Adj neki történeteket!

A legtöbb, amit a gyerekeknek adhatunk, hogy történetei legyenek: élmények, melyekből felépülhet a személyisége, melyekre emlékezhet, és melyek által meghatározhatja, „elmesélheti” saját magát. Ha épp nem szereplői vagyunk, akkor hallgatjuk a sztorikat: mindenki szereti a meséket, és ezért rajong a legtöbb gyerek a történelemért is. Ezért ha jól tálaljuk, gyermekünk a történelem eseményeitől a saját történetéig juthat, mert tanulhat belőlük. Ráadásul önmaga élettörténetét sosem érzi majd jelentéktelennek, hiszen tudja, hogy ő is otthon van a világban.

 

 

Ha az ember tudatosítja, hogy az élete történetek láncolata, könnyebb lesz elfogadnia a változásokat is, és megfelelő önbecsüléssel azt is elkerülheti, hogy teljes mértékben kicsússzon a kezéből az irányítás, és „mellékszereplővé” váljon a saját életében. De hogyan érjük el, hogy a gyermekünk történetekben gondolkodjon, és megőrizze természetes érdeklődését a dolgok háttere, története, működése és múltja iránt?

 

 

  1. Adjunk lehetőséget saját történet megélésére! Töltsünk együtt minél több időt és szerezzünk minél több közös élményt, majd valamilyen formában dolgozzuk fel azokat. Legyen akár rajzolás, beszélgetés, közös naplóírás, fotók rendezgetése, közös telefonálás és élménybeszámoló a nagyszülőknek, valamilyen módon megmutathatjuk gyermekünknek, hogy helyezze kontextusba azt, ami vele történt, és hogyan rendezheti történetté az emlékeit, élményeit.
  2. Meséljünk, amennyit csak tudunk! Életkornak megfelelően lehet ez akár esti mese, a napunk összegzése a családi vacsoránál, közös családfa-készítés vagy akár viccmesélés, lényeg az, hogy osszuk meg gyerekünkkel a saját történeteinket! Ezzel közelebb is kerülünk egymáshoz érzelmileg, másrészt ő is könnyebben megnyílik majd felénk.
  3. Fedezzük fel közösen a hétköznapi dolgok történetét! Nem lehet mindenki történészprofesszor, sem régész vagy antropológus, de azért azt valljuk be, hogy az emberek többségét érdekli a dolgok eredete. Ha gyermekünk megkérdezi például, hogy került a helyére a Lánchíd, mióta fociznak az emberek, és járt-e már valaki a Holdon, akár saját meglévő tudásunk alapján is válaszolhatunk, ha viszont mélyebb az érdeklődés, akkor irány a segédeszközök! Elvégre mire való a történelemtankönyv, a lexikon, a múzeum és az internet?
  4. Miután a megszerzett információt történetbe helyeztük, kössük össze valamilyen élménnyel, szórakozással! Ez márpedig a legfontosabb – éppen azért, mert bizonyított, hogy akkor rögzülnek a legstabilabban az új ismeretek, ha valamilyen élménnyel támogatjuk meg azokat. Egyértelmű, hogy az élményszerűen átélt történeteket újra és újra elmeséljük! Nyilván nem tudjuk a gyakorlatban illusztrálni, milyen is volt mondjuk a holdraszállás, de épp ebben sietnek segítségünkre a szórakoztató történelmi témájú filmek, videók, műsorok.

 

 

A Da Vinci Kids applikációban az Elképesztő történelem kategórián belül rengeteg érdekfeszítő kisfilm található, melyek az emberiség életének legizgalmasabb történeteit mutatják be röviden, érthetően és szórakoztatóan a gyerekeknek. Ezek a videók tökéletesen beilleszthetők az iskolai történelemórák menetébe, de otthoni családi filmezésre is kiválóan alkalmasak – épp az élményszerűségük miatt. Tudtátok-e például, hogy amennyi téglát felhasználtak a kínai nagy fal építéséhez, annyiból meg lehetne építeni egy 5 méter magas, 1 méter széles falat, ami végigfut az egész bolygón? Vagy, hogy az első hajóábrázolások több mint hatezer évesek? A Hahó, világ címűműsor epizódjai az emberiség történelmének kulcsmozzanatait járják körül, megtudhatjuk, hogy hódította meg az ember a holdat, hogyan épült a kínai nagy fal, vagy épp honnan ered az olimpiai játékok hagyománya. A népszerű Egyszer volt, hol nem volt… sorozat Felfedezők című epizódjaiban a kiemelkedő történelmi személyiségek sorsfordító útjairól tudhatunk meg többet (Nagy Sándor, Vörös Erik, Marco Polo, stb.), Az ötlet című epizódok pedig a hétköznapi tárgyaink eredetéről mesélnek, úgymint Gutenberg és a könyvnyomtatás, Ford és az autó, vagy Stephenson és a gőzmozdony.

 

A Da Vinci Kids applikáció ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból, valamint az AppStore-ból.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6