Lediplomáztak az első duális hallgatók

Ez az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő – hangsúlyozta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Kecskeméti Főiskola diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésén február 27-én, ahol átvették diplomáikat azok a duális hallgatók is, akik először végeztek az országban ebben a képzéstípusban. A főiskola, valamint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. együttműködésével 2012-ben elindított felsőoktatási duális képzés mintát szolgáltatott a képzéstípus országos bevezetéséhez. 

 

 

 

 

A magyar felsőoktatásban elsőként indította el a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara a két partnercéggel együttműködésben járműmérnöki alapszakon a gyakorlatorientált (duális típusú) képzést. A képzés célja a hosszú távú kötődés megalapozása a vállalathoz és termékeihez, valamint egy biztonságosan tervezhető életpálya és karriermodell létrehozása volt. A gyakorlati időszakok során a partnercégek az iparvállalat által igényelt készségeket és képességeket is beillesztették a mérnökképzésbe (csapatmunkában történő együttműködés, kommunikációs és prezentációs készség fejlesztése, tulajdonosi szemlélet, kreativitás és újítás). A hallgatók a 3,5 év során változatos, de egyben nagyon intenzív, gyakorlatorientált tantervet teljesítettek.

 

Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora beszédében hangsúlyozta, 2012-ben a főiskola kísérletnek tekintette a képzéstípus bevezetését, de ahogyan fogalmazott: „örömmel mondhatjuk, hogy a kísérlet nem egyszerűen sikeres volt, hanem azóta országosan ismert és elismert, példaértékű képzési modellé vált. És hogy ez így történt, az legalább annyira a végzős duális hallgatók, mint amennyire az érintett vállalatok és a főiskola érdeme.”

 

Jelenleg a Kecskeméti Főiskolán mintegy 30 partnercéggel együttműködve közel 200 duális hallgató tanul. A járműmérnöki alapszak mellett a gépészmérnöki, a műszaki menedzser, az anyagmérnöki, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kertészmérnöki alapszakok is elérhetők duális formában. A képzést indító partnercégek a választható szakokat is bővítve 2012 óta minden évben felvételt hirdettek. A végzős hallgatókon kívül a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nélés a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél is további 24 duális hallgató tanul.

 

 

 

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a rendezvényen örömét fejezte ki, hogy a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyetteseként 2012-ben maga is aktív szerepet vállalt abban, hogy a főiskola 2012-ben az országban elsőként elindíthatta a duális képzést.  Az államtitkár a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen kifejtette: „A duális képzés »kecskeméti modelljének« tapasztalatai alapján a 2015/16-os tanévtől kezdve megtörtént az országos intézményesítés, így tavaly szeptembertől 19 felsőoktatási intézmény és közel 200 partnerszervezet együttműködésével, 440 duális hallgatóval indult útjára a duális felsőoktatási képzés Magyarországon. A felsőoktatási intézmények több mint 500 további vállalattal és egyéb szervezettel kötöttek eddig együttműködési megállapodást, így a 2016/2017-es tanévtől összesen mintegy 2600 képzési helyet hirdettek meg a jelentkezőknek azért, hogy a hallgatók gyakorlati tanulmányait erősítsék, ezzel segítve a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit.”

 

 Az első duális hallgatók közül 17-en vehették át diplomájukat a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen. A cégek képviseletében Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója és Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója köszöntötték a végzősöket. Bíró Attila úgy véli, hogy a mérnök és kvalifikált munkaerő-utánpótlásra a duális képzés jó megoldásnak bizonyul. „A Knorr-Bremse olyan technológiai és műszaki tudást kínál, mely egyedülálló értéket képvisel és minden duális képzésben részt vevő hallgató számára piacképes tudást biztosít.”

 

„Vállalatunk életében hatalmas mérföldkő volt a duális képzés néhány évvel ezelőtti megtervezése és a főiskolán való bevezetése. Külön öröm számunkra, hogy az említett hallgatók közül öten februártól már a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. csapatának jól képzett szakembergárdáját erősítik” – nyilatkozta Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

 

A diploma átvételével a duális hallgatók munkaszerződése lejárt, így mindkét fél – a frissdiplomások és a cégek is – mérlegelhették a továbbiakat.  A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél hat végzős a vállalat kutatási és fejlesztési központjában, egy végzős pedig beszállító-fejlesztési projektekben kapott állásajánlatot, ezzel együtt a hallgatók több mint fele a cég támogatásával mesterképzésben folytatja tanulmányait. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. duális hallgatói közül heten végeznek, foglalkoztatásukról most folynak a tárgyalások.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1