Az informatika a fogyatékkal élők előtt is nyitva áll

Ingyenes képzés a hallási és látási fogyatékkal élőknek

 

A fogyatékosság leküzdése a fogyatékossággal élő emberektől külön erőfeszítést, a környezettől pedig az akadályok megszüntetését, illetve képletesen és a valóságban is az akadályok kikerülésére való felkészülést igényli. Ezt felismerve 14 éve ingyenes informatikai felzárkóztató programot indított az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara. A tanfolyamok nyíltak, tehát nemcsak az Óbudai Egyetem hallgatói számára látogathatóak. Minden olyan hallási és látási fogyatékkal élő hallgató igénybe veheti, aki vállalni tudja az egyetemre utazást és az otthoni további gyakorlást.

 

 

 

 

A mozgási fogyatékossággal élők számára legtöbbször a közlekedési akadályok csökkentése a legfontosabb igény. Az akadálymentes fizikai környezet biztosítása lehetővé teszi az önállóságot és a teljes értékű életvitelt. Az érzékszervi fogyatékossággal élő, különösen a nagyothalló és siket, valamint a gyengénlátó és vak emberek számára a legnagyobb akadályt az információkhoz való hozzájutás jelenti, ami a tanulásban jelentős hátrányt jelent. Ezért különösen a tanulással és a munkavégzéssel kapcsolatos helyzetekben nagyban hozzájárulhat az információszerzési és kommunikációs akadályok leküzdéséhez a korszerű infokommunikációs eszközök hatékony használata.

 

Az érzékszervi fogyatékkal élők gyakran a többségi társadalomtól való izolációjuk miatt is különösen hátrányos helyzetben vannak, így kiemelt támogatásuk rendkívül indokolt.

 

A problémát felismerve az Óbudai Egyetem egyik elődintézménye, a Budapest Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Kara 2001-ben speciális informatikai felzárkóztató programot indított, melynek elsődleges célja az informatikai írástudás elősegítése a látáskorlátozott és a halláskorlátozott emberek számára.

 

Létrehozott egy speciális felszereltségű fejlesztőlaboratóriumot, ahol a látáskorlátozott és a halláskorlátozott hallgatók elsajátíthatják azokat a legfontosabb ismereteket, melyek szükségesek az infokommunikációs rendszerek és eszközök hatékony használatához. Azért, hogy a megszerzett jártasságról bizonyítványt is kaphassanak, a BMF informatikai kara megállapodást kötött a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal, ez a szervezet jogosult ugyanis Magyarországon az Európai Számítógép-felhasználói Jogosítvány kiadására. A tanfolyamokon felkészített hallgatók sikeres vizsga után megkaphatják az ECDL-bizonyítványt, mely bizonyítvány úgy a tanulmányok során, mint a munkavállaláskor nagy előnyt jelenthet.

 

A 2001 óta rendszeresen folyó tanfolyamokon eddig 411 hallgató vett részt a következő megoszlásban: 216 látássérült, 188 hallássérült és hét siket-vak hallgató. A tanfolyamok segítségével 191 hallgató szerzett teljes körű, míg 96 hallgató ECDL Start bizonyítványt. Egyes ECDL-témakörökből (modulokból) eddig 68 hallgató vizsgázott sikerrel. Jelenleg a tanfolyamokra 41 hallássérült és 20 látássérült hallgató jár.

 

A speciális felkészítőprogram sajátosságai:

 

A felkészítőtanfolyam és a vizsgák is térítésmentesek. Finanszírozásukat az Óbudai Egyetem biztosítja. A vizsgakártyák megszerzése is térítésmentes, melyeket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a külön megállapodás alapján bocsátja a sikeresen vizsgázottak rendelkezésre. A látássérült hallgatók felkészítését programozó matematikus végzettségű vak tanár (Ecsedi Csaba) végzi. A hallássérült hallgatókkal informatikus végzettségű mérnöktanár (Cserfalvi Annamária) foglalkozik, aki jelnyelven és orális nyelven párhuzamosan oktat.

 

A tanfolyam elsősorban az ECDL Start megszerzését célozza, de igény szerint az összes modulra is ad felkészítést. A felkészítés gyakorlatközpontú, az egyes modulok képzési időtartama 40-50 óra.

 

A kontaktfoglalkozások konzultációs jellegűek gyakran a foglakozásokon túli (például Skype- és azonnali üzenetküldéses) kapcsolattartással.

 

(Fotó: photostock at FreeDigitalPhotos.net)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1