Miben más a duális képzés, és hogyan tudsz rá jelentkezni?

Bepillantás egy cég életébe, gyakorlat, fizetés, biztosabb karrier – ezekkel kecsegtet a duális képzés. Arról már írtunk korábbi cikkünkben, miben más ez a tanulási forma, most azonban azt is megtudhatod, hogyan jelentkezhetsz rá.

 

 

 

 

A duális képzés számos előnnyel járhat, melyet a dualisdiploma.hu össze is gyűjtött. Már 19 évesen megtanulhatod, milyen egy nagy vállalat munkavállalójának lenni, a gyakorlati szakemberek segítik a beilleszkedésed, ellesheted tőlük a szakma fortélyait, miközben munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (minimum hetente a kötelező minimálbér 15 százaléka) és esetleg béren kívüli juttatásokat (például Erzsébet-utalványt, lakhatási vagy utazási támogatást) is adnak (ez a cégek döntésétől függ), így függetlenedni tudsz anyagilag. A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nemcsak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is kapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai vagy az egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat – írják a dualisdiploma.hu oldalon.

 

 

Ugyanúgy járnak a hallgatói támogatások

 

Emellett természetesen nappali tagozatos hallgatóként jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások és az egyetemisták jogosultak. A felsőoktatási ösztöndíjaknak különböző formái vannak: tanulmányi, szociális, köztársasági, Bursa Hungarica, városi ösztöndíj és így tovább. A főiskolai és az egyetemi kurzusokon pedig évfolyamtársaiddal közösen veszel részt, így nem maradsz ki semmiből se a tanulmányok, se a szórakozás tekintetében. 

 

Tanulmányaid befejezésekor már 3-3,5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezel, ami hatalmas előnyhöz juttat karriered indításában. Sőt lehet, hogy már munkaszerződéssel a zsebedben veszed át a diplomád.

 

 

Hogyan jelentkezz?

 

Csak akkor lehetsz duális hallgató, ha a központi felvételi eljárásban a megfelelő pontszám elérésével bekerülsz a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválaszt egy cég is, amely együttműködik a képzésben az adott főiskolával, egyetemmel – olvasható a dualisdiploma.hu oldalán. A „duális” cégek a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak. Például egy műanyageszközök gyártásával foglalkozó vállalat várhatóan valamelyik műszaki karral rendelkező egyetem/főiskola anyagmérnöki vagy gépészmérnöki szakára jelentkező diákokat vár. Arról, hogy melyik intézmény milyen szakjai indulnak duális képzési formában is, és mely cégekkel van kapcsolatban az adott intézmény, a dualisdiploma.hu oldal keresője segítségével (szak-intézmény-cég-város kereső), valamint a felvi.hu oldalon elérhető aktuális Felvételi tájékoztatóból szerezhetsz információkat. 

 

 

Kétlépcsős a felvételi eljárás:


1. lépcső: Társaidhoz hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény adott szakjára a felvételi jelentkezési határidőig (ennek határideje a szeptemberben induló képzésekre rendszerint február 15-e) a felvi.hu oldalon! Július végén, a ponthatárhúzásnál derül ki, hogy felvettek-e. 


2. lépcső: Jelentkezz a választott vállalathoz az általuk megadott módon! Figyeld a cégek információit, nehogy lemaradj! A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrend-módosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben. 


A vállalatok a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, ebbe nincs beleszólása a felsőoktatási intézményeknek. Mindenképpen készülj egy állásinterjúhoz hasonló felvételi és motivációs beszélgetésre, de akár különböző tesztekre, beküldendő feladatokra (például gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatokra, nyelvtudást felmérő tesztekre, IQ-tesztre stb.) is számíthatsz. Ezekről érdemes a vállalatok kapcsolattartóinál, HR-eseinél érdeklődni.

 


Mi történik, ha egyetlen vállalat sem választott ki? 

Sajnos ebben az esetben nem lehetsz duális hallgató, de főiskolás, egyetemista természetesen igen, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A céges kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet. Tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől. Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen az egyetemeknek és a főiskoláknak kiváló kapcsolata van a szakmai gyakorlatot biztosító cégekkel. Könnyen előfordulhat, hogy a szakmai gyakorlat során vagy egy színvonalas szakdolgozattal úgy is felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális hallgató.

 

Ha további kérdésed lenne a duális képzéssel kapcsolatban, vagy személyesen szeretnél érdeklődni a felsőoktatási intézményeknél a lehetőségekről, mindenképpen látogass el a 16. EDUCATIO Kiállításra január 21. és 23. között!

 

 

 

EDUCATIO Kiállítás 2016

 

Időpont: 2016. január 21–23.

 

Helyszín: SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ, 1146 Budapest, Dózsa György út 1.

 

Információ: www.educatiokiallitas.hu

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/759380727500709/

 

 


(Forrás: dualisdiploma.hu)

 

(Fotó: KROMKRATHOG at FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1