A nemzetközi űrkutatás fizikusa

Bejczy Antal fizikus a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója, a Washington University in St. Louis „affiliate” professzora, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyisége volt. Rá emlékezve az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központja január 16-át Nemzetközi Bejczy Nappá nyilvánította.

 

 

 

 

Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli doktora január 16-ai születésnapjához kapcsolódva 2016-ban január 18-án, a Kiscelli utcai iRobottechnikai Központban megemlékezést tartottak, és átadták a 2015-ben alapított Bejczy Antal Hallgatói Publikációs Díjat, valamint megnyitották a Bejczy Kiállítást.

 

A rendezvényre meghívást kaptak az egyetem vezetői, vezető oktatói, kutatói és hallgatói képviselői, valamint a hazai telerobotikai kutatások kiemelkedő személyiségei, a Központ Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagjai, a Bejczy család képviselői.

 

Az Óbudai Egyetem Einstein termében megjelenteket dr. Gáti József főigazgató köszöntötte, külön is üdvözölve Tóth Idát, a néhai Bejczy Antal Magyarországon élő sógornőjét, valamint dr. Bruno Sicilianot, az IEEE RAS korábbi elnökét. Dr. Rudas Imre professzor, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ Irányító Testületének elnöke megnyitó szavait követően Bruno Siciliano emelte ki a rendezvény jelentőségét.

 

A résztvevők Bejczy Antalné Margó videóüzenetét követhették nyomon, melyben mindenekelőtt sajnálatát fejezte ki, hogy nem vehet részt a kiállítás megnyitóján. Így folytatta: „szavakban nem tudom kifejezni, hogy mit érzek, és hogy Anti mit szólna ehhez a nagy kitüntetéshez és elismeréshez”. Áttekintette férjével töltött 58 éves közös életük főbb állomásait, és kiemelte, hogy „Anti nagyon szerette hazáját, szülőföldjét”.

 

 

 

 

A tanácskozás résztvevői Rudas Imre, Gáti József, Szakál Anikó, Némethy Krisztina szerzők „In Memoriam Antal K. Bejczy” című előadását hallgathatták meg Rudas professzor előadásában, majd Haidegger Tamás előadásában a Rudas Imrével közösen elkészített „The Rich Heritage of Antal Bejczy” című prezentációt követhették nyomon a megjelentek.

 

A program kiemelkedő eseményét jelentette a Központ és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által kiírt pályázatra beérkezett cikkek értékelése, a Bejczy Antal Hallgatói Publikációs Díj átadása. A felhívásra BSc-, MSc-, illetve PhD-hallgatók nyújthatják be azon angol vagy magyar nyelvű publikációikat, amelyek 2015-ben jelentek meg, vagy amelyeket ebben az évben fogadtak el, és a cikk témája kapcsolódott Bejczy Antal szakmai tevékenységéhez, az űrkutatáshoz, a robotikához, az irányításelmélethez, illetve a szabályozástechnikához.

 

 

Kiállítás Bejczy Antal emlékére

 

Érdeklődve figyelték a résztvevők a Bejczy Kiállítás megnyitását. Gáti József utalt arra, hogy Bejczy professzor 32 éven át dolgozott a világhírű, California Institute of Technology keretében működő – Kármán Tódor alapította – Jet Propulsion Laboratory kutatójaként, melynek számos eredeti dokumentumát tárja a kiállítás a látogatók elé. Kiemelte, hogy a gyűjtemény alapját jelentették azon adományok, melyeket néhai Bejczy Antal és özvegye, Margó adott a kiállítás installációját készítőknek, Gáti Józsefnek, Némethy Krisztinának, Rudas Imrének és Szakál Anikónak.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1