Salgótarjánban is járhatsz egyetemre

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának támogatásával Salgótarján polgármestere és az Óbudai Egyetem rektora szándéknyilatkozatot írt alá november 16-án modell értékű oktatási rendszer Salgótarjánban való megvalósításáról, amely duális osztott képzésének első lépcsőjében felsőfokú szakképzést, második lépcsőjében pedig BSc-képzést valósítana meg. A befogadó jellegű közösségi felsőoktatási képzési központ képzéséhez elsőként csatlakozott a Semmelweis Egyetem, amely saját akkreditációs körébe tartozó képzést indít majd a központban.

 

 

A pályázat keretében az Óbudai Egyetem által olyan papíralapú és e-learning tananyagokat fejlesztettek ki, amelyek felkészítik a felsőoktatásba jelentkező diákokat a felvételire és alapozó ismeretek átadásával egyetemi tanulmányaikra. A pályázat keretében matematika-, fizika-, nyelvi, informatika-, valamint soft skills-tananyagokat dolgoztak ki.

 

 

(Fotó: nenetus at FreeDigitalPhotos.net)Az e-learning lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy ők maguk sajátítsanak el ismereteket, miközben nem kell nélkülözniük az oktató segítségét, valamint a szisztematikusan felépített tananyagot sem. Az egyetem által a pályázat keretében kifejlesztett e-learninges tananyagok a következők: Bevezetés a robotikába, Az agilis szoftverfejlesztés alapjai, Lean-Kanban projektmenedzsment kis- és középméretű IT-projektekben, Lean startup a gyakorlatban, Agilis szoftverfejlesztési technikák – TDD, CI, CD, Clean Code, Bevezetés a projektmenedzsmentbe, Pályázatíró alapismeretek, Vállalkozások fejlődése kurzus.

Továbbá kidolgozták a duális mérnök-informatikus asszisztens, valamint a gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzési szakot is. Az egyetem az innovációs hálózatok kialakításához tudásmenedzsment-rendszert is létrehozott.

A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete a projekt keretében előkészítette a Közösségi és család mediáció szakirányú továbbképzést, amely a salgótarjáni indítás esetén hozzájárul a Nógrád megyei felsőoktatás újraindulásához. A helyi szinten megjelenő közösségi és családi konfliktusok, az azokra adott reakciók, illetve a tipikus konfliktuskezelési stratégiák kapcsán kutatást szerveztek helyi szakemberek körében. Az eredményeket figyelembe véve kidolgozták a három féléves Közösségi és családi mediátor szakirányú továbbképzést, amely különböző segítő szakembereket készít fel a konfliktusok professzionális kezelésére. Készült egy családi és közösségi konfliktusok tematikájú tanulmánykötet, amelyben egyrészt a jelen projekt során készült szakmai anyagok, másrészt egyéb – a témához kapcsolódó – tanulmányok jelentek meg.

 A Salgótarjáni Innovációs Központ mintegy hét éve azzal a céllal jött létre, hogy a hátrányos helyzetű Nógrád megye gazdaságfejlesztésében – különös tekintettel a tudásalapú gazdaságfejlesztésben – részt vállaljon. A projekt keretén belül a következő oktatás-képzési rendszereket fejlesztették a központ által: A duális felsőfokú képzés modelljének helyi adaptációja, Gépjárműhajtástechnika-tananyag kidolgozása, „Hazai műszaki kiválóságaink a járműiparban” tudományos ismeretterjesztő kiadvány, „Hazai műszaki kiválóságaink a járműiparban” emlékfal, Nemzedékek Népfőiskolája pilotprojekt.

Innovatív oktatási-kutatási kapcsolatrendszerek kialakítása során megtörtént az Innovációs Központ szervezetének fejlesztése. A gazdasági és a tudományos alapegységek együttműködésének erősítése céljából workshopokat rendeztek, valamint a városi/térségi és a felsőoktatási fejlesztések összekapcsolásának jegyében a „Kreatív városhoz” és a „Smart City” programhoz kapcsolódóan városfejlesztési tanulmányokat dolgoztak ki. Itt fontos törekvés volt a komplex szinergikus fejlesztések megvalósítása.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1