Milliárdok a jövő magyar kutatóinak képzésére

Mérföldkövéhez érkezett a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2013-ban indított programja, a Szegedi Tudós Akadémia. A nemzetközi szinten is egyedülálló, multigenerációs tehetséggondozó program a kormány 2,04 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően most országos viszonylatban és nemzetközi szinten is meghatározó és versenyképes tényezőjévé válhat az oktatásnak és hosszabb távon a gazdaságnak is.

 

 

 

 

A Szegedi Tudós Akadémia működését és jövőbeli terveit Hegyi Péter, az Alapítvány titkára, az Akadémia programigazgatója ismertette a szegedi városházán. Kiemelte: a kormányzat összesen 2,04 milliárd forinttal támogatja az Akadémia fejlesztését és működését. Ebből az összegből vásárolják meg és alakítják ki a majdani Szent-Györgyi Kollégium épületét. A támogatás egy részét a programban részt vevő szegedi Radnóti Miklós Gimnázium és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium modern laboratóriumainak további fejlesztésére fordítják, további 250 millió forintot pedig bázis alapú, azaz évenként lehívható támogatásként ítéltek meg a program működésére – tette hozzá a professzor.

 

A sajtótájékoztatón jelentették be azt is, hogy a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatói posztját egy Nobel-díjas kutató, Bert Sakmann tölti be a jövőben. Az elismert tudós kinevezése azért rendkívüli, mert megbízásával 75 év után – mikor is Szent-Györgyi Albert lett a Szegedi Egyetem rektora – ismét egy olyan oktatási intézménye lesz hazánknak, melynek Nobel-díjas kutató a szakmai vezetője.

 

Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Szegednek fontos, hogy hosszú távon is egy olyan kezdeményezés mellé álljon, mely nemzetközi szintű tudósok képzését tűzte ki céljául a városban. Az önkormányzat ezért kedvezményesen biztosítja a kollégium kialakításához szükséges épület megvásárlását, és a jövőben folyamatos, évi 30 millió forintos támogatást nyújt a programnak – tette hozzá a polgármester.

 

Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia elnöke párhuzamot vont Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter törekvése között, hisz mindkettő legfőbb célja a fiatal tehetségek Szegedre vonzásának illetve a belőlük fejlődő kiváló kutatók Magyarországon tartásának elősegítése.

 

 

Az egyetem is támogatja a programot

 

Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese kiemelte: az egyetem mélyen elkötelezett az Akadémiával való további együttműködés folytatásában, a program működését ezért évi 30 millió forinttal támogatja a felsőoktatási intézmény. Vígh László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont akadémikusa hangsúlyozta: az intézmény szervesen és nagy örömmel áll az Akadémia törekvései mögé. A programban való részvétel rendkívül nagy lehetőség és kihívás a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium számára – fűzte hozzá a sajtótájékoztató végén a két intézmény igazgatója: Gál Béla és Árva László.

 

A tehetséggondozást új dimenzióba helyező program célja, hogy az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek és támogatási rendszer biztosításával Magyarországon tartsa a legtehetségesebb diákokat és kutatókat, egyúttal megteremtse hazánkban a Nobel-díj elnyerésének feltételeit. Az egyik legmagasabb tudományos kitüntetést közel 80 éve nem nyerte el magyar kutató: utoljára 1937-ben Szent-Györgyi Albert vehette át a díjat.

 

 

(Fotó: FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1