2015. november 25., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Kevés férőhely, hiányos eszközkészlet több óvodában
2012-09-06 16:22:00 - Budapest - [TÜKÖR]

Két év múlva kötelező lesz a hároméves gyerekek óvodáztatása, azonban sok helyen már most is túlzsúfoltak az óvodák, máshol viszont konganak az ürességtől. Papíron van elég hely a kicsiknek, a gyakorlatban viszont problémát okoz az egyenlőtlen eloszlás - írja a Népszabadság.

Már a beíratás is problémákba ütközik, azonban az sem nyugodhat meg, akinek ez sikerül: manapság sok helyen a szülőket kérik meg arra, hogy biztosítsák a mindennapos működéshez szükséges fogyóeszközöket, például szalvétát vagy vécépapírt, emellett szinte mindent, még ágyneműt is otthonról kell vinni a gyerekeknek.
Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint jövőre, de főleg 2014-től súlyosbodhatnak a gondok az új szabályok életbe lépésével. 2013-tól a kistelepüléseken nyolc szülő kérésére kötelező lesz óvodát indítani, 2014-től pedig hároméves kortól kötelező lesz az óvoda.
A jelenlegi helyzethez képest ez 25-30 ezer több óvodással járna, mivel most a 3-6 éves gyerekek 10 százaléka nem jár óviba. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint azonban csak maximum 15 ezerrel lesz több gyerek, és nem mindenhol kell óvodát építeni, sok helyen elég a meglévő termek bővítése is.
Eközben a beígért óvodaépítési program folyamatosan karcsúsodik, a kezdeti 16 milliárdhoz képest már csak 5 milliárdos beruházásról beszélnek. Az államtitkárság szerint azonban nincs ok az aggodalomra, hiszen további pályázatok kiírása várható.
Szabó Máté ombudsman szót emelt a kötelező óvodáztatás ellen, szerinte a szülők alaptörvényben rögzített nevelési jogát korlátozza.
Az államtitkárság azzal is csökkenteni próbálja a férőhelyek hiányát, hogy a jelenlegi három helyett két négyzetméterben határoznák meg az egy gyereknek biztosítandó helyet. Gloviczki hozzátette: a legtöbb európai országban ez az általánosan elfogadott arány.
(Forrás: Népszabadság)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |