Vizsgaidőszak: amikor a hallgatók a túlélésre játszanak

Véget értek az ünnepek, a hallgatók pedig teljes erejükkel és figyelmükkel a rájuk váró feladatra: a vizsgaidőszakra koncentrálhatnak. Az akadályokat sokszor azok sem veszik könnyedén, akik már tapasztaltabbak és folyamatosan tanulnak. Hogyan zárható mégis eredményesen és a fölösleges stressztől mentesen a félév?

 

 

 

 

A vizsgaidőszak a leginkább erőpróbáló időszak a hallgatók életében. A felvi.hu ezt szeretné könnyebbé tenni praktikáival, melyek közül elsőként az időbeosztást emeli ki. Közhelyként hangzik, de tényleg az a legfontosabb, hogy idejében lássunk munkához. Így nem kapjuk majd azon magunkat, hogy ott állunk a vizsga előtt, és tucatnyi könyvet kellene még elolvasnunk és a tartalmát megtanulnunk.

 

Jegyzet, tanulás és szauna

 

Ha az utolsó pillanatra hagyjuk a tanulást, akkor nem biztos, hogy megúszhatjuk az idegeskedést, hiszen folyamatosan azon izgulunk majd, mi minden maradt ki a felkészülésünkből. Az is segíthet, ha jegyzetet készítünk arról, melyik nap mit és hány órában tudunk tanulni. Ebbe betervezhetünk egy kis pihenést, lazítást is. A mozgás elengedhetetlen ilyenkor, és a szauna is segíthet, hogy feltöltsük magunkat és lazítsunk egy nagyot.

 

Ne legyen túl sűrű a vizsganaptárunk!

 

Az a legjobb megoldás, ha egyenletesen rendezzük el a számonkéréseket a rendelkezésre álló időszakban. Számolni kell azonban az esetleges sikertelen vizsgával is. A kudarc délutánján már kevésbé tudunk koncentráltan tanulni, és a pótvizsgának is új időpontot kell keresni, ami szintén átírhatja az eredeti naptárunkat. Ezért törekedjünk arra, hogy ne az utolsó hétre hagyjuk a vizsgáink felét.

 

Hogyan legyünk fittek?

 

Ugyan a diákok többsége tisztában van azzal, hogy akkor lehet jól teljesíteni a vizsgán, ha frissen, kipihenten érkeznek a számonkérésre, ám ez a legritkább esetben történik így. Általában mindenki igyekszik az utolsó perceket is kihasználni tanulásra, így többnyire fáradtan, álmosan jelennek meg az oktatók előtt. Léteznek természetes megoldások is a stressz csökkentésére, ám egyes felmérések szerint az egyetemisták és a főiskolások egyharmada szed valamilyen agyműködést serkentő, vagy a fáradtságot mesterségesen csökkentő szert a vizsgákra való felkészülés során. Sajnos a különféle tabletták többsége hosszú távon többet árt, mint használ. Inkább arra érdemes törekedni, hogy a pihenésre is jusson idő. Lazítsunk tehát óránként néhány percet, és minden nap szakítsunk egy kis időt a mozgásra, relaxálásra is.

 

A kávé nem segít!

 

Szinte bevett élénkítő módszernek számít a diákok körében, hogy kávéznak, energiaitalokat isznak és dohányoznak. Nem is kell hosszasan magyarázni, hogy ez nemcsak egészségtelen, hanem épp ellenkező hatást érünk el vele, mint amit szerettünk volna. Megnyugodni szeretnénk, ám helyette feszültebbek leszünk, és aludni sem tudunk rendesen, így még fáradtabbak leszünk. Gyorsételek helyett együnk inkább sok gyümölcsöt, kerüljük a zsírban, cukorban gazdag élelmiszereket és az alkoholt, ezek nem segítik ugyanis a szellemi teljesítményt.

 

Sárgarépa, ananász, káposzta és csoki

 

Ha nem szeretnénk túlpörgetni magunkat, érdemes természetes forrásokat választani. Sokan nem tudják, de a sárgarépa javítja az emlékezőképességet, és az ananász is jól jön ilyenkor, magas C-vitamin és mangán tartalma miatt. A káposzta segít legyűrni a stresszt, megnyugtatja az idegrendszert. Csokoládét is fogyaszthatunk, melyek közül is inkább a magas kakaótartalmú változatot részesítsük előnyben, és abból se együnk túl sokat, néhány kockányi elegendő, ha energiát szeretnénk nyerni. Vizsga előtt ajánlatos egy kis csokit vagy banánt enni, hogy felpörgessük az agyunkat, a túl nagy mennyiség azonban épp ellenkező hatást okozhat, hiszen az energiát olyankor az emésztésre fordítja a szervezet. A gingko biloba növény kivonata élénkítő, az idegrendszert stimuláló hatását tudományos vizsgálatokkal bizonyították, így ez is sokat segíthet a nagy hajtásban.

 

(Forrás: felvi.hu)

 

(Fotó: stockimages at FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1