Pécs az oktatás és a tudás városa

Valósítsd meg elképzeléseidet Magyarország első egyetemén!

 

Élményteli diákévek, pezsgő kulturális élet és világszínvonalú felsőoktatási képzés: ez röviden Pécs, ez röviden a PTE.  A város nem ok nélkül viseli az „Egyetemváros” címet, hiszen a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csaknem 20 ezer fős hallgatói létszámával Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi múltra visszatekintő egyeteme, ahol az oktatási környezet úgy fonódik össze a város mediterrán hangulatával, hogy úgy érzed: az egyetemen töltött évek röpke másodpercek alatt múltak el.

 

 

 

 

A jövőre éppen 650 éves fennállását ünneplő, 1367-ben alapított egyetemen a sokszínű képzési struktúrának köszönhetően 10 karon folyik magas színvonalú oktatás. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az a csaknem 5000 hallgató, akik évről évre a PTE-t választják, megtalálják a jövőre vonatkozó számításaikat.

 

 

A PTE 10 karán szinte bármit tanulhatsz, ami érdekel:

 

Állam- és Jogtudományi Kar

Általános Orvostudományi Kar

Bölcsészettudományi Kar

Egészségtudományi Kar

Gyógyszerésztudományi Kar

Közgazdaságtudományi Kar

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

Műszaki és Informatikai Kar

Művészeti Kar

Természettudományi Kar

 

Az alapképzés elvégzése után mesterképzéses diplomát szerezhetsz, és mindezek teljesítése után doktori képzésen bővítheted tovább tudományos ismereteidet. A tudomány és a művészetek széles spektrumát felölelve intézményükben összesen 22 doktori iskola működik.

 

A PTE-re jelentkező fiatalok fejlődését segítve számos tudományos konferencián, projektben és ötletversenyeken vehetnek részt, sőt az érdeklődő diákokat 14 szakkollégium és tudományos diákkör várja. „Egyetemünk minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy tehetséges hallgatóinknak lehetősége legyen az őket leginkább érdeklő képzési területen kibontakozni: ennek érdekében iskolánk tehetségpontot működtet, és különféle ösztöndíjakkal támogatja a legjobbakat. A szakos kurzusok mellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a hallgatók személyes kompetenciájukat is fejleszteni tudják, így ingyenes tréningeket és egyéni tanácsadásokat kínálunk számukra. Napjainkban különösen fontos, hogy a pályakezdő diplomások versenyképes, biztos szakmai alapokkal rendelkezzenek, ehhez járul hozzá a PTE duális képzése, ahol a fiatalok egyetemi éveik alatt kellő gyakorlati tapasztalatot szereznek, és így magabiztosan lépnek a munka világába” – írja a PTE közleményében.

 

A pécsi egyetem alapvető céljának tekinti, hogy az itt tanuló hallgatók olyan minőségi oktatás részesei legyenek, melyet befejezve nem jelent majd problémát az elhelyezkedés, és a kézben tartott diploma valódi értéket képvisel, igazodva a jelen és a jövő kihívásaihoz.

 

 

 

 

A felfedezés

 

Természetesen az egyetemi évek nem csak a tanulásról szólnak, hiszen a kari programok, tematikus estek és a város kínálta programok alkalmával olyan barátságok kötődnek, melyek egy életre szólnak. A mindig nyüzsgő és tőletek, fiataloktól hemzsegő városban a több száz, kisebb-nagyobb kávézó, étterem és szórakozóhely, a napi „0-24-es” programkínálat egy percig sem hagy unatkozni. Hiába a csaknem 150 ezer fős lakosság, garantáltan nem lesz olyan este, hogy ne találkoznál egy-egy ismerős arccal vagy egy nemrég megismert csoporttárssal! A Pécsi Tudományegyetem számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít azoknak a diákoknak, akik az egyetem keretein belül is szívesen kamatoztatnák tehetségüket: a Zenélő Egyetem és a Táncoló Egyetem, a Janus Egyetemi Színház, több egyetemi újság szerkesztősége, valamint a PTE Sportiroda által biztosított sportolási lehetőségek garantálják azt, hogy tanulóink szívesen emlékeznek majd vissza pörgős diákéveikre.

 

Nem csak tudást adunk! Jelentkezz a PTE-re 2016. február 15-ig!

 

 

(Készítette: Sütő Mónika)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1