Mit tegyek, ha másként működik a gyerekem?

Ő valahogy más, mint a többiek – halljuk az értékelést a pedagógusoktól, a többi szülőtől, és a más szó rögtön negatívan cseng a fülünkben. Összeszorul a torkunk, mintha egy szomorú diagnózist hallottunk volna a gyerekünkről, és rögtön elfog a kétségbeesés: most akkor mit tegyünk? Ha más a gyerekünk, másképp neveljük? Másképp szóljunk hozzá? Más iskola való neki? Más oktatás? Ezekre a kérdésekre is választ keresünk a MÁS, mint a többi – gyerek, tanulás, iskola MÁS szemszögből című interaktív konferencián november 19-én.

 

 

 

 

 

Valóban létezik más gyermek? A pedagógiai és iskolai tapasztalataim alapján inkább az átlagos gyerek az, aki hús-vér valójában nem is létezett soha. Csupán kitaláltunk egy átlagos nevű kategóriát, amelybe szeretnénk minél több gyermeket beilleszteni, hogy aztán könnyebb legyen őket megérteni, tanítani, nevelni. Sokukat sikerül is bepréselni ebbe a kategóriába, míg mások valahogy kilógnak belőle, vagy öntudatlanul is lázadnak ellene. De aki kilóg, az se nem rosszabb, se nem kevesebb, mint a többi. Valójában ugyanis minden gyermek egyedi, minden gyermek más. Mindenki különleges. Mindenkihez külön nyelv kell, mindenkit más módszerekkel lehet motiválni.

 

Akkor mégis hogyan fedezhetjük fel, ki miben tehetséges? Mit tegyünk, ha egy kicsi nem tud beilleszkedni az óvodai, iskolai közösségbe? Ha magatartási problémákkal küzd? Hogyan segítsünk kibontakoztatni képességeit és megmutatni neki: ő nem más, hanem különleges valamiben? Ezekre a kérdésekre egyedül nehéz választ találni. Jó volna, ha a pedagógusok, a szülők, a pszichológusok együtt beszélhetnék meg dilemmáikat, észrevételeiket, problémáikat. Együtt könnyebb utat találni – ebben segít a MÁS, mint a többi – gyerek, tanulás, iskola MÁS szemszögből című interaktív konferencia is november 19-én a Gazdagréti Közösségi Házban.

 

A november 19-ei délelőtt folyamán a meghívott pedagógus és pszichológus szakértőkkel találkozhatnak a vendégek, akik nem csak az előadóknak, hanem egymásnak is elmesélhetik élményeiket, tapasztalataikat. Az oktatási, nevelési problémákra a megoldást közös párbeszéddel és egymás támogatásával találhatjuk meg. A cél ugyanis közös: szülőként és pedagógusként egyaránt azt szeretnénk, ha a gyerekek boldogan, egyre nagyobb tudással és számos élménnyel gazdagodva nőnének fel, megtalálva saját álmaikat, tehetségüket, céljaikat.

 

Wéber Anikó

 

Konferencia programja:

9-9:30 Regisztráció, kiállítók megismerése, kötetlen beszélgetés

9:30 Megnyitó: Tibenszky Moni Lisa, Felelős Szülők Iskolája

 

9:35 „Szárnyak nélkül nem lehet repülni!” – Érzelmi intelligencia a családban

Pólus Enikő mentálhigiénés szakember (ME-SE-KÖ Mentálhigiénés Központ)

 

10:10  Lehet-e összefüggés a szokványostól eltérő kisgyerekkori mozgásfejlődés és a későbbi iskolai nehézségek, tanulási zavarok, illetve figyelemproblémák között?

A mozgás és a tanulás összefüggései nagylátószögben

Bajnok Ildikó konduktor, alapozó terapeuta (MHEK Koraszülött osztály, Babasegély szolgálat, Csodakapu Alapítvány)

 

10:40 Miben lehet MÁS a gyerekem? Iskolai elvárások, mérhető és érzékelhető eltérések és azok lehetséges megoldásai 

Héjja Edit pszichopedagógus

 

11:10 Kávészünet, kiállítói beszélgetések

 

11:30 Tanár úr, mi volt ma a suliban?

Élménypedagógia – Létezik-e személyre szabott oktatás? 

Balatoni József, a népszerű történelem tanár, pedagógus, (Kontyfa utcai Általános Iskola és Gimnázium, Jocó bácsi világa közösségi oldal tulajdonosa)

 

12:00 Kaleidoszkóp – Kerekasztal-beszélgetés, amelyben nézőpontokat, megoldásokat, kérdéseket ütköztetünk a nézők bevonásával

Résztvevők:

a pszichopedagógus, Héjja Edit

a pedagógus, Balatoni József (Jocó bácsi világa)

az író és pedagógus, Wéber Anikó (Az osztály vesztese könyv szerzője)

a mentálhigiénés szakember, Pólus Enikő (ME-SE-KŐ Mentálhigiénés Központ)

a konduktor, alapozó terapeuta, Bajnok Ildikó (Babasegély Szolgálat)

 

Jegyek kaphatóak:

 

A Gazdagréti Közösségi Házban személyesen minden nap 9-19 óra között, vagy rendelhetőek az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Jegyár: 2100 Ft/fő november 5-ig, 2500 Ft/fő november 5-től

Információ: www.felelosszulokiskolaja.hu, 06/20 358 6612

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/175375036200353/

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6