Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

 

Április 7-én ünnepeljük az Egészségügyi Világnapot, mert 1948-ban az ENSZ ezen a napon alapította meg a WHO-t (World Health Organization), vagyis az Egészségügyi Világszervezetet. Ennek alkalmából utánajártunk néhány tévhitnek és érdekességnek az egészségről, az emberi testről, mind olyan témákat érintve, amikről a közösen is tudtok beszélgetni a gyerekekkel, hiszen az ő érdeklődésük határtalan.

 

Tévhitek az egészségről:

  • 7 év, amíg megemészted a lenyelt rágót

Az internetes keresések adataiból kiderült, hogy rengeteg embert érdekel, vajon mennyire ártalmas egy rágó lenyelése. Ugyan a gumi tényleg nem emészthető anyag, megnyugtatunk mindenkit, hogy az olykor-olykor lenyelt rágó simán áthalad a beleken és kiürül a szervezetünkből – ugyanúgy, mint minden más étel, ami a testünk számára nem hasznos vagy nem emészthető, szóval nem kell 7 év, hogy meg tudjunk emészteni egy lenyelt rágógumit.

Ha többet és bővebben szeretnél hallani a témáról, hogy vajon jót tesz-e a rágógumi az egészségnek, akkor tudd meg magad a Te tudtad? műsor epizódjából a Da Vinci TV műsorán.

 

  • 5 másodperces szabály – ha hamar felkapod a leesett ételt, nyugodtan megeheted

Sokan azt gondolják, hogyha a leesett ételt gyorsan felkapják, akkor nyugodtan megehetik, mert semmi bajuk sem lesz tőle, de ez egy óriási tévedés. A földön lévő baktériumok akár a másodperc ezredrésze alatt is beszennyezik az ételt, szóval nincs olyan, hogy „biztonságos időtartam”. Az, hogy mennyi baktérium kerül az ételre, sokkal inkább a padló tisztaságán múlik, mint a másodperceken.

 

  • Ha beveszed a multivitamint, tuti egészséges leszel

A több évtizedes kutatások nem igazolják azt, hogy indokolt marékszámra szedni a multivitaminokat. Az igaz, hogy alultáplált emberek esetében indokolt lehet egyes vitaminok pótlása, de normális esetben ezeket a tápanyagban gazdag ételek segítségével kell bevinnünk a szervezetünkbe.

 

 

  • Az ujjropogtatástól ízületi bajaid lesznek

Régóta terjed az a mítosz, hogy aki sokat és gyakran tördeli az ujjperceit, majd ízületi gyulladástól fog szenvedni. Ehhez képest az az igazság, hogy a „ropogtatás” és az artritisz kialakulása között nincs kapcsolat, legalábbis nem gyakoribb az ízületi gyulladás azoknál, akik ezzel a szokással hívják fel magukra a figyelmet.

Kíváncsi vagy még több tévhitre? Jennifer Gardy a Mítosz vagy tudomány sorozatban a tényeket igyekszik megkülönböztetni a fikciótól: közkeletű elképzeléseket vizsgál például az élelmiszerekkel és az étkezéssel kapcsolatban.

 

 

Érdekességek az emberi testről:

Agy – Az agy kapacitását tekintve, attól függően, hogy mennyit használjuk, 3 és 1000 terabyte adat tárolására képes, miközben akkora energiát termel, mely gond nélkül működtet egy 10 wattos izzót. Ráadásul mindezt úgy hajtja végre, hogy 80% nem más, mint víz.

Erek – Egy felnőtt ember teljes érhálózata, a hajszálerekkel együtt több, mint 96 000 km. Ezekben az erekben néhol akkora a nyomás, hogy a vért akár 9 méter távolságba is kispriccelik.

Tüdő – Ahhoz, hogy a testet megfelelő mennyiségű oxigénnel legyen képes ellátni, a tüdő óriási felülettel rendelkezik. A bordák mögötti területbe szorítva elhelyezkedő szerv, ha minden hörgőcskét kihajtogatnánk, egy egész teniszpályányi felületet fedne le. A tüdőből megdöbbentő gyorsasággal képes kiáramlani a levegő, egy köhögés alkalmával közel 100 km/h, egy tüsszentésnél több, mint 160 km/h a kiszabaduló levegő sebessége.

 

 

Még több érdekességért nézzétek az Ikerdokik bevetésen c. sorozatot, ahol az egypetéjű ikerpár Chris és Xand van Tulleken kalauzolásával megtudhatjuk, mi történik a testünkben, ha ez egészséges, és milyen az, ha nem.

 

 

Ha még további az emberi testtel és az egészséggel kapcsolatos témára vagytok kíváncsiak, akkor huppanjatok le gyermeketekkel közösen a kanapéra és kapcsoljatok a Da Vinci TVcsatornára vasárnap este!

 

Egészségügyi Világnap

2019. április 7. 18:30-tól a Da Vinci TV-n

Az Egészségügyi Világnap minden évben a mindenki számára elérhető egészségügyi szolgáltatások fontosságára hívja fel a figyelmet. Tarts a Da Vinci csatorna programjaival  ezen a fontos napon!

Bizarr, hihetetlen, izgalmas – kapcsolj a Da Vinci TV-re április 7-én. Csodálkozz rá!

18:30   Ikerdokik bevetésen– A szív működése

18:55   Ikerdokik bevetésen – A szem és a testzsír

19:25   Te tudtad? – Meglepő, de egészséges

19:50   Te tudtad? – Téli gondok

20:00   Mítosz vagy tudomány – Az vagy, amit megeszel

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Szeptember 2020
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4