Élmény és tanulás a múzeumokban

Lelkes, festéktől maszatos gyermekarcokkal, illóolajat készítő szülőkkel, amatőr művészekkel teltek meg a múzeumok szeptember 16-án Kecskeméten. Elindult a Mozaik Múzeumtúra Roadshow, a kiállítóterek pedig kitárták kapuikat, hogy óvodás és iskolás csoportoknak, családoknak, tiniknek és időseknek is megmutassák: a kultúra élményt, kikapcsolódást, szórakozást, tanulást és önismeretet jelent.

 

 

 

 

 

 

A Mozaik Múzeumtúra célja, hogy növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát, megismertesse a szélesebb nyilvánossággal a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát, és becsalogassa a 8–16 év közötti fiatal korosztályt is. A Múzeumtúra népszerűsítésére pedig elindult egy hatállomásos roadshow is, hogy minél több érdeklődőhöz eljusson a program és a hozzá kapcsolódó matricagyűjtő-játék híre.

 

 

IMG_1983

 

 

A roadshow első állomásán, Kecskeméten szeptember 16-án tárták ki kapuikat a múzeumok, és összesen hat kiállítótérben várták az érdeklődőket 21 programmal: múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel. De kvízjáték, ötvöstechnikai bemutató, linómetszés is színesítette a programsorozatot. A mi első állomásunk a Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye volt, ahol épp szecessziós papírbabát, legyezőket és medálokat készítettek az általános iskolások. Csattogtak az ollók és a lyukasztók, mindenkinek maszatos lett a keze a ragasztótól, de a gyorsabbak már büszkén mutatták a kész legyezőiket.

 

 

IMG_2009

 

 

A kézműves foglalkozás után a Leskowsky Hangszergyűjtemény felé vettük az irányt, amely az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében – szó szerint, hiszen a hangszerek nemcsak a vitrinen keresztül tekinthetőek meg, hanem tárlatvezetéssel ki is lehet őket próbálni. A múzeumpedagógus dobszóval hívta a gyerekeket maga elé, majd rögtön át is adta a perui hangszert a bátor jelentkezőknek, hogy ők is kipróbálhassák magukat. Közben más népek különleges hangszerei is előkerültek, a zenekar egyre több tagúvá vált, és a végén már minden negyedikes diák kezében ott volt egy csörgő, hogy bekapcsolódhasson az örömzenélésbe. A magyar nép mellett távoli kultúrák hangszerei is megszólaltak, a diákok pedig nem egy előadást hallgattak végig, hanem minden egyes tárgyat kézbe vehettek, minden húrt megpendíthettek, és megismerhették azt az élményt, amikor a kezükben tartott hangszer életre kel.

 

 

IMG_2022

 

 

Hej, Dunáról fúj a szél – hallottuk a lelkes éneklést, miközben már kifelé siettünk a kapun, hogy még időben odaérjünk a Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszertörténeti Gyűjteményébe, ahol karmelita vizet készíthettünk Kemendi Ágnes vezetésével. Ahogy beléptünk az ajtón, orrunkat megcsapta a citromfű, a levendula és a teák illata, és amíg kóstolgattuk a gyógyfüves italokat, hallgattuk a Nagykovácsiban élő Ágnest, aki növényi vizek készítésével foglalkozik. Mint mondta: a 16. században lettek népszerűek a lepárlással készített olajok, gyógyfőzetek, melyeket rózsából, rozmaringból, citromfűből, levendulából alkottak.

 

 

IMG_2082

 

 

Ágnes könyvekből szerezte tudását, és sokáig házi készítésű lepárlójával dolgozott. Mint megtudtuk: a lepárló berendezés sisakjába töltött növényeket átjárja a vízgőz, és az így nyert párlatot belélegezhetjük, fürdővízbe önthetjük, illatos kencéket készíthetünk velük. Mi karmelita vizet készítettünk citromfű és különféle fűszerek felhasználásával, Fáy András reformkori polihisztor receptje alapján. Sürögve-forogva segítettünk Ágnesnek, hogy a végeredményt elvihessük haza is. Szülők, nagyszülők, gyerekek is voltak az érdeklődők között, akik mind aktívan részt vettek a „főzésben”.

 

 

IMG_2088

 

 

Mészáros Ágnes, az Orvos- és Gyógyszertörténeti Gyűjtemény gyűjteményvezetője elmondta: 31 éve működik a kiállítóhely, és érdekessége, hogy Kecskemét első, 18. századi patikájának bútorait is megtekinthetik a látogatók, és megismerhetik a 18. századi ásványi anyagokat, gyógymódokat is, de a gyógyszerkészítés folyamatába is bepillanthatnak, ahogy a gyógyszerészet történetét is végigkövethetik. A látogatókat, különösen a fiatalokat azonban inkább interaktív programokkal tudják becsalogatni, ezért szerveztek már szappankészítést – hiszen kozmetikumokat is gyártottak régen a gyógyszerészek. A gyerekek pedig kipróbálhatták a tablettázókat, és készíthettek csokikúpot.

