Kodály emléke tovább él

A nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg – vallotta Kodály Zoltán, akinek egész életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. Alakját és a ránk hagyott gazdag életművét a fiatalabb generációknak is meg kell ismernie, ezért Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt rendeznek 5. –  8. osztályos diákok számára.

 

 

 

 

 

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!” – írta Kodály Zoltán. Valóban a közös éneklés, emlékezés hozhat örömöt életünkbe, ezért az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt rendez a megyei jogú városok általános és középiskolái, valamint alapfokú művészetoktatási intézményei számára. Erről október 25-én tartottak sajtótájékoztatón a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban.

 

Csodálatos, ha országszerte alkalmat kapnak a fiatalok arra, hogy elmélyedjenek Kodály Zoltán gondolatvilágában – emelte ki Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész. A mester felesége elmondta: Kodály Zoltán egész életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. Saját magát és másokat is tanította, és ebben kivételes eredményeket ért el. „Amit megtanultam tőle: mindenben a legjobbat kell keresnünk, és a legjobb keresésével lesz jobb az életünk. Így nyílik mód arra, hogy tehetségünket fejleszthessük” – tette hozzá. Kodály Zoltán mindenütt a minőséget, a jót és szépet kereste és adta tovább. Ez a műveltségi verseny is éppen így a jót, a szépet és a minőséget keresi majd – jegyezte meg az énekművész.

 

Szőnyi Erzsébet zeneszerző is Kodály Zoltán nagyságát méltatta. Kodály tanítványaként elmondta: reméli, hogy a versenynek köszönhetően egyre többen mélyednek majd el a zene világában.

 

T. Mészáros András, Érd polgármestere reményét fejezte ki, hogy az ország egész diáktársadalmát megmozgatja a vetélkedő. „Azt reméljük, hogy a verseny sikeres lesz, és sokat fognak tanulni a fiatalok” – emelte ki.

 

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta: Kodály Zoltán egyetemes érvényű alkotó volt, akit máig példának kell tekintenünk. Születésének 135. és halálának 50. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben, és mindenkori feladatunk a munkásságának, örökségének ápolása – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: Kodály Zoltán pedagógiáját meg kell mutatnunk minden nemzedéknek. A műveltségi vetélkedő kiváló lehetőség arra, hogy az általános iskolások is megismerkedhessenek a nagy zeneszerzővel. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 millió forinttal támogatja a versenyt.

 

Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, Érd országgyűlési képviselője elmondta: gazdag tárháza van a magyar kultúrának, és nagy mesterekkel élhettünk együtt, akiket nem szabad elfelejteni. A versennyel azt a gazdag életutat tudjuk bemutatni a diákoknak, amelyet Kodály Zoltán bejárt – tette hozzá. A fiatalok nem csak ismereteiket bővíthetik, de elvihetik majd magukkal azokat az értékeket is, amelyeket a zeneszerző vallott.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 6 fős csapatokkal lehet indulni a vetélkedőn, amelyen a felső tagozatos diákok bizonyíthatnak. Rápli Györgyi zenepedagógus, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökhelyettese elmondta: a többfordulós országos műveltségi vetélkedő területi döntői Érden lesznek 2017 májusában, míg az országos döntőt a Müpában rendezik meg júniusban. A meghirdetett játékra 20 megyei jogú város 68 iskolája jelentkezett, így összesen 762 diákot mozgat meg a négyfordulós verseny.

 

Varga Károly, a Zeneakadémia egykori vezető tanára állítja össze a játék szakmai anyagát. Mint megjegyezte: Kodály Zoltán szellemiségét tovább kell vinnünk, mert ő egy nagyszerű ember és mester volt. Sajnos egyre kevésbé ismerik fiataljaink a nagy személyiségeket. Talán nincs is fogalmuk arról, mit tett értünk magyarokért, a zenéért és a kultúráért Kodály Zoltán. A vetélkedő segíthet felidézni az alakját és életművét.

 

A vetélkedő fővédnökei:

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész

Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, Érdi országgyűlési képviselője

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

 

A vetélkedő védnöke:

Prof. Szőnyi Erzsébet zeneszerző

T. Mészáros András, Érd polgármestere

 

A verseny időtartama:

 

2016. szeptember 30. – 2017. június 10.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6