Kutatók éjszakája a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem az eddiginél is sokszínűbb programmal csatlakozik az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, a Kutatók Éjszakája idei rendezvénysorozatához, melynek célja a tudományos életpálya népszerűsítése minél fiatalabbak számára. Így szeptember 30-án 14.00-24.00 óra között rengeteg érdekes – ingyenes! – program, máskor nem látogatható helyszín várja a látogatókat.

 

 

 

 

 

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusa számtalan eseménnyel készül a természet-, műszaki és társadalomtudomány iránt érdeklődők fogadására. A látogatók a Bosch LED-falas tesztjén mérhetik le, hogy elég kitartóak-e, továbbá ki lehet próbálni, hogy a szervokormány miként emel a magasba, s megtekinthetők a biztonságunkat szolgáló autóelektronikai termékek is.

 

Az idegen nyelvek iránt érdeklődők több helyszínen is kockázat nélkül mérhetik felkészültségüket. Lesz éjszakai nyelvvizsga, választható szakfordító nyelvi felmérés, angol és német nyelven játékos országismeret, multikulturális etikett.

 

További izgalmas előadások, programok:

 

Precíziós gazdálkodás az emberi agyban

Interaktív madárgyűrűzés és a madárvonulás kutatása

Fatermetű füvek – bambuszok

Növények a dinoszauruszok korából

Tollas albérlők

Világítanak-e a növények?

Fizikai és kémiai kísérletek

Faluszeminárium 2016: faluföldrajzi vetélkedő középiskolásoknak, az egercsehi kutatások első eredményei

Izlandolás – A focitól a geotermikus energiáig

Mindennapi kenyerünk születése

Klímaváltozás, biodiverzitás, társadalom

Vezetéstechnikai bemutató

Játékos kísérletek nagysebességű videokamerával

Miért kell bírálni a trófeát?

Miért lettem doktorandusz? – A tudományos pálya első lépései

 

A különféle előadások, bemutatók mellett az óvodások és 1-8. évfolyamos tanulók számára meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése is izgalmakat ígér, amely a megnyitó keretében lesz.

 

A programokat a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a Zerlux Hungary Kft., a Gyermelyi Zrt., a Groupama Tanpálya, a Generali a Biztonságért Alapítvány, a Tesco, a Samsung, a HVG Zrt., a Budapest Bank „Az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért” Alapítvány, valamint a Bosch támogatja.

 

Az egyetem budapesti és szarvasi campusai is változatos programokkal készülnek a szeptembert záró érdekfeszítő rendezvénysorozatra. A Szent István Egyetem Budai Campusának arborétumában több séta is indul. A Villányi útra látogatók talaj- és vízmintákat vizsgálhatnak, bepillanthatnak a kertészeti növények genetikai titkaiba, megtudhatják, hogyan lehet hidegen főzni, milyen egészségőrző értékei vannak a gyümölcsöknek.

 

További izgalmas előadások, programok:

 

Élő rajzok

Gumicukor vírusok

Növényvédelmi akadálypálya

Nagyi konyhatitkai: művészet vagy tudomány?

Mit E-szünk? – Az élelmiszerek színes világa

Ki kicsoda az ültetvényemben?

A szőlőfajták azonosításának hagyományos és modern eszközei

Tájséta a Gellért-hegyen

Növényfigyelő műholdak.

 

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán a következő előadások, programok lesznek:

 

Tűzveszély a közlekedésben

Paradigmaváltás az építészetben

Betolakodás?

Kortárs építészet

Variációk egy unalmas témára: Múzeum-architektúra a párizsi Beaubourgtól a varsói Polinig.

Hogyan lehet tésztából maketteket építeni?

Geotechnikai laborlátogatás

 

A Szent István Egyetem Szarvasi Arborétumában a fák csendjében lehet barangolni, a Körös-parton gyakorlati csillagászati bemutatót tartanak, továbbá megmutatják, hogyan lehet tésztából maketteket építeni.

 

A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár és Egészségtudományi Karának szarvasi campusán előadásokat rendeznek:

 

Mi lesz veled időjárás – mi lesz veled éghajlat?

Történelemformáló klíma

Zöldségtermesztés a levegőben

Klímaváltozási események a belső Naprendszerben

Egészség, Egészségtőke Magyarországon

 

Mindezen felül lesz ingyenes vércukormérés, látványkémia, légvár, gladiátorjáték, arcfestés és újraélesztés a gyakorlatban, továbbá meteorit tanulmányozása mikroszkóppal.

 

A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár és Egészségtudományi Karának békéscsabai campusán várják a látogatókat, akik kipróbálnák magukat egy sejtelmes hangulatú bolyongás közepette a rejtélyek, logikai feladványok megoldásában, vagy szívesen játszanának a nyereményekért Kis éji kvíz keretében. Ha kedvez az időjárás, egy drónreptetéssel kezdődnek a programok, majd az ipari robotok világába nyerhetnek betekintést a résztvevők. Ezt követően a játékok 2-5 fős csapatokban zajlanak, amelyekre előzetesen lehet nevezni, vagy alkalmi társulásként a helyszínen is kialakulhatnak lelkes csapatok.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6