 

 

IMG_2089

 

 

Az illatokkal átjárt helyszín szomszédságában felkerestük a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeumát is, ahol Buda Ferenc volt a családok és a legkisebbek vendége. A résztvevők beszélgethettek a szerző gyerekkoráról, játékról, versekről és versírásról, sőt: illusztrációkat is készíthettek a verseihez. Az óvodás gyerekek így megtapasztalhatták azt az élményt, amikor a versekhez készített rajzaikból rögtönzött kiállítás nyílik, és mindenki megcsodálja alkotásaikat.

 

 

IMG_2169

 

 

A játékok közül a Ráday Múzeumba érkeztünk, ahol Szilasi László tartott rendhagyó irodalomórát és beszélgetést. A Fiatal Írók Szövetsége kiemelten fontosnak tartja, hogy közel hozza a fiatalokhoz a kortárs irodalmat. Az Írókölcsönző című programjuk keretében rendhagyó irodalomórákat, izgalmas és bensőséges beszélgetéseket kínálnak. Így találkozhattunk Szilasi László íróval is. A szerző műveit és véleményét egyaránt megismerhette a hallgatóság a kortárs irodalomról és tanításról. Szilasi László különösen fontosnak tartja az irodalomoktatást, hiszen úgy fogalmazott: ő ezeken a nehezen érthető szövegeken keresztül tanítja kritikai szemléletre az egyetemi hallgatóit is.

 

 

IMG_2215

 

 

Az irodalmat ismét a képzőművészet követte, és visszatértünk a Cifrapalotába, ahol bepillanthattunk abba, hogyan válhat amatőr művésszé bárki, aki kedvet kap hozzá. A PaintCocktail egyszerre kikapcsolódás, buli, alkotás és találkozás a művészettel és önmagunkkal is. A lényege, hogy egy ismert festményt másolhatnak le a résztvevők. Kipróbálhatják magukat és a kézügyességüket, megismerhetik tehetségüket és határaikat, és színek, vonalak mentén beszélgethetnek egymással egy pohár bor társaságában. A résztvevők között egyaránt volt középiskolás diák és nyugdíjas is. Akiket a részvételükről faggattam, mind azt mondták: azért jöttek el, mert kíváncsiak. Tudni szeretnék, sikerül-e festeniük, alkotniuk valamit. A munkához a szecessziós plakátművészet jegyében Faragó Géza Tungsram plakáttervét vették alapul, és a fehér vásznak hamar megteltek élénk színekkel.

 

 

IMG_2203

 

 

Bencsik Orsolya, a „Cifrapalota” Kiállítóhely kulturális programszervezője és tárlatvezetője elmondta: a gyönyörű épület Kecskemét első bérpalotája volt üzletekkel és lakásokkal, és csak 1983-ban lett kiállítóhely. Az érdeklődőket többféle tudományterületet is érintő tárlataikkal várják: képzőművészeti, régészeti, történeti és néprajzi kiállításoknak is helyet adnak, és mindegyikhez szerveznek sétákat, a középiskolásoknak pedig foglalkozásokat, interaktív múzeumi órákat is. Jelenleg például Az orosz fémikonok művészete című tárlat indul a múzeumban, amelyhez Orsolya Csodatevő keresztek címmel tervezett foglalkozást arról, milyen hiedelmek kötődtek ezekhez a különleges ikonokhoz, vagyis miért csókolgatták, simogatták őket imádkozás közben, valamint ikonfestéssel kapcsolatos kézműves órát is fognak tartani.

 

 

IMG_2208

 

 

Bencsik Orsolya úgy látta: a roadshow alkalmából meghirdetett programokra is sokan jöttek, nagy sikerük volt. Kiemelte: a múzeumtúra hatalmas előnye az élő kapcsolatalakítás, hiszen olyan érdeklődőket is bevonzott, akik korábban még nem látogattak el hozzájuk, de a jövőben talán visszatérő vendégek lesznek.

 

 

IMG_2220

 

 

A múzeumi sétánkat egy-egy koncerttel fejeztük be a nap végén. A Bozsó Gyűjteményben Resti Kornéllal találkozhattunk, aki a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség: az irodalom és egyéb feleslegesnek tűnő lomok garabonciása, bohém krónikása. Térhez és időhöz nem kötött. Zenés verseit mindig magával hordja: elfújja őket, ha kell, aztán továbbengedi őket a széllel (szemben)...

 

 

IMG_2233

 

 

Míg a Cifrapalotában A költők kertjében… Énekelt-verses est a NegyedÓrával címmel Tóth Orsi és Szabó Mátyás adott koncertet, akiknek 2015 nyarán alakult duó formációjuk. Nevük a közelség és a távolság metszetére utal, hiszen zenéjükben és az életben is egy párt alkotnak. Repertoárjuk népdalfeldolgozásokból, versekből, saját dalokból áll, de szívesen színesítik azt kortárs költők műveivel, valamint Cseh Tamás-dalokkal. Az est során József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor és Ady Endre művei is dallá váltak, hogy elkísérjenek minket egész úton hazafelé.

 

 

Wéber Anikó

Fotó: Kőmives András

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6