A világ élvonalában a magyar egyetemek

A Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings több mint egy évtizede évente elkészíti a legjobb hétszáz egyetem világrangsorát, amelyhez kapcsolódóan hatodik alkalommal szerkesztették meg a felsőoktatási intézmények tudományterületek szerinti sorrendjét is. Több mint 4200 intézményt értékeltek, ebből 945-öt rangsoroltak, köztük a Debreceni Egyetemet, a Közép-európai Egyetemet (CEU) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME).

 

 

 

 

Idén a Debreceni Egyetem hat tudományterületen – agrár, orvostudomány, modern nyelvek, biológia, kémia és matematika – szerepel a top 400-ban. Az agrártudományi képzés (Agriculture & Forestry) – a tavalyihoz hasonlóan – az előkelő 151–200. helyen áll, amelyet az orvostudomány (Medicine) követ a 201–250. helyen. A modern nyelvek (Modern Languages) a lista 251–300. helyén végeztek az összehasonlításban, míg a biológiai (Biological Sciences), valamint a kémiai (Chemistry) és a matematikai (Mathematics) tudományterületeket egyaránt a 301–400. helyre rangsorolták.

 

A QS 2015/2016-os rangsora összeállításánál figyelembe vették – többek között – a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szereplését a nemzetközi tudományos adatbázisokban, de a vendégoktatók és -kutatók, valamint a külföldi hallgatók aránya is döntő szempont volt. Az összegyetemi rangsorban – amelyet minden év őszén hoznak nyilvánosságra – a Debreceni Egyetem 2012 óta őrzi a 601–650. helyét.

 

 

Sokakat maga mögé utasított a CEU

 

A QS rangsora alapján a Közép-európai Egyetem (CEU) politikatudomány és nemzetközi tanulmányok-, szociológia-, filozófia, valamint társadalompolitika és adminisztrációs képzései a top 150-es listában kaptak helyet, míg közgazdaságtan és ökonometria képzése a top 200-ban. A CEU idén hat képzési területtel került be a világ legjobbjai közé.

 

A CEU politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 40. helyet érte el, megelőzve a Humboldt Egyetemet (Humboldt-Universitat zu Berlin), a UCL-t (University College London) és a Warwick Egyetemet (University of Warwick).

 

A CEU szociológia képzése megtartotta a tavalyi 51–100. helyét, csakúgy, mint a CEU filozófiaprogramja. Minkét képzési terület, többek közt a Durham-i Egyetemmel (University of Durham) és a Bécsi Egyetemmel (University of Vienna) áll egy kategóriában. Idén a társadalompolitika és adminisztrációs képzést új területként vette be a QS, és a CEU-t szintén ebbe a kategóriába rangsorolta, ugyanúgy, ahogy többek közt a Northwestern Egyetemet (University of Northwestern) és a Warwick Egyetemet (University of Warwick).

 

A CEU történelem képzése is megtartotta a tavalyi 101–150. helyét. Többek közt a Sciences Po és a Hamburgi egyetem (University of Hamburg) is ebben a kategóriában szerepel.

 

A CEU közgazdaságtan és ökonometria programja is megtartotta a 151–200. helyét a rangsorban, olyan egyetemek között, mint a Berlini Műszaki Egyetem (Technische Universitat Berlin) és a Római Sapienza Egyetem (Sapienza University of Rome).

 

 

BME a legjobbak között

 

Megőrizte pozícióit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Quacquarelli Symonds rangsorában. Ezzel öt szakterületen (gépészmérnöki, matematika, informatika, villamosmérnöki, kémia) Magyarországon az első, egy szakterületen (fizika) pedig a második a hazai felsőoktatási intézmények között.

 

A BME szakterületeken elért helyezései (zárójelben a tavalyi helyezés):

 

1. Engineering – Mechanical, Aeronautical & Manufacturing: 201–250. hely (201–300.)
2. Mathematics: 201–250. hely (201–250.)
3. Computer Science & Information Systems: 251–300. hely (201–250.)
4. Engineering – Electrical & Electronic: 251–300. hely (251–300.)
5. Chemistry: 301–350. hely (251–300.)
6. Physics & Astronomy: 301–350. hely (301–400).

 

 

További 17 kategóriában – nemzetközi helyezés nélkül – jelent meg az egyetem (zárójelben a BME magyarországi helyezése):

 

1. Architecture / Built Environment (1.)
2. Arts & Design (4.)
3. Linguistics (4.)
4. Modern Languages (5.)
5. Philosophy (2.)
6. Engineering – Chemical (1.)
7. Engineering – Civil & Structural (1.)
8. Biological Science (5.)
9. Medicine (6.)
10. Pharmacy & Pharmacology (6.)
11. Psychology (4.)
12. Earth & Marine Sciences (5.)
13. Environmental Sciences (1.)
14. Materials Science (1.)
15. Business & Management Studies (3.)
16. Communications & Media Studies (1.)
17. Economics & Econometrics (3.)

 

A Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is a listára került.

 

(Forrás: unideb.hu, bme.hu)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1