Középkori kavalkáddal és helytörténeti kincsekkel indul útjára a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Gyulán

Rendhagyó tárlatvezetés a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban, boszorkányperek mai szemmel, közvetlen találkozás Erkel Ferenccel, a Himnusz zeneszerzőjének szülőházában, gyertyafényes barangolás a Ladics-házban: ez csak néhány a Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2018 első állomásának programjai közül. Számtalan élmény várja Gyulán a látogatókat március második hétvégéjén, melynek záróprogramján megelevenedik a középkori várudvar: 16. századi zenével, liktárium kóstolóval, és harangkongatással múlathatják az időt a múzeumbarátok.

 

 

 

Március 9-én, pénteken a Gyulavári Általános Iskolában kezdődik a Roadshow: a gyulai kiállítóhelyeket interaktív előadással és játszóházzal viszik „házhoz” a gyerekeknek a múzeumok munkatársai. A diákságot többek között fegyverbemutatóval, közös daltanulással, és a Nemzeti Illat nevű parfüm megismerésével örvendeztetik meg a múzeumpedagógusok, de írhatnak pennával és 19. századi ruhákba is bújhatnak, ha kedvük tartja! A helyi fiatalság a délután folyamán sem marad múzeumi program nélkül: a Gyulai Várban bemutatkozik a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, akiknek a foglalkozásán a lányok a párta készítését, a fiúk az ostorfonás technikáját sajátíthatják el.

 

A késő délutáni és esti órákban a hely- és kultúrtörténet játssza majd a főszerepet pénteken. Az Erkel Ferenc Emlékházban rendhagyó tárlatvezetés keretében „kel életre” Erkel Ferenc, nemzeti himnuszunk megzenésítője! A programon az is kiderül, milyen személyisége, szokásai és szenvedélyei voltak a zeneszerzőnek. Az este további részében a néhai gyulai polgárság hétköznapjaiba nyerhetnek betekintést a múzeumbarátok, ráadásul igazán hangulatos, gyertyafényes tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a Ladics-gyűjtemény páratlan hagyatékával!

 

Március 10-én, szombaton már reggel 10 órától különleges forgataggal készül a Gyulai vár: a látogatók a nap folyamán a 16. századi udvar életébe pillanthatnak bele. Az „időutazás” folyamán működő kovácsműhelyben lehet ismerkedni a vasműves mesterség rejtelmeivel, de az udvar emellett benépesül a középkorban már tenyésztett, a várban is tartott haszonállatokkal. A vadászat és a madarak szerelmesei örömére 12 órától pedig solymászbemutató is lesz. Aki pedig a Gyulai vár történelmével ismerkedne meg tüzetesebben, több rendhagyó tárlatvezetés közül is válogathat, hiszen Gyula város főépítésze fog mesélni a műemlékről, de lesz jelmezes történelmi séta is, mely által több kor hősei is megelevenednek. Iskolai csoportoknak és családoknak is remek elfoglaltsággal készül a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum: a Mesélő tárgyak című foglalkozáson a résztvevőknek ki kell választaniuk egy tárgyat és kitalálniuk, hogy milyen története lehet.

 

 

 

A vár mellett az Erkel Ferenc Emlékház is gondoskodik délelőtti programról: tematikus tárlatvezetésen derül ki, hogy miért a zeneszerző alkotása nyert a Himnusz-pályázaton, s hogy milyen sakkfeladványokat készített Erkel, kora elsőszámú zeneszerzője. A szombati napon az Almásy-kastély is csatlakozik a programáradathoz, a Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban című kiállítás tárlatvezetésein az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett az őket kiszolgáló személyzet mindennapjaiba is bepillantást nyerhetnek a múzeumbarátok. A kastély emellett délután is tele lesz élettel: török kori holttestek rejtélyére derül fény, Béres István, Gyula főépítésze itt is tart rendhagyó épületbejárást, és a vár közelmúltbéli régészeti feltárásának körülményeivel is lehetőség nyílik megismerkedni. 15 órától a született kisasszonyok készíthetnek tű- és illatpárnát különböző hímzéstechnikákkal, a gyerekekkel érkező múzeumbarátok pedig árnyszínházi előadáson vehetnek részt. A hátborzongató történetek szerelmeseinek ajánljuk a Sántáné a sátáné című előadást, ahol kiderül, hogy kik voltak a boszorkányok, s hogyan lehetett őket felismerni. Aki pedig szívesen felfedezné Gyula különleges múltú épületeit, a kastély elől induló kultúrtörténeti sétán a helye, mely két időpontban is indul: 12 és 16 órától.

 

 

 

A Gyulai vár sokszínű forgataga a délután folyamán is folytatódik, ahol a művészetek kedvelői sem fognak unatkozni, ugyanis Kukár István művésztanár segítségével a középkori festészet képalkotási szabályaival ismerkedhetnek meg! Aki pedig mégis inkább a történelem útvesztőjében kalandozna, 17 órától a Kerecsényi Hagyományőrző Egyesület fegyverbemutatóján akár saját bőrén is megtapasztalhatja, hogy mennyire volt nehéz viselet a páncél, s milyen erőben kellett lenni a kard forgatásához. 18 órától pedig ingyenes belépéssel és esti forgataggal vár mindenkit a középkori várudvar! A 16. századi zenéről az Ókörös Trió gondoskodik, de az udvarban marad többek között a Kerecsényi Hagyományőrző Egyesület is, lesz kenyérlángos és liktárium kóstoló, s különleges Kápolnatárlat is. Az igazán bátrak a kápolna harangját is megkondíthatják a Gyulai vár hőseinek tiszteletére!

 

A Mozaik Múzeumtúra okostelefonos alkalmazással a gyulai múzeumokban is lehet gyűjteni az online matricákat! Az applikáció ingyenesen letölthető a Google Play és az AppStore áruházakból is. Múzeumtúrára fel!

 

 

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow Gyula Facebook-eseménye:

https://www.facebook.com/events/977514029089980/

 

Bővebben a Mozaik Múzeumtúráról:

http://www.mozaikmuzeumtura.hu/

 

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon:

https://www.instagram.com/mozaikmuzeumtura/

 

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6