Gyerekként a kódolás erdejében

Eltéved egy kislány az erdőben, és egy különleges világban találja magát. Eddig ismerős a történet. Számtalan mese kezdődik így. A folytatás azonban merőben eltérő a megszokottól. Itt ugyanis nincsenek nagyra nőtt varázsgombák, boszorkányok és repülő seprűk, a főhőst pedig nem a véletlen, a varázslat és a szerencse segíti útján. Ha el akarja érni a célját, ahhoz logikus, problémamegoldó, ésszerű gondolkodásra, matematikai összefüggésekre és algoritmusokra van szüksége. Ez ugyanis az informatika és a kódolás világa, amely decembertől a magyar gyerekek könyvespolcára is felkerülhet.

 

 

 

 

„A modern társadalmakban egyre fontosabb szerepet töltenek be a lányok és a nők, és jövőnk irányát meghatározza a technológiai fejlődés. Ezzel nemcsak tisztában vagyunk, hanem munkánkkal támogatjuk is” – olvasható a Skool bemutatkozójában, amely független, magyar szervezet, a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje. Műhelyfoglalkozásaival arra törekszik, hogy 8–18 éves lányokat inspiráljon, és olyan közegben mutassa meg nekik a technológiát, ahol felfedezhetik: ezen a pályán nekik is van jövőjük. Elsősorban nem programozó lányokat szeretnének képezni, inkább arra törekednek, hogy az informatika és a hozzá kapcsolódó gondolkodásmód beépüljön az életükbe minél fiatalabb korban.

 

A műhelyfoglalkozásokra azonban nemcsak a lányok, hanem a fiúk és a fiús szülők oldaláról is egyre nagyobb az igény, így létrehozták a Kódgarázst, amelynek keretében iskola utáni foglalkozásokat szerveznek 10–16 éves lányoknak és fiúknak. A cél ugyanis nemcsak egy szűkebb réteg, hanem minél több fiatal elérése nemtől és kortól függetlenül. Ezért idén decemberben a Kódgarázs megjelentetett egy mesekönyvet is, amelyet már 5–8 éves kortól ajánlanak fiúknak és lányoknak egyaránt. A történet ugyanis nem máshova, mint a kódolás világba kalauzolja el a gyerekeket.

 

 

 

 

A Lauren Ipsum kalandjai számítógépekkel és egyéb lehetetlenségekkel című könyvet Carlos Bueno, a Facebook egykori mérnöke írta gyermekének, és Amerikában nagy sikert aratott. Major Zsófi, a Skool társalapítója lapunknak elmondta: a Skoollal társadalmi hatást szeretnénk elérni. Nem egy bizonyos programnyelvet akarnak a fiataloknak tanítani, és nem is csak a programozást mint szakmát bemutatni, hanem az informatikához kapcsolódó logikus, kritikus, problémamegoldó gondolkodást akarják átadni. Erre lehetőség ez a könyv is, amely sajátos világba ágyazva mutatja be a programozást. Főhőse egy kislány, aki eltéved az erdőben, és a hazafelé vezető legrövidebb utat szeretné megtalálni.

 

A programozás megértésének nem feltétlenül kell számítógéphez kötődnie. Lehet az egy jó játék vagy könyv is – jegyezte meg Zsófi, aki szerint a történet olyan jól és egyszerűen fogalmazza meg, miről szól a programozás világa, hogy azoknak a szülőknek is bátran ajánlják, akik nem az informatikai szektorban dolgoznak, ám szeretnék közelebbről megismerni ezt a világot és gondolkodásmódot.

 

 

 

 

Lehet-e egy végtelen füzér kétarasznyi hosszú? Hogyan programozható be egy teknős arra, hogy kört írjon le? Mitől világítótorony a világítótorony? Miként lehet nagy elgondolásokat kisebbekre bontani? – ezekre a kérdésekre mind választ ad a könyv, miközben hagy gondolkodni, ötletelni, és arra tanít, hogy nem mindig az a megoldás a legjobb, amelyik először elénk kerül, és a valószínűtlent is meg lehet oldani, ha elmozdítjuk a nézőpontot. A történet néha kicsit kacifántos, de nagyon szerethető, izgalmas, és hamar magával ragadja az olvasót.

 

Aki érdeklődik a könyv iránt, további részleteket talál itt: http://www.laurenipsum.hu/.

 

Készítette: Wéber Anikó

 

Fotók: laurenipsum.hu

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6