Légy a hétköznapok bajnoka!

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává (International Day of University Sport) nyilvánította Szeptember 20-át 2015 novemberében az UNESCO. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban, valamint arra, hogy nemcsak a szellemi, de a fizikai felkészültség, edzettség is legalább ugyanannyira fontos a jövő értelmisége számára.

 

 

 

 

 

Professzor Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke szeptember 8-án nyitóbeszédében kiemelte, hogy Magyarországon ez az esemény a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogató egyetértésével jöhetett lére, mely során az egész magyar felsőoktatás egy időben szervez sportprogramokat az ország 300 ezer hallgatójának. Az elsődleges cél azok elérése, akik ma még nem mozognak eleget, azaz a rendszeres fizikai aktivitásuk nem éri el a WHO által meghatározott heti 150-300 percet. Egyetemi Sport Nemzetközi Napja azért is hiánypótló, hiszen az elmúlt években nem került sor hasonló nagyságrendű, az egész felsőoktatásban megjelenő országos sportnapra.

 

Gulyás Tibor a HÖOK elnöke hangsúlyozta, hogy az öt évvel ezelőtt a HÖOK MEFS között elindult közös munkát – sítáborok, gólyatábori road showk, EFOTT-MEFOB –, a 2016-ban aláírt együttműködési megállapodás pecsételte meg, melynek egyik célkitűzése volt az összegyetemi sportnap megszervezése. A rendezvényen a várható résztvevői létszám: 50 ezer hallgató, ebből Budapesten (10.000 – 20.000 fő), mely azért is kiemelten fontos, mert a 2012-es ifjúságot érintő szabadidő eltöltési szokásokat vizsgáló kutatás szerint a fiatalok több mint fele szabadidejének nagyrészét számitógép előtt tölti. Ha már a hallgatónak legalább a 45-50 százalékát meg tudjuk mozgatni ezzel az eseménnyel, akkor a közös kezdeményezéssel nagy eredményt értünk el, tette hozzák a HÖOK elnöke.

 

Így szeptember 20-án 16 vidéki egyetemen és főiskolán Egyetemi Sportnapot tartanak, valamint a fővárosban 4 fő- és 32 sporthelyszínen. Az intézmények nagy része rektori szünetet rendelt el aznapra, így lehetőség nyílik az egész napos sportolásra a streetballtól, a kubbon át, az 5vös5 futásig összesen mintegy 30 sportágban mérhetik össze tudásukat a hallgatók. A programok nyitottak, minden hallgató intézménytől függetlenül becsatlakozhat bármelyik egyetem által szervezett sportnapra.

 

A nemzetközi sportnap nemcsak az egészséges életmódról és a sportolásról szól, hanem a legtöbb helyszínen gasztronómiai és kulturális programok is színesítik a rendezvényt. A nap egyik különlegessége az ELTE által szervezett inkluzív sportprogram a Tüskecsarnokban, melyen ép és fogyatékossággal élő hallgatók együtt, közösségi élményben élhetik meg a sport örömeit.

 

Az esemény fővédnökei: Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Prof. Dr. Réthelyi Miklós, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke és Dr. Tarlós István, Budapest Főváros Főpolgármestere. Az eseménybe bekapcsolódott a Szerencsejáték Zrt. támogatóként, akivel a MEFS közösen Campus 3Próba néven kihívásokat intéz a hallgatók felé. A cél, hogy bebizonyítsuk: ahhoz, hogy mozogjanak, nem kell más, csak akarat és elszántság. A szlogen: Légy a hétköznapok bajnoka!

 

A sportnaphoz kapcsolódóan az egyetemi sportot támogató hazai és nemzetközi sportvezetők, politikusok részvételével egy Gálaest is lesz a Stefánia Palotában, a MEFS Universiade Bajnokok Klubja rendezésében. Nagy Tímea az Universiade Bajnokok Klubja elnöke, hatszoros Universiade bajnok beszédében hozzátette, hogy a klub tagjai, ahogy ő is, fontosnak tartják az egyetemi sportot és az erre speciálisan kialakított felsőoktatási mentorprogramot, amely azért működik, hogy támogathassák az élsportolókat tanulmányaik során.

 

Számunkra nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport is kiemelten fontos ezért az egyetemi szabadidősportot népszerűsítő kampány arcainak mindig olyan egyetemistákat választunk, akik nemcsak a tanulásban, de az élsportban is kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek – mondta. Az idei évben Cseh László, Heidum Bernadett és Joó Abigél voltak a MEFS Mozdulj Rá! kampány arcai. Mindhármuk nemcsak idén, de az elmúlt négy évben is nagyon sokat tett az egyetemi sport népszerűsítéséért, ezért az Universiade Bajnokok Klubja és a MEFS a szeptember 20-i Gálaest keretében kitüntetésben részesíti őket.

 

Részletek itt: http://www.mefs.hu/

 

 (Fotó: mefs.hu)

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6