Fedezzük fel a tudományt házilag!

Hogy kerül a főtt tojás a palackba? Röpül a WC papír guriga, szambáznak a pingponglabdák? Na nee….!!Miértektől hangos a ház. Miért száll fel a lufi? Hogy működik a világ? És nem győzünk rá válaszokat gyártani. A válaszok azonban kevésnek bizonyulnak, lassacskán kiderül, sok mindenre a válasz: csak! Egyvalamit azonban egészen biztosan tudunk: amit egyszer megtapasztaltunk, azt már nem felejtjük el.

 

 

 

 

Én például emlékszem, amikor biológia órán a tanár egyszer csak egy rémmel érkezett az órára, és a rémet Samunak hívták. Samu, a csontváz, sátánian vigyorgott ránk fogatlan szájával. Arra viszont tökéletesen jó volt, hogy a sok bámész diáknak bemutassa, hogy melyik szervünk hol található. Oda is lehetett menni hozzá, hogy megtapogassuk. Félve nyúltunk hozzá, és amikor „megbizonyosodtunk”, akkor le is „ellenőriztük” –  saját magunkon. Vicces összehasonlításokat végeztünk. Néhány óra után – amikor Samu állandó vendéggé vált – már kezet is ráztunk vele, és csattogtattuk fogatlan állkapcsait, mókáztunk vele rendületlenül. (Persze, amikor a tanár nem látta…)

 

 

 

 

Az ókori görög tudós – Arkhimédész – azt a feladatot kapta, bizonyítsa be, hogy az aranyműves meglopta királyát, és a kapott arany nagy részét eltette, a maradékot ötvözte az ezüsttel, majd ebből készítette el Héron király koronáját. Folyamatosan számítgatásokat végzett – gondolj csak arra, amikor te a fizika vagy kémia számítások felett üldögélsz -, aztán elment a városi fürdőbe, ahol belecsobbant egy színültig tele fürdőkádba. Persze, amikor teste belemerült a kádba, és a felesleges, súlya által kiszorított víz kiloccsant, azonnal rájött a megoldásra, és – a monda szerint – ennek annyira megörült, hogy anyaszült meztelenül rohant végig Athén főutcáján azt üvöltözve: Heuréka!, azaz megtaláltam (a megoldást). Nem kellett neki más, csak a tapasztalat. Az élmény! Egyetlen pillanat, és rácsodálkozó figyelem elegendő volt ahhoz, hogy megalkossa a ma fajsúlyelméletként ismert, általános iskolákban is tanult törvényszerűséget.

 

Az is eszembe jutott, hogy a legnagyobb élvezetet az iskolában az okozta, amikor a kelleténél egy kicsit koszosabbak lehettünk. Nagyszerű érzés volt, amikor nem kellett arra vigyázni, hogy ne kenjük össze magunkat, hanem – a cél szentesíti az eszközt – csak a végeredmény számított.  Gondoljatok csak azokra az iskolai bulikra, amikor bekötött szemmel kellett megetetni a szemben álló társunkat joghurttal..! Nahát, ennél jobb nincs!

 

Szemfényvesztő, mókás, koszos, tudományos játékok, kísérletek a könyvekből ismert, bonyolultnak tűnő fizikai és kémiai törvényszerűségek bebizonyítása, amikor már a mókán túl a tapasztalás is előtérbe kerül… ez lehet az igazi élvezethalmozás. És képzeld el, hogy mindezt otthon is megcsinálhatod!

 

 

 

 

 

Készülj fel a világ legszutykosabb tudományos kísérleteire! Repülő WC papír gurigák, pingpong labdák csatája, robbanó kólásüvegek. Steve Spangler mókás tudománya klassz kísérletekkel, melyeket mind kipróbálhatsz otthon is. Felemelhetsz, vagy felboríthatsz dolgokat úgy, hogy hozzájuk sem érsz. Ez a tudomány ereje! Nyűgözd le barátaidat is az őrült trükkökkel. Hogy jut a főtt tojás az üvegbe? Vagy egy érme a lufiba? Próbáld ki magad a hétvégén Da Vinci Learning műsorában!

 

 

forrás: felelosszulokiskolaja.hu

 

Indul az üzemmérnök informatikus (bprof) képzés

Informatikus képzés újragondolva - kevesebb elmélet - több gyakorlat

 

2018. szeptemberében új képzés indul két egyetemen is. Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakon az alapjaitól gondolták újra az informatikus képzést. Három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett. Az új szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n.

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

Egyetemek a nemzetközi színtéren

A kinyíló világtól és a mobilitási lehetőségektől nem félni kell, hanem élni kell tudni velük – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencián. 

