Fejlesztések indulnak az ELTE-n

A kormány csaknem hatmilliárd forinttal támogatja az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 2016-ban induló fejlesztési beruházásait. Az elnyert támogatási összegekkel olyan középtávú beruházási folyamatot indítanak el, amelynek köszönhetően oktatási épületeik, kollégiumaik folyamatos fejlesztésével európai színvonalú infrastruktúra kialakítását tudják megvalósítani a következő években. A beruházások befejezésének várható időpontja 2018 év vége.

 

 

 

               

A kormány 2015. évi utolsó ülésein több, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számára kedvező döntést hozott: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) 5.6.0/12-2013-0041. számú projekt keretében ötmilliárd forintos támogatást nyert el az Eötvös Loránd Tudományegyetem infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, mellyel éves szinten több mint 195 millió forintos energiamegtakarítást érhet el az egyetem. A Kancellária Beruházási és Üzemeltetési Igazgatósága által összeállított tervek alapján ezen felül 700 millió forintos kormányzati támogatáshoz jutott az egyetem a Bibó István Szakkollégiumának teljes körű felújítására.

 

A fenti siker régóta váratott magára, hiszen az ELTE az elmúlt 10 évben minimális összegeket fordított épületállományának fejlesztésére. Ezt a lemaradást most jelentősen képes csökkenteni az intézmény, és érzékelhető módon korszerűsödik ingatlanállománya. Az ELTE hosszú távú intézményfejlesztési stratégiájának kiemelt célja, hogy modern, folyamatos megújulásra képes egyetemként növelje hallgatókat vonzó képességét hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Ennek egyik legfontosabb eszköze az egyetem infrastrukturális színvonalának további fejlesztése, az egyetem vagyonkezelésében lévő épületek üzemeltetésének központi megszervezése.

 

A fenti döntéssel együtt a kancellári rendszer bevezetése óta EU-s és kormányzati támogatásból hatmilliárd 480 millió forintot nyert el az egyetem beruházási célra. A több mint fél éves előkészítő munka eredményeként, a most elnyert ötmilliárd forintos támogatással új lehetőségek nyílnak meg, és 2016-tól a korábbiaknál nagyságrendekkel komolyabb fejlesztésekbe kezdhet az egyetem. „A cél az ELTE vagyonkezelésében lévő ingatlanok megújuló épületenergetikai elvárásoknak megfelelő folyamatos fejlesztése, az energiaköltségek folyamatos csökkentése. A következő három évre komplex energiahatékonysági tervet készítettünk a KEOP forrásaira is alapozva, hogy jelentősen csökkenthessük energiaköltségünket, ezzel további forrásokat teremtve alaptevékenységünk folyamatos támogatásához” – hangsúlyozta dr. Scheuer Gyula kancellár.

 

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény 16 épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEOP-projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a használati melegvízhálózatot is, és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében napelemmel termelt villamosenergia termelését is kiépítik.

 

Az ELTE hazai és nemzetközi vonzerejének növelése érdekében a kollégiumi férőhelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését, és az ehhez szükséges céltámogatások bevonását tűzi ki célul. A Beruházási és Üzemeltetési Igazgatóság eredményes előkészítő munkája nyomán 700 millió forintos kormányzati támogatást kap az intézmény a Bibó István Szakkollégium épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmazza a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá az épület környezetének rendezését is lehetővé teszi. A felújítás és a bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül. Megújul a Nagytétényi úti kollégium is részben KEOP-os, részben 900 millió forint saját, egyetemi forrás felhasználásából. A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni. A tervezett felújítások jelentős mértékben hozzájárulnak az ott lakó hallgatók, az ott kutatást végző és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzetéhez, és az európai színvonalnak megfelelő környezet kialakításához.

 

A Kancellária a Műszaki Főigazgatósággal közösen jelenleg is több beruházás előkészítésén dolgozik, többek között szeretnék közintézményeik közül három gimnáziumuk teljes körű belső felújítását is elvégezni kormányzati támogatás segítségével. Az egyetem az Intézményfejlesztési Tervében is kiemelten kezeli kollégiumi férőhelyeinek bővítését, a belföldi és a külföldi hallgatói igényeinek jobb kiszolgálását.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1