életben, elsősorban a kutatásban való aktív részvételre buzdította. Dr. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a hazai doktorandusz rendszer, szervezettsége folytán a közép-kelet-európai régióban élen jár. Dr. Réger Mihály a kreativitás fontosságára, a megfelelő tudományos téma kiválasztására hívta fel a figyelmet. Dr. Csernoch László, az Országos Doktori Tanács elnöke a járatlan utakra feltérképezésére, a meggyökeresedett nézeteken való felülemelkedésre buzdította a megjelent doktoranduszokat. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke arra hívta fel a fiatalok figyelmét, a tudományosság és az ambíció lebontja a határokat. Keresztes Gábor a legjobbak seregszemléjeként aposztrofálta a rendezvényt. A szövetség jövőbeni céljait említve elmondta, terveik között szerepel, hogy a doktori képzés ideje számítson bele a nyugdíj-kiszámításba, valamint a díjazás bevezetése a témavezetők részére.

 

A nagyszabású kétnapos rendezvény formális és tudományos része az Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai campusán, három épület 25 helyszínén zajlott. A konferencián a legkülönbözőbb tudományterületekről érkező doktoranduszok, és ebben az évben először a meghívott OTDK-nyertes hallgatók 21 szekcióban, összesen 48 alszekcióban magyarul vagy angolul mutatták be elért kutatási eredményeiket. Több mint 600 jelentkező részvételével csaknem 470 tudományos előadást tartottak.

 

Nem csak Magyarországról érkeztek előadók, hiszen minden olyan határon túli magyar vagy más nemzetiségű doktorandusz hallgató, aki magyarul tanul, részt vehetett a programon, így lehetett a Tavaszi Szél határokon átívelő rendezvény.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1