Quadro roadshow a kreativitásért!

Március 8-án, pénteken startolt el a XV. kerületben a „A kreativitás napja” – Tervezz, építs, játssz! Quadro edukációs roadshow, melynek során a XV. kerületben 2019 tavaszán 7 óvodában és 3 iskolában kerül megrendezésre az ingyenes kreativitásfejlesztő játékos program.

 

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

 

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

 

 

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolásnak lenni jó. Bár néha unalmas. Iskolába járni jó. Bár néha unalmas. Előfordult már, hogy többre vágytál? Zavar, hogy középiskolásként keveset néznek ki belőled? Szeretnéd már most ismerni a bankok, a pénzügy és a vállalkozások világát? Megismerni az önéletrajzírás és a próba-állásinterjú rejtelmeit?

Az út önmagunkhoz saját gátjaink feloldásán keresztül vezet

A napunk feladatok és megoldandó kihívások sorozatából áll. Rohanunk reggel, sietünk délután, és fáradtan esünk ágyba este. Törekszünk a legjobbat adni a munkában és a magánéletünkben egyaránt. Egy dolog szorul háttérbe sokszor: Önmagunk. Vajon hogyan találhatjuk meg az utat a saját céljainkhoz, milyen technikákat sajátítsunk el a kiegyensúlyozott élethez? Hazánk legszínvonalasabb női karrierrendezvényén ezekhez kapunk kapaszkodókat.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt. 

Sportlélektani eszközökkel (elsősorban) a belső sikerekért

Mitől lesz igazán hatékony a mentális felkészülés? Mi a siker, a kudarc, és mindezek elviselésének titka? Hogyan küzdjünk meg a versengés okozta nyomással? Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat? Hogyan motiváljuk saját magunkat? Szülők, nevelési szakemberek, edzők, vállalkozók és iskolakezdők, figyelem: itt egy remek sportlélektani képzés – nemcsak sportolóknak!

Terápia és érzelmi nevelés a mesék és az alkotás ösvényein

Egy képzés, mely a művészetterápia három területét, a képzőművészet alkotó erejét, a meséket, mint archetipikus szimbolikus fejlődéstörténeteket és a szépirodalmat hívja segítségül a személyiségfejlesztéshez. Ismerd meg, hogyan hasznosíthatod a képzőművészetet, a meséket és az irodalmi alkotásokat az érzelmi nevelés és oktatás folyamán!

Kibetűzni a lélek titkait – Grafológusképzés mindenkinek

A Lukács Oktatási Központ szeptemberben induló, négy féléves képzésén megmutatkoznak az ákombákomok mélységei, a gyöngybetűk titkai. A grafológia tudományán és a papírra vetett gondolatokon keresztül alaposabban megismerhetjük az emberi személyiség rejtélyeit, saját magunkat és a hozzánk közel állókat egyaránt.

Tinifőnök – pénzügyi tudatosság fejlesztése kamaszkorban

Mit, mire költenél, ha kapnál egy csomó pénzt? Hogyan osztanád be a családod havi „költségvetését”? Vajon boldogulnál vele? És az igaz, hogy a pénz nem boldogít? A Da Vinci TV Tinifőnök c. műsora segíthet ebben.

 

Tévhitek és érdekességek – az Egészségügyi Világnap margójára

Tényleg 7 év, amíg megemésztünk egy lenyelt rágót? Ha 5 másodpercen belül felvesszük és megesszük a leesett ételt, nem lesz semmi bajunk? Mennyi adat tárolására képes az agyunk? Az erek hány méter távolságra képesek kispriccelni a vért? Milyen gyorsasággal képes kiáramlani a levegő a tüdőből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána az április 7-i Egészségügyi Világnap alkalmából a cikkben és a Da Vinci TV csatornán.

 

A varázslatos Houdini – titkok és érdekességek a bűvészetről

Gondolkodtatok már azon, hogy működnek a bűvészmutatványok? A leghíresebb szabadulóművészeti produkciókhoz mennyi merészség és kockázat szükséges? Ki és hogyan képes illuzionista produkciók bemutatására? Valljuk be, a trükkök, az érdekességek, a csodák, a megmagyarázhatatlannak tűnő történések mindannyiunkat vonzanak és szeretnénk sokszor a kulisszák mögé látni. Ahhoz, hogy ezt a világot közelebbről szemlélhessük és néhány trükk, titok felfedésre kerülhessen, nem mást, mint a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészét és illuzionistáját, Harry Houdinit és az ő varázslatos életét hívjuk segítségül.

Keresés

Hírlevél feliratkozás
Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2