A Múzeumok Világnapján érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyházára

II. rész: a külső helyszínek programjai

 

Milyen titkokat rejt egy múzeum szakkönyvtára? Milyen munka zajlik a restaurátor műhelyben? Mitől „kel életre” egy festmény? A nyíregyházi múzeumok efféle kulturális csemegékkel várják az érdeklődőket a több szempontból is különleges napon a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjain: május 18-án ünneplik ugyanis a Városnapot, és ekkor van a Múzeumok Világnapja is!

 

 

 

Városszerte 8 helyszínen, 22 különböző programon vehetnek részt a kultúra kedvelői Nyíregyházán május 18-án, pénteken. Ebben az ajánló cikkben a Mozaik Múzeumtúra Roadshow rendezvényhez csatlakozó kulturális intézmények és múzeumok programjait, foglalkozásait szemlézzük. A cikksorozat első részében Jósa András Múzeum programjait vettük górcső alá.

 

A rendezvénysorozathoz csatlakozott az idén 25 éves Kállay Gyűjtemény, ahol izgalmas múzeumtúrákon lehet részt venni Holmár Zoltán történész vezetésével. Az érdeklődők a gyűjteményalapító dr. Kállay Kristóf életútjával és használati tárgyaival, valamint a két világháború közötti nagypolgári és arisztokrata életmóddal ismerkedhetnek meg. A túra végén a jövőbe is alkalom lesz bepillantani, ugyanis a Bessenyei téren álló, jelenleg felújítás alatt álló Kállay-kúriát is szemügyre vehetik az érdeklődők, ahová a gyűjtemény 2019-2020 folyamán fog átköltözni.

 

 

A Sóstói Múzeumfaluba látogatók felfedező játékban vehetnek részt, melyen térkép segítségével bukkanhatnak rá a skanzen rejtett értékeire. Eközben kézügyességüket és kitartásukat is tesztelhetik, hiszen népi játszóudvarban ügyeskedhetnek, s még szövőszéken is szőhetnek!

 

A kulturális nap jegyében a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára is megnyitja kapuit: foglalkozásaikon meg lehet tekinteni a legféltettebb kincseiket, a legrégebbi irataikat is, de a kivételes alkalomból ezúttal a raktárba is el lehet látogatni Nagy Dóra főlevéltáros vezetésével. A foglalkozáson azonban nem csak az ősi iratok világában lehet kalandozni, a résztvevők megismerkedhetnek a levéltári szakmában dolgozók mai segítőjével, a legmodernebb technológiáknak megfelelő adatbázissal is.

 

A sokszínű programkavalkádba a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára is csatlakozik, így a keleti katolikus egyházművészet kincsei is feltárulnak! Az egyetlen hazai Görögkatolikus Egyházmegyei Gyűjteményben a látogatók Újteleki Zsuzsa tárlatvezetésein ismerkedhetnek meg a görögkatolikus egyházművészeti örökség értékes szeletével: 17-18. századi ikonokat, ikonosztáziontöredékeket, valamint többek között 16-17. századi liturgikus könyveket, öltözeteket lehet megcsodálni. A Hittudományi Főiskola Könyvtárában pedig könyvtörténeti kiállítással, a gyerekek számára pedig játékos feladatokkal készülnek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra. Az intézményben olyan kincseket lehet megcsodálni, mint például az 1481-ből származó Nürnbergben készült ősnyomtatvány! Emellett a gyűjtemény igazi érdekessége az első teljes cirill betűs nyomtatott biblia, az 1581-es kiadású Osztrogi Biblia, amiből csak néhány darab található Magyarországon.

 

 

A foglalkozáson Dr. Khürner Éva főkönyvtáros várja a könyvbarátokat.

 

Nyíregyháza értékeivel a „Homokba szőtt város” című kulturális sétán lehet megismerkedni: az utcák, terek, szobrok és épületek híres és hétköznapi emberek lépteit és emlékeit őrzik. A városi séták két különböző helyszínről indulnak a nap folyamán: a Jósa András Múzeum bejárata elől Juhász Béla idegenvezetővel, az Evangélikus templom elől pedig Cservenyák Katalin idegenvezetővel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a város titkaival. Akit pedig az Evangélikus Templom történelme érdekel, torony-túrához csatlakozhat, mellyel az 1786-ban elkészült épület tornyába lehet felkapaszkodni, ahol megfigyelheti az óraszerkezet működését. Emellett a Nyíregyházi Városvédő Egyesület tagjai mesélik el a templom történetét, építésének részleteit.

 

 

Egy szerencsés osztály a Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmából a Nyíregyházi Állatparkba látogathat el, ahol a MúzeumoZOO foglalkozáson érdekes és izgalmas szálakkal köthetik össze a Múzeumot és az Állatparkot Révészné Petró Zsuzsával, az Állatpark Kommunikációs Osztályának vezetőjével. A programon „állati szemszögből” mutatkozik be a Jósa András Múzeum, tehát amivel festményeken és szobrokon találkozhatnak a látogatók, most élőben is bemutatkoznak az Állatparkban, ráadásul eredeti csontokkal kiegészülve!

 

Végül, de nem utolsó sorban az 1964-ben épült, csillag alakú Arany János utcai víztorony is megnyitja kapuját ezen a napon a látogatók előtt. A csillag alakzat átmérője alulról felfelé haladva fokozatosan tágul, a talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjűre szélesedik ki a víztorony szerkezete. A torony 50 méteres magasságát elérve mindenki megcsodálhatja az elé táruló panorámát. A túrát követően pedig friss vízzel olthatják szomjukat a látogatók, melyről a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. munkatársai gondoskodnak.

 

 

 

 

Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról:

 

http://www.mozaikmuzeumtura.hu/

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

 

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow nyíregyházi állomásának Facebook-eseménye:

https://www.facebook.com/events/1742721519137627/

 

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6