Tűzmadár – tánckoncert Szolnokon

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2016. január 9-én – már ötödik alkalommal – ismét grandiózus produkcióval indítja az új esztendőt. A Tűzmadár nevet viselő tánckoncert azonban nem pusztán népszerű újévköszöntő zenei esemény, hanem nagyszabású jubileumi koncert is, hiszen a zenekar idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A koncertre elsőként regisztráló 30 diák tiszteletjegyet kap. Regisztrálni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

 

 

 

Magyar Nemzeti Balett

 

 

„A Szolnoki Szimfonikus Zenekar – a korabeli újságok hírei szerint – legelső hangversenyét 1927-ben adta, Beethoven halálának 100. évfordulója alkalmából. A XX. században több kísérlet is történt Szolnokon szimfonikus zenekar megalapítására, és ezek a próbálkozások alapozták meg a zenekar újkori megalakulását, mely 50 évvel ezelőttre, 1965-re tehető, amikor is Bali József karmester vezetésével létrejött a ma is létező Szolnoki Szimfonikus Zenekar” – idézte fel a kezdeteket Ignácz Ervin, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szimfonikusokhoz 2008-ban csatlakozott Izaki Maszahiro japán karmester, aki az idén ötvenéves jubileumát ünneplő zenekar művészeti vezetője, főzeneigazgatója. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ötödik alkalommal hoz létre újévköszöntő megaprodukciót, idén Tűzmadár – tánckoncert címmel – tette hozzá Ignácz Ervin.

 

„Nem nehéz jó darabokat találni, ám hatalmas kihívás ezeket koncepcióba rendezni: nem szabad hatásvadásznak lennie, ugyanakkor fontos, hogy felkeltse a közönség érdeklődését. Igyekeztünk úgy összeállítani a mostani produkció műsorát, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét” – mondta Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető–szakmai igazgatója a programkínálat bemutatását megelőzően.
Patkós Imre a repertoár kapcsán megjegyezte: a koncert felépítése tablószerű lesz, a történelmi mondavilág és a zene meseszerű világa kapcsolódik össze benne, és különböző zenei idézetek hangoznak majd el remekművekből a szimfonikusok tolmácsolásában kórussal és tánckoreográfiával kísérve. „Ez a zenei füzér az egész emberi kultúrát átöleli” – összegezte.

 

 

 

 

A műsor ünnepélyes nyitánya Léo Delibes Coppéliája lesz, mely romantikus balettelőadás, története pedig egy lengyel kisvárosban játszódik. Felcsendül részlet Edvard Grieg Peer Gyntjéből: öt, válogatott tételből álló füzért hallhat majd a közönség, melyhez Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfusa készített tánckoreográfiát. A darab álomszerű történetekből áll, melynek főszereplője Peer, a csapongó fiú. A műben arab és szláv zenék keverednek. A megaprodukció címadója, Igor Sztravinszkij Tűzmadara is helyet kap a repertoárban: a differenciált ritmikai világú szvit alapja az orosz mondavilág. Ebben a darabban nincs kórus, csak a szimfonikus zenekar játszik, és a mese történetét a Pécsi Balett művészei táncolják el a színpadon. Az eredeti koreográfián Sztravinszkij Szergej Pavlovics Gyagilevvel dolgozott együtt. A hallgatóság bensőséges, ám igen erőteljes 23 perces zeneműrészletre számíthat. A kortárs zenét a XX. századi Karl Jenkins Requiemje képviseli: a mű olyan, mint egy rockopera, crossover műfajú – feszült és meditatív pillanatok váltják egymást. A japán népi fuvola hangzását is megidézik, sőt Fodor Beatrix szoprán japánul is énekel majd, hiszen a mű egyes szövegrészletei a japán haiku versformában íródtak. Rossini Stabat Mater című művének néhány részletét a nagyváradi Szigligeti Színház – Nagyvárad Táncegyüttes jeleníti meg vizuálisan, melynek koreográfiáját Kun Attila állította össze. Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője hozzátette: a színház 2016 áprilisában a teljes Rossini-mű bemutatását tervezi. A zárás Verdi Nabuccójának híres kórusjelenete lesz, magyar fordításban – kicsit másképp, ami azonban egyelőre meglepetés. A koreográfiát Rujsz Edit, a Magyar Nemzeti Balett koreográfusa készíti. „Ez lesz a korona a művészeti elképzelésre” – mondta Patkós Imre.

 

A rendezvény fővédnöke dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

 

 

 

 

A Tűzmadár – tánckoncert közreműködői:
Szolnoki Szimfonikus Zenekar – főzeneigazgató: Izaki Maszahiro
Magyar Nemzeti Balett – koreográfus: Rujsz Edit
Pécsi Balett – koreográfus: Vincze Balázs
Magyar Táncművészeti Főiskola – koreográfus: Szitt Melinda
Szigligeti Színház – Nagyvárad Táncegyüttes – koreográfus: Kun Attila
Nemzeti Énekkar – karigazgató: Antal Mátyás
Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus – karigazgató: Molnár Éva

 

Szoprán: Fodor Beatrix
Alt: Megyesi Schwartz Lúcia
Tenor: Boross Sándor
Basszus: Jekl László

 

Zenei rendező, karmester: Izaki Maszahiro

 

 

Belépődíj: 3000 forint

 

A megaprodukcióra 2015. december 15-ig kedvezményes jegyek igényelhetők 2300 forintos áron.
Jegyinfó: +36 20 3338619

 

 

Szíjjártó Anita

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6