A Múzeumok Világnapján érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyházára

Milyen titkokat rejt egy múzeum szakkönyvtára? Milyen munka zajlik a restaurátor műhelyben? Mitől „kel életre” egy festmény? A nyíregyházi múzeumok efféle kulturális csemegékkel várják az érdeklődőket a több szempontból is különleges napon a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjain: május 18-án ünneplik ugyanis a Városnapot, és ekkor van a Múzeumok Világnapja is!

 

Városszerte 8 helyszínen, 22 különböző programon vehetnek részt a kultúra kedvelői Nyíregyházán május 18-án, pénteken. Ebben az ajánló cikkben a Jósa András Múzeum programjait, foglalkozásait szemlézzük, a második részben pedig a további 7 külső helyszín programjait vesszük górcső alá.

 

Eddig sose látott Benczúr Gyula alkotást mutatnak be a Jósa András Múzeumban, melyet dr. Rémiás Tibor ünnepi köszöntőjével egybekötve lepleznek le 11 órakor. A Benczúr Gyula emlékkiállításban Lukács Gábor festőművész tolmácsolásában ismerheti meg a közönség a különleges alkotást, amely innentől kezdve a Jósa András Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményét gyarapítja.

 

Az intézményben egész nap érdekesebbnél érdekesebb múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozások lesznek 9 és 16 óra között: a Benczúr Gyula emlékkiállításban például azokat a hangulatokat, érzelmeket, illatokat, családi kapcsolatokat lehet megkeresni Román Ágnes múzeumpedagógussal, amelyektől „életre kelnek” a képek. A foglalkozáson fejtörőkkel, párkereső játékkal és közös játékkal gombolyíthatják fel az érdeklődők a festmények titkait. A festményeknek azonban nem csak titkaik vannak, mesélni is tudnak: dr. Bene János címzetes múzeumigazgató-történész legalábbis remekül tudja tolmácsolni a mondanivalóikat. Ezúttal Domonkos Imre – Magyar katonaság című képének rejtélyeibe avatja be a résztvevőket: megvizsgálják a katonák ruházatát, fegyvereit, s a végén kiderül, mi a szokatlan a képen.

 

Aki még közelebb szeretne a műtárgyakhoz kerülni,  csatlakozzon bátran a Műtárgysimogatóhoz Babolcsi Andrea múzeumpedagógus-régészhez. A múzeum gyűjteményeiből válogatva néhány műtárgy arra vár, hogy az érdeklődők kezei közt vándorolva felfedje történetét. A Sárga Ördög kiállításban Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógussal pedig a numizmaták munkájába lehet bepillantást nyerni: itt kiderül, hogy milyen volt régen a pénz, milyen anyagból készült, kik vagy mik szerepeltek rajta, de még saját tallér készítésére is lesz lehetőség!

 

 

A Múzeumok Világnapján természetesen nem maradhatnak ki a programból a rendhagyó tárlatvezetések sem: ezúttal a Nyíregyháza katonasága című kiállításon dr. Bene János kalauzolja végig a múzeumbarátokat, hiszen a város méltán híres a hadtörténetéről. 1891-ben a 14. császári és királyi huszárezred vonult ide, a kiállításból pedig kiderül, milyen volt Nyíregyháza ebben az időben békeidőben és háborúban.

 

 

Karddal gyógyítsd ezt a kórságot című tárlaton pedig Mátyás király legendás alakját ismerhetik meg közelebbről a résztvevők Kertész Fruzsina történésszel. Vajon mennyire fedte az uralkodó a valóságban a népmesékben megjelenő álruhás király jellemvonásait? Életében vagy halála után értékelték inkább? A tárlatvezetésen mindez kiderül!

 

A különleges napon a Jósa András Múzeum nem csak a főbejáratát tárja ki: a Mozaik Múzeumtúra néhány programján a kulisszák mögé is beleshetnek a kíváncsi vendégek. A Kincses-sziget című foglalkozáson a restaurátor műhely titkaira derül fény, ahol az érdekes, színfalak mögötti munkálatokkal lehet megismerkedni Takácsné Varga Ágnes, Szmolár Edit és Havasi Dóra restaurátorok vezetésével.  Emellett lehetőség lesz a könyvtári polcok lakóival is megismerkedni! A Múzeum Szakkönyvtárának programján több ezer érdekes szakkönyv, folyóirat, különnyomat és muzeális értékű könyv világába csöppenhetnek az olvasás szerelmesei, s megvitathatják azt is, hogy mi választjuk-e a könyvet, vagy ő minket? Laskayné Szőlősi Katalin főkönyvtárossal mindezt megtudhatjuk.

 

A tudomány és történelem kedvelői sem maradnak kellemes időtöltési lehetőség nélkül, ugyanis Sipkay Barna portréját és a 2017-es év régészeti felfedezéseit bemutató ismeretterjesztő előadásokra ülhetnek be. Sipkay Barna író, újságíró volt, emellett festészettel, grafikával is foglalkozott. Műveit a Kortársban, az Új Írásban, az Alföldben és a Napjainkban is olvashatták az irodalmat kedvelők. Hagyatéka jelentős részét a múzeum Irodalmi Gyűjteménye őrzi, az életútjáról Dr. Dámné Dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész mesél 10 órától. A régészet rajongóinak pedig a 14 órakor kezdődő előadást ajánljuk, ahol a 2017-es év izgalmas és különleges ásatásaiból és leleteiből ad áttekintést át Jakab Attila régész.

 

A LEGO kedvelőinek nagy örömére a Jósa András Múzeum ezen a napon a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tekerd! csapatát látja vendégül, akik a dán építőjáték kockáiból hoznak létre különböző alkotásokat. Ezúttal az űrhajózás lesz a kiállításuk kiemelt témája, de Kodály Zoltán apró mozaikokból összeálló portréján is lehet ámulni. Ráadásul 9 és 13 óra között az alkotókkal is lehet találkozni a tárlaton, akik mesélnek a művek születéséről. Van is mit, hiszen a csapat tagjai többek között David Tracy LEGO-művésszel, vagy a Marvel képregények rajzolóival is dolgoztak együtt.

 

 

 

 Az eseménydús napot koncert és irodalmi délután zárja a Jósa András Múzeumban: a Vörös Postakocsi Műhely írói és költői rendhagyó alkotásokkal lepik meg a közönséget. Erre az alkalomra ugyanis 10 szót választottak ki, amelyek a múzeum világához kötődnek, ezek pedig elhangzanak majd írásaikban. A 16:30-tól kezdődő Múzeum-Mozaik programon Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András és Kováts Judit írók, Kulin Borbála, Kürti László, Nagy Zsuka és Oláh András költők és írók felelnek az irodalmi csemegékért, az alkotások zenei aláfestéséről pedig Karap Zoltán gondoskodik gitáron. Este hattól pedig a carPEDIGnem zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők: Karap Zoltán és Dézsi Darinka közös projektét a világzene, akusztikus pop és kávéházi jazz keverékéből felépülő „21. századi sanzonok” alkotják. Dalszövegeiket általában kortárs költők írják, de előfordul, hogy klasszikus szerzők verseit is újraértelmezik.

 

Facebook-esemény:  Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyháza 

 

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura, www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

 

